Hlavní obsah

Odhalte tajemství nejbarevnějších čtvrtí světa: Malovalo se i kvůli britskému princi

Byl jednou jeden doktor, kterého přestalo bavit složitě vysvětlovat, jak se k němu návštěvy mohou dostat spletitými uličkami jeho čtvrti. Jednoho dne tedy natřel celý dům červenou barvou a rázem k němu trefil každý. Jeho sousedům se to zalíbilo a i oni vyzdobili své zdi zářivými barvami. Tak se podle jedné z legend stalo Bo Kaap nejbarevnější čtvrtí jihoafrického Kapského Města.

Foto: bigstock.com

Barevné omítky v Bo Kaap dominují.

Článek

Zda opravdu na začátku barevné historie Bo Kaap byla snaha o to, aby příchozí z velké dálky viděli hledaný dům a trefili do něj, to se dnes už asi nedozvíme. Další z populárních teorií tvrdí, že poté, co zde Britové roku 1833 zrušili otroctví, měli lidé z nabyté svobody takovou radost, že své domy vyzdobili pestrými barvami. Centrem obchodu s otroky totiž bývalo právě Kapské Město a mnoho z nich se po propuštění usadilo právě v Bo Kaap.

Foto: PZFUN (Wikimedia commons)

Bo-Kaap se vzhledu okolních čtrtí v Kapském městě hodně vymyká.

Jisté je to, že tradice se udržela a dodnes do uliček Bo Kaap láká všechny, kdo chtějí zažít veselou atmosféru čtvrti. Tedy pokud si najdou čas, protože fascinujících míst mají v Kapském Městě opravdu hodně. Jmenujme třeba mys Dobré naděje, úchvatné scenérie se Stolovou horou a populární jsou i výlety k ostrovu tuleňů v zátoce Hout Bay.

Foto: www.bigstockphoto.com

Kapské Město a Stolová hora v pozadí. Tohle panorama je světoznámé.

Za barvami i do Buenos Aires!

Bo Kaap není jediná barevná městská čtvrť na světě, své domy takto zdobí i jinde. Třeba v argentinském Buenos Aires, městě tanga, rušných náměstí, vášní a emocí vůbec. Barvy vzbuzují silné pocity, ale také naopak tam, kde žijí vášniví lidé, přicházejí barvy. Asi i proto je blok Caminito ve čtvrti La Boca v Buenos Aires znám svou pestrostí. Caminito patří ke kulturním centrům hlavního města Argentiny. Stalo se inspirací pro slavné „tango Caminito“.

Že je Caminito velká atrakce, o tom se přesvědčíte, pokud nahlédnete do nabídek cestovních kanceláří. Snad žádný z poznávacích zájezdů do Buenos Aires nevynechá tuto originální čtvrť, v níž se místní umělci postarali o její celosvětové zviditelnění.

Foto: ESO travel

Domy a zdmi v pastelových barvách Caminito jen hýří.

Barvy Willemstadu dostaly Curacao na seznam UNESCO

Z jihu Ameriky se nyní přesuneme do Karibiku do Willemstadu na ostrově Curacao, hlavního města Nizozemských Antil. Tedy vlastně do bývalého hlavního města. Nizozemské Antily od roku 2010 oficiálně neexistují, ostrovy přešly plně pod správu mateřského Nizozemska.

Foto: Mtmelendez (Wikimedia Commons)

Punda na Curacau, jedna z nejbarevnějších částí Karibiku, patří mezi poklady kulturního dědictví UNESCO.

Oním barevným místem, jež nás zajímá v této oblasti, je historické centrum, především čtvrti Punda a Otrobanda proslulé pestrými barvami. Město rozděluje zátoka, přes niž se padesát metrů nad mořem klene Most královny Juliany. Ten pochopitelně není pokryt klasickými šedými nebo metalickými barvami, ale zářivě modrou.

Čtěte o dalších exotických místech:

Růžová Indie kvůli princi z Walesu

Teď se podíváme do Indie do třímiliónového Džajpuru. Město si vysloužil přízvisko „růžové město“. Tahle barva ve městě převládá, podobný odstín má i Džantar Mantar, velké sluneční hodiny v podobě trojúhelníkové zdi a jedna z největších atrakcí rádžastánské metropole.

Město se obléklo do veselé barvy roku 1853, a to, jak už to tak bývá, kvůli vzácné návštěvě. Tehdy svou návštěvou Džajpur poctil princ z Walesu. Vedení města se chtělo před hostem nějak blýsknout, a tak nechalo přebarvit zdi domů do odstínu, který ve veřejné diskusi porazil všechny ostatní barvy.

Foto: bigstock.com

Indie je plná barev. Džantar Mantar je toho důkazem.

Inzertní sdělení: Vydejte se za exotikou!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku, vybírá z nabídky zájezdů:

Vydejte se na zájezd pro nejnáročnější cestovatele, který zahrnuje neopakovatelné safari a návštěvu přírodních ikon Zimbabwe, Botswany, Namibie a JAR.

Poznáte deltu Okavanga, Viktoriiny vodopády, Kapské Město se Stolovou horou a mnoho dalšího. Namibie a JAR s českým průvodcem.

Poznejte barevnou čtvrť Bo Kaap a další hity Kapského Města, Cape Point, divoká zvířata a pestrou směs obyvatel.

K lákadlům svádějícím k cestě do jednoho z nejpoutavějších koutů planety patří i nejstarší národní park Afriky – Krugerův NP a ohromující Blyde River kaňon. Po celou dobu vše s českým průvodcem.

Čtěte dále: 

Přečtěte si také o cestě na Nový Zéland, o nejvyšší věži jižní polokoule nebo o 115 letech metra v USA. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Autor: Jan Švestka & Tomáš Cikán

Anketa

Kde vybíráte dovolenou?
V katalogu.
6,8 %
Na internetu.
70,9 %
Jinde.
22,3 %
Celkem hlasovalo 413 čtenářů.

Další barevná města

Barevných měst najdeme dost i jinde, dokonce i na místech, kde byste moc barev nečekali. Třeba v takovém Norsku nebo v Grónsku. Ovšem právě tam jsou barvy třeba mnohem více než kde jinde. V oblastech, kde přichází polární noc a denního světla si tamní obyvatelé mohou užít mnohem méně než v jižnějších končinách, bují deprese a lidé potřebují nějak vylepšit psychiku, třeba barevnými fasádami. Proto mají různobarevně natřené dřevěné domky například v Longyearbyenu a Bryggenu v Norsku nebo v grónském Nuuku, nebo ve Švédsku ve stockholmské čtvrti Gamla Stan.

Barevný je i dánský Nyhavn, což s povděkem kvitovali v Legolandu a z kostiček oblíbené dětské stavebnice sestavili jeho repliku.

Španělé polili Izamal hořčicí

Mexiko je veselá země, takže nepřekvapí, že barevných měst v něm najdeme mnoho. Většinou ovšem hrají všemi barvami, tak jako třeba Guanajuato nebo Isla Mujeres. Na Yucatánu ale mají Izamal, který se vydal cestou jednobarevného vzhledu. Většina domů tu má stejný žlutohnědý vzhled, takže Izamal vypadá, jako by ho někdo polil obřím balením hořčice.

Přitom v dávných dobách býval Izamal rozmanitější. Od začátku kolonizace v šestnáctém století se ovšem začal razantně měnit a v polovině století devatenáctého se z něj stalo moderní město španělského střihu.

Články z podobně exotických míst najdete také v magazínu Cestovinky.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám