Hlavní obsah

Obří písečná smršť ve Středomoří zabíjela

Aktualizováno

Východní Středomoří zasáhla v pátek silná písečná bouře, která udeřila na Sýrii, Libanon, Izrael, Jordánsko, Egypt i Kypr. Nejméně pět lidí zahynulo, tisíce dalších musely vyhledat lékařskou pomoc kvůli dychacím potížím. Nejhůře postižen je libanonský Bejrút, smršť zasáhla i do bojů v Sýrii.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Obří písečná smršť ve Středomoří zabíjelaVideo: Reuters

 
Článek

V Sýrii ošetřili lékaři 3500 lidí s dýchacími potížemi, oznámila agentura SANA. Jen v Damašku bylo hospitalizováno 1200 lidí včetně stovky dětí.

V provincii Hamá zemřeli tři lidé, uvedla agentura.

Foto: Bassam Khabieh, Reuters

Písečná bouře ponořila do oranžového oblaku také syrský Damašek, na snímku válkou poničená čtvrť Dúma.

Syrské vládní jednotky byly kvůli špatné viditelnosti donuceny přerušit letecké údery na pozice rebelů severně od provincie Hamá, uvedla syrská provládní média.

V Libanonu zabila bouře dvě ženy

Do libanonského hlavního města se bouře dostala poté, co se prohnala údolím Bikáa a částmi Sýrie. Libanonští představitelé vyzvali obyvatele, především ty trpícími zdravotními problémy, těhotné ženy a seniory, aby raději nechodili ven. Mnozí z těch, kteří vyšli do ulic, měli na sobě zdravotnické roušky. Obětí bouře jsou dvě ženy, oznámilo ministerstvo zdravotnictví bez bližších podrobností.

Foto: Stringer, Reuters

Pískem a prachem zahalené libanonské hlavní město Bejrút

Úřady rovněž varovaly Libanonce, aby nepálili odpadky, které se nahromadily v ulicích Bejrútu v souvislosti s krizí ohledně svozu odpadu. Organizátoři protivládních protestů, které vyvolaly problémy s odpadky, vyjádřili obavy, že se ve středu kvůli bouři nebude moci uskutečnit velká plánovaná demonstrace.

Foto: Mohamed Azakir, Reuters

Pobřeží Středozemního moře v libanonském Ramlat al-Bajdá zasažené písečnou bouří

V severolibanonském městě Tripolis zůstaly kvůli dusivému vzduchu uzavřeny obchody a restaurace. Podle libanonských meteorologů se písečná bouře udrží nad Libanonem až do středečního odpoledne.

Izrael navíc sužují vedra

Oblaka písku zahalila i Izrael, Jordánsko, Egypt či středomořský ostrov Kypr. [celá zpráva]

Foto: Ronen Zvulun, Reuters

Ortodoxní židé během písečné bouře vcházejí Jaffskou branou do jeruzalémského Starého města.

Obyvatelé Izraele byli vyzváni, aby se pokud možno zdržovali doma. Do Izraele navíc dorazila velká vedra, která potrvají až do víkendu. Ráno byla koncentrace písku největší v okolí Jeruzaléma, jižní části oblasti Západního břehu Jordánu a na Golanských výšinách.

V Jordánsku byla zrušena školní výuka.

Foto: Ronen Zvulun, Reuters

Davidova věž v Jeruzalémě zahalená oblakem písku a prachu.

Jak uvedla agentura Reuters, písečné bouře postihují oblast Blízkého východu v létě často, zasahují ale obvykle Irák a země kolem Perského zálivu.

Foto: Suhaib Salem, Reuters

Palestinský chlapec v pásmu Gazy během písečné bouře

Tři a půl tisíce Čechů na Kypru 

Obyvatele a turisty na Kypru kromě zhoršení viditelnosti na několik stovek metrů trápí dýchací potíže umocněné velkým vedrem. Nejvyšší teploty překročily hranici 41 stupňů Celsia, informovala místní média.

Kyperská meteorologická služba upozornila, že množství částic prachu dosáhlo 3391 mikrogramů na metr krychlový, přípustný limit přitom činí pouhých 50 mikrogramů. Smogová situace přiměla úřady doporučit zejména rizikovým skupinám obyvatelstva, jako jsou starší lidé, děti, těhotné ženy a nemocní, aby neopouštěli svoje domovy. Řidiči mají jezdit se zapnutými světly.

Foto: Muhammad Hamed, Reuters

Turisté v jordánském Ammánu zasaženém písečnou bouří

Turisté, kteří se nevyznají v oblasti, nemají zbytečně opouštět svá letoviska. Ti, kteří se pohybují venku, často nosí přes ústa roušku.

Na ostrově je nyní asi 3500 turistů z ČR. Situace se jich nijak zásadně nedotýká. "Viditelnost na ostrově je sice zhoršená a všude poletují částečky jemného písku, ale všichni klienti strávili den na pláži," řekl mluvčí cestovní kanceláře CK Fisher Jan Osúch.

Foto: Muhammad Hamed, Reuters

Některé neodradí od koupání ani písečná bouře.

Mezinárodní letiště v Larnace na východě ostrova pozastavilo provoz. Letecké linky byly odkloněny na západokyperský Pafos. „Zažili jsme tady písečné bouře již v minulosti, ale nikoli o této intenzitě. V tomto ročním období je to navíc velmi vzácné a postižen je celý region," sdělil kyperský meteorologický ústav.

Úřady na Kypru očekávají, že prach v ovzduší začne řídnout nejpozději ve čtvrtek. Nějakou dobu ale pak prý ještě potrvá, než se situace vrátí k normálu.

Foto: Muhammad Hamed, Reuters

Turista v jordánském Ammánu chránící se před prachem v ovzduší rouškou

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám