Hlavní obsah

Pět důvodů pro dovolenou v Chiemgau

Novinky, Německá turistická centrála

Už vám jde ze všech fotek vašich známých z dovolených u moře hlava kolem? Pokud se chcete také svlažit ve vodě a nezáleží vám kromě její čistoty na tom, zda je slaná, naložte rodinu do auta a vyrazte k „bavorskému moři“ Chiemsee. A kromě plavek si nezapomeňte ani kola a pohorky, budou se hodit.

Foto: Chiemgau Tourismus e.V.

Region Chiemgau v Bavorsku – dovolená pro celou rodinu

Článek

1. Chiemsee

Foto: Chiemgau Tourismus e.V.

Chiemsee alias bavorské moře

Jezero Chiemsee v podhůří Alp je třetím největším jezerem Německa. Pro svou rozlohu si získalo přezdívku „bavorské moře“. A vskutku i nabídka sportovního a volnočasového vyžití se dá srovnat s tou u moře. Zatímco někteří relaxují a chytají bronz na písečných plážích, o kousek dál si můžete v klidu vyzkoušet windsurfing, stand up paddling nebo kormidlování plachetnice. Nadšení biologové mohou pozorovat zdejší přírodní bohatství, zvídaví turisté zas lodí doplout na ostrovy Fraueninsel nebo Herreninsel a prohlédnout si zámek Herrenchiemsee, který zde nechal postavit bavorský král Ludvík II.  V roce 1948 zde byly položeny základy dnešního německého Základního zákona (ústavy).

2. Cykloturistika

Foto: Chiemgau Tourismus e.V.

Chiemgau a okolí Chiemsee je učiněný ráj pro cyklisty všech kategorií

Jste vášniví cyklisté? Pak je Chiemgau správná volba. Síť cyklostezek různých obtížností dlouhá 1400 kilometrů slibuje více než jen monotónní jízdu po silnici. Kdo zrovna netouží po tom, podávat sportovní výkony, ten jistě ocení převážně rovinaté trasy kolem jezer, kde si lze odpočinout na pláži či zahrádce nějaké příjemné hospůdky. Kdo chce spojit cyklistiku s poznáváním, ten se může vydat na některou z tematických tras, ať už po stopách Mozarta, papeže Benedikta XVI,. nebo třeba největšího mamuta objeveného v Evropě. Adrenalin pak zajistí speciální trasy v podhůří Alp, kde se v lesích a na loukách bez horského kola a fyzičky ke zdolávání vrcholů neobejdete. Pro cyklisty se v Chiemgau najde i spousta vhodných hotelů a penziónů typu „Bett & Bike“, kde je kromě možnosti zapůjčení kol běžně standardem i vlastní vybavená dílna na drobné opravy.

3. Pěší turistika

Foto: Chiemgau Tourismus e.V.

Turistické trasy v Chiemgau jsou dobře značené

Stejně pestrá jako cykloturistika je v Chiemgau i pěší turistika. Od večerních procházek okolo jezer po celodenní túry do hor. Najdete tu jak široké pohodlné lesní cesty pro celou, tak pěšiny vedoucí mezi horskými pastvinami a přes šťavnaté louky se zurčícími horskými potoky až vysoko do hor. Cestu si ale lze zkrátit lanovkami. Na túru se můžete vydat jak individuálně, tak s průvodcem, který vám cestou poví mnoho zajímavostí o regionu.

4. Traunstein – město piva

Foto: Chiemgau Tourismus e.V.

Že se nacházíte v Bavorsku, vycítíte poměrně snadno...ať už podle hojnosti piva, nebo krojů, případně obojího najednou u příležitosti nějaké lidové slavnosti

Centrem celého regionu je malebné město Traunstein. Už u příjezdu do města vás uvítá velký nápis „Bierstadt Traunstein“, který napovídá leccos o tom, jaký nápoj je zde nejoblíbenější. Se svými dvaceti tisíci obyvateli není nijak zvlášť velkým městem, což ale neznamená, že by nestálo za návštěvu. Velký význam si město získalo v pozdním středověku díky těžbě a obchodu se solí. Atmosféru těchto dob připomíná řada středověkých měšťanských domů, idylických uliček a náměstí. Zvláště hrdé je město na to, že světu dalo papeže Benedikta XVI. Dlouhá léta zde žil, navštěvoval zdejší gymnázium a seminář, stal se zde knězem a v místním kostele Sv. Oswalda odsloužil i svou první mši.

Foto: www.bayern.by/Jan Gruene

Je libo tuplák?

Na své si zde ale přijdou hlavně milovníci piva. V tomto malém městě jsou totiž hned tři pivovary: největší Hofbräuhaus Traunstein, založený roku 1612 bavorským kurfiřtem Maxmilianem I., nejstarší a o něco menší soukromý pivovar Schnitzlbaumer, kde pivo vaří manželka pana majitele Stephanie, a nejmenší Wochinger Bräu, který zároveň patří mezi 20 německých podniků s nejdelší rodinnou tradicí a dnes ho vede již 14. generace Wochingerů. Ať už s prohlídkou pivovarů, nebo bez, určitě doporučujeme zavítat do jejich hospůdek – to na vás teprve dýchne ta pravá bavorská atmosféra. Milá obsluha v krojích servírující ty nejlepší domácí bavorské pochoutky, rozverní muzikanti a vynikající pivo k tomu. Co víc si přát?

5. Chiemgauské Alpy

Foto: Chiemgau Tourismus e.V.

Alpská idylka

Na jižním okraji regionu Chiemgau protkaného cyklostezkami a posázeného jezery různých velikostí se strmě zvedají skalnaté i zalesněné vrcholky Chiemgauských Alp, které skýtají další nepřeberné možnosti sportovního a volnočasového vyžití. Střediska jako Ruhpolding, Inzell nebo Reit im Winkl toho mohou nabídnout v létě snad ještě více než v zimě. Od pěších a cyklistických túr všech náročností přes ferraty až po paragliding. Kdo zrovna neholduje adrenalinu, ten ocení golfová hřiště v údolích nebo prostě jen úžasné pohledy na další a další vrcholky Alp, ať už na některý z nich vyjde po svých, nebo se nechá vyvézt kabinkovou lanovkou.

Naplánujte si dovolenou v Chiemgau

Více informací o možnostech v Chiemgau: http://www.chiemgau-tourismus.de/

Vyhledávač ubytování Bett & Bike v Německu a dalších zemích: http://www.bettundbike.de/

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám