Hlavní obsah

Jak si ochladit léto? Ve filmových lokacích, kde měli husí kůži i Brad Pitt nebo Rambo

Zatímco seriál M.A.S.H. vypovídající o Korejské válce se natáčel v americké Kalifornii, Sedm let v Tibetu filmovali jeho tvůrci přímo tam, kde se odehrává, tedy v Tibetu. Vypadá to autenticky, ale je tam trochu zima. Kde všude drkotaly hvězdy stříbrného plátna svými vybělenými zuby? Ochlaďte se v parnu těchto dnů alespoň skrze článek.

Foto: Dennis Jarvis (Wikimedia Commons, libence CC BY-SA 3.0)

V Tibetu vám určitě všichni potvrdí, že u jačích outfitů letos letí červená.

Článek

Zavedeme vás do okolí kanadského Vancouveru, do Tibetu a na oba póly, tedy do míst, kde je po většinu roku pěkná zima. V probíhajícím období ale ukazuje tamní příroda tu nejpůvabnější tvář – většina sněhové pokrývky roztála, všechno se zelená, ale teploty se pohybují kolem příjemné patnáctky nebo dvacítky a po dusnu letních měsíců ani stopa. Herci to tam tak špatné zase neměli.

Kanadský les, který demoloval Rambo

Když Sylvester Stallone v prvním Rambovi pobíhal po lese v tílku a cachtal se polonahý v ledové říčce, zatímco policisté, kteří ho sledovali, byli navlečení v kožených bundách a teplých kalhotách, něco nám nehraje. Ano, teplo mu tehdy vážně nebylo, nicméně napjaté svaly musely být vidět.

Foto: GoToVan (Flickr, licence CC BY 2.0)

Jezero Alouette, v jehož okolí po parku Golden Ears pobíhal John Rambo.

Možná ho zahříval pohled na okolní krajinu Golden Ears Provincional Parku. No, to asi ne. I když návštěvníci na ni pějí ódy. Aby ne, jde o kus přírody přímo sousedící s dvouapůlmilionovou aglomerací Vancouveru, bránu do nekonečných lesů a mrazových polí vedoucích přes sousední provincii Yukon až k Beaufortovu a Severnímu moři.

Foto: ESO travel

Samotný Vancouver má přes 500 000 obyvatel. Na něj jsou ale skoro nalepená další města, která tvoří oblast s 2,5 miliony lidí.

Na rozdíl od nezkrotného Yukonu ale park Golden Ears hojně navštěvují i rodiny s dětmi. Maminky se mohou projet po jezeře na lodičkách, děti využívají atrakce na plážích a tatínkové mají možnost pomalovat se válečnými barvami, ořezat si oštěp, luk a šípy a vydat se do divočiny po stopách filmového hrdiny. Tenhle státní park v Kanadě patří k několika málo místům na světě, kde to nebude zase až tak divné.

O Kanadě se dočtete také zde:

Proč měl Brad Pitt zakázaný vstup do Číny?

Rakouský horolezec se spolu s kolegou rozhodne nevrátit se do nacisty okupované vlasti a potuluje se po Tibetu a jeho hlavním městě Lhase. Při tom se seznámí s Dalajlámou a zasáhne do života tamních lidí. Románová fikce? Kdepak, kniha vychází z autobiografického vyprávění alpinisty Heinricha Harrera.

Na jeho motivy vznikl v roce 1997 úspěšný film Sedm let v Tibetu, v němž se po himálajských horách procházejí herci Brad Pitt a David Thewlis. Proti snímku se ostře ohradila čínská vláda, režisér Annaud ji totiž nevykreslil v růžových barvách. Na dlouhá léta měl proto, stejně jako Pitt a Thewlis, oficiálně zakázaný vstup do Číny. V roce 2012 ale dostal Annaud pozvánku na festival do Šanghaje a vše bylo zapomenuto.

Foto: ESO travel

Typické rituální zvony v Tibetu.

Přes všechny politické obstrukce se ale natočení filmu vyplatilo. Snímek zaznamenal velký úspěch, proslavil polozapomenutého Harrera a ukázal spoustu půvabných zákoutí oblasti. Dnešní turisté to nemají tak složité jako hrdinové příběhu. Vždyť je dnes vlak doveze do Tibetu, a to až do výšky 5070 metrů nad mořem. Výše položené koleje nikde na světě nenajdete.

Aljašská Býčí hora? Jen fikce

Teď se přesuneme z asijských velehor opět do Severní Ameriky, ale nejdřív dovolte malou odbočku. Všimli jste si někdy v seriálu Myšlenky zločince půvabné agentky Jennifer „JJ“ Jereauové? Hraje ji A.J. Cooková, proslavená především filmovou komedií Šílenci na prknech. Děj se odehrává v okolí kopce Býčí hora. Ten si scénáristé vycucali z malíčku, ve skutečnosti se natáčelo poblíž již zmíněného Vancouveru a na Aljašce v národním parku Denali. Snímek strhl vlnu nadšení a v okolí vzniklo několik firem a organizací s termínem Býčí hora v názvu. Inu, film realitu nejen deformuje, ale někdy i vytváří.

Foto: ESO travel

V dějišti natáčení Šílenců na prknech (Out Cold) to vypadá i takhle.

Foto: ESO travel

V oblasti filmové Býčí hory se můžete potkat i s tímto fešákem.

Ale vraťme se k serióznějším záležitostem. Když se řekne zima, měli bychom si ze všech míst světa vybavit jako první severní nebo jižní pól. Přímo tam se kromě dokumentárních filmů dobrodružných expedic kvůli drsným podmínkám nic netočí, nicméně existuje řada filmů, jež se v o trochu menší zimě alespoň snaží polární podmínky napodobit.

Je zajímavé, že zatímco depresivní filmy a horory se často odehrávají na jižním pólu (stará i nová verze snímku Věc, Virus, Akta X…), na sever do Arktidy tvůrci umisťují spíše optimisticky laděné filmy o Santa Clausovi nebo o jeho sobu Rudolfovi.

Zatímco v mnoha exotických plážových lokalitách probíhá kvůli velkým vedrům či období dešťů čas mimosezónních slev, pro ledová království nastávají turistické žně. Právě v létě bývá nejlépe třeba na Aljašce nebo v Tibetu. Nemáte chuť tam vyrazit? Třeba potkáte Stevena Spielberga, jak pracuje na dalším kasovním trháku.

Inzertní sdělení: Vydejte se za exotikou!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky pobytových a poznávacích zájezdů:

Plavby po jezerech, výlety ke štítům Skalistých hor nebo cesta lokacemi natáčení filmového trháku Rambo. To vše a mnoho dalšího nabízí tento zájezd.

Čtyřhvězdičkový romantický hotel na vlnách odváže kotevní lana a proveze vás podél břehů s medvědy lovícími ryby a míst spojených se zlatou horečkou.

Dvě rozdílné kultury, dva různé světy žijící v nucené pospolitosti. Neskutečné kontrasty ve způsobu života snad ani nelze popsat, to se musí prožít!

Čtěte dále:

Přečtěte si také o nejluxusnějších místech v Evropě, potápějícím se ráji a dalších ideálních místech pro šnorchlování nebo o tom, jaké to je objet zeměkouli na kole a dalších možnostech, jak vykonat cestu kolem světa. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Jan Švestka & Tomáš Cikán  

Anketa

Vyjeli jste nebo hodláte letos jet na dovolenou mimo Evropu?
Ano
23,8 %
Ne
72,7 %
Ještě nevím
3,5 %
Celkem hlasovalo 143 čtenářů.

Aljaška a Yukon

Na mapách světa to stěží poznáte, ale Aljaška je největším státem USA – rozkládá se na ploše velké skoro jako třetina celých Spojených států. Na jejím území narazíte na tundry, husté lesy, krásné, rozeklané pobřeží i sopečné ostrovy.

Část oblasti leží za severním polárním kruhem, zdejší noci jsou tedy v zimě doslova nekonečné a v létě se zase tmy nedočkáte. Pokud sem ale cestujete začátkem září, jak to doporučuje řada zkušených cestovatelů, místní tma vás dostane. Je totiž úplná, neprostupná. Žádná světla velkoměst – jen zvuky divočiny anebo úplné a hluboké ticho. A ty hvězdy!

Na Aljašku a do Yukonu, což je kanadské teritorium na východní hranici Aljašky, se jezdí hlavně za nádhernou přírodou a zvířaty, která tu žijí jako by nic. Potkat se tu můžete s medvědem grizzly či kodiakem, s vlky, liškami, prostě vším, co byste jinde hledali jen v zoo.

Další krásnou kapitolou cestování těmito severskými zeměmi jsou ledovce a jejich variace v podobě permafrostu, ledovcových jezer, splazů, údolí nebo dokonce pouští.

V zimě ale na Aljašku nejezděte, pokud nejste milovník zamrzajícího adrenalinu. Zima tu trvá asi 8 měsíců, a když se zadaří, teploty klesnou až k minus 65°C. Pustinu přerušuje jen několik větších měst, jako jsou Anchorage nebo Fairbanks na Aljašce a na Yukonu Whitehorse nebo Dawson City. Všude kolem ale narazíte třeba i na místa, která dodnes nebyla pojmenována.

Související články

Výběr článků

Načítám