Hlavní obsah

Hotely s pěti rudými hvězdami: Nejluxusnější ubytování v socialistických státech

Státy s vedoucí úlohou komunistické strany stále existují, ovšem již nejsou tak izolované jako kdysi. Lákají i turisty ze zemí s trochu jiným politickým systémem a nabízejí jim třeba ubytování v lomu, v hotelu připomínajícím strom nebo přímo na pláži. V Severní Koreji zase lze bydlet v hotelu, který se staví již 25 let. Kde tato místa najít?

Foto: ESO travel

Proletáři v Severní Koreji hledí vpřed v očekávání lepších zítřků. Tedy alespoň ti kamenní.

Článek

Vybrali jsme netradiční lokality, kam Češi na dovolenou nejezdí příliš často, ačkoliv v minulosti s jejich domovinami mělo Československo vřelé vztahy. Jak se bydlí v hotelech na Kubě, v Severní Koreji, v Číně a ve Vietnamu?

Kubánské hotely s pěti pěticípými hvězdami

Pouť po místech, kde více než stranická knížka znamenají přece jen dolary, začneme na Kubě. Konkrétně na plážích ostrůvku Cayo Ensenachos. Tam a na nedalekém Cayo Santa Maria najdeme překvapivě velký výskyt pětihvězdičkových hotelů. Tím nejslavnějším z nich je Iberostar Ensenachos. Už název ale napovídá, že tenhle kousek kapitalismu na ostrově svobody provozují manažeři z Iberského poloostrova, tedy ze Španělska.

Kuba v dalších článcích

Foto: ESO travel

Část hotelu Iberostar Ensenachos.

Hosté tam vedle věcí obvyklých v luxusních hotelech, jako jsou žehlička na pokoji nebo diskotéka, mají k dispozici ohromně širokou nabídku karibských i jiných koktejlů v hotelových barech, ale především to, po čem touží každý turista – tedy mořskou pláž přímo pod nosem. Nemusí se tak nikam trmácet a mohou si užívat slunce a kilometry bílých písků v pohodlí pár metrů od pokoje.

Výkladní skříní Kuby už dávno není jen slavné Varadero, a tak pětihvězdičkový luxus najdeme i na Cayo Santa Maria a jeho okolí. Špičkové zázemí mají ovšem také na Cayo Guillermo, kam si pro inspiraci do svých románů chodil například také Ernest Hemingway. Prostředí mu patrně poskytlo dost inspirace, protože v roce 1954 obdržel Nobelovu cenu.

Varadero – pláž s vlastním letištěm
Varadero není jen název pro pláž, na níž se kdysi poblíž své vily vyhříval i neblaze proslulý mafián Al Capone. Stejně se jmenuje i nedaleké letiště. Ono se tedy jmenuje Letiště Juana Gualberta Gómeze, nicméně nikdo mu neřekne jinak než Varadero. Však také drtivá většina lidí, kteří zdejšími halami projdou, míří právě za dovolenou na bílých píscích slavné pláže. Za rok se jich tu nechá odbavit asi 1,25 miliónu.

Severní Korea má hotel, který mizí z fotek

Jestliže na Kubě turistický ruch běží jako na drátkách, v Severní Koreji to stále trochu drhne, ačkoliv do země jezdí turisté téměř z celého světa. Přilákat další měl i gigantický hotel Rjugjong s asi třemi tisíci pokoji. První pohyb lopatou učinili dělníci už roku 1987 a během dvou let měli být podle plánu hotoví. Ambiciózní termín, řeknete si, a máte pravdu. Hotel totiž nestál léta Páně 1989, nepodařilo se ho dostavět do roku 1995, ba ani 2000. Na svou finální podobu čeká dodnes, ačkoliv zvenku vypadá už docela dobře.

Foto: ByeByeBaby (licence Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported)

V centru obrázku Kimovo náměstí, vpravo nahoře špice třetí dekádu stavěného hotelu, nejvyšší budovy Pchjongjangu.

Kdo se dívá na fotografie hlavního města Pchjongjangu z doby stavby (včetně pětileté pauzy zapříčiněné nedostatkem peněz), neuvidí z konstrukce hotelu zhola nic. Nedokončenou stavbu nechali úředníci ze všech oficiálních fotografií vyretušovat. Na neúspěchy plánů strany totiž nesmí nikdo a nic poukazovat. Přitom Rjugjong čekala velká budoucnost. Kdyby se ho povedlo včas dokončit a otevřít, stal by se první třísetmetrovou budovou mimo území USA a nejvyšším hotelem na světě.

Mezitím se ale začaly stavět gigantické mrakodrapy na Arabském poloostrově a na dalších místech v Asii, takže svými rozměry už dnes korejský velehotel nikoho neomráčí, ačkoliv má více než sto pater a k jeho uvedení do provozu zase tak moc nechybí. Je načase, aby hotel konečně začal vydělávat, protože podle výpočtů architektonicky zaměřeného japonského magazínu spolkla stavba už asi dvě procenta severokorejského HDP (v přepočtu přes 15 miliard korun).

Foto: Ruben (licence Creative Commons Attribution 2.0 Generic)

Tajuplný hotel ve Vietnamu, kde noc pro jednoho stojí nejméně 700 korun, dvojlůžko alespoň 1000.

Čína: Hotel postavený za dva týdny

Trochu jinak na tom je, co se cestovního ruchu týká, západní soused Korejské lidově demokratické republiky. Čína si počíná mnohem lépe, a tak v hotelech hlavního města Pekingu nebo moderního přímořského letoviska Šanghaje nocují každý rok milióny turistů.

Loni se do médií dostala zpráva o začátku stavby unikátního hotelu budovaného v bývalém lomu. Devatenáct pater stavitelé zapustí do stěny čnící asi sto metrů nad hladinu zatopené plochy lomu. Hotel má být otevřen přibližně v roce 2015 a lidé by z jeho střechy měli mít možnost skákat bungee jumping. V čarokrásné přírodě na úpatí hory Tianmen to musí být nádhera. Vždyť žádné z obřích čínských měst jako Šanghaj, Peking nebo poloautonomní Macao není blíže než 800 kilometrů.

Foto: ESO travel

Zakázané město, jedna z hlavních atrakcí, které plní pekingské hotely.

Číňané se vůbec rádi pouštějí do téměř nemožných projektů. Například ve městě Čchang-ša postavili třicetipatrový hotel s 316 pokoji za dva týdny a jeden den. Budova prý bez potíží prošla všemi zátěžovými testy, včetně těch zkoumajících odolnost proti zemětřesení.

Kdo by se chtěl vrátit v čase do dob nedávno minulých, nebo by jen toužil podívat se do míst, kam se zase tak často nejezdí, má možnost. Brány do těchto zemí jsou otevřeny i turistům, kteří nesdílejí ideje strany a vlády.

Inzertní sdělení: Vydejte se na netradiční cesty za poznáním!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky pobytových a poznávacích zájezdů:

Varadero a Malagelo, to se rýmuje, ale na bílých píscích proslulé pláže si můžete vychutnat hlavně pravý kubánský rum. Zájezdy nyní za zvýhodněnou cenu!

Rodiště vůdce strany, spartakiáda nebo jediná americká válečná loď v neamerických rukách. To vše se dá spatřit během cesty do minulosti při zájezdu do Severní Koreje.

Zaleťte si na Cayo Ensenachos či Cayo Santa Maria a poznejte ostrovy severovýchodní Kuby, málo známé perly Karibiku. Budete si moci zatančit kubánskou salsu v její domovině.

Čtěte dále:

Přečtěte si také o pekelně levných dovolených, parku s okradenou sochou Johna Lennona, nebo také o prvním all inclusive resortu na Kubě. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Autor: Jan Švestka & Tomáš Cikán

Anketa

Do kterého ze zmíněných míst byste se rozhodně nevypravili?
na kubánské Cayo Ensenachos
9,4 %
do Severní Koreje
75,7 %
do hotelu v lomu
6,4 %
do hotelu postaveného Číňany za 15 dnů
8,5 %
Celkem hlasovalo 235 čtenářů.

Šílený hotel ve Vietnamu

Turistika kvete i ve Vietnamu. Vydělává na tom i hotýlek ve městě Dalatu. Tedy hotel, jde spíše o jakýsi nepravidelný útvar připomínající strom s pokoji jako z románů J.R.R. Tolkiena. Nežijí tu ovšem hobiti, ale lidé, kteří za noc nedají méně než 700 korun.

Hotel se jmenuje Hang Nga a jeho tvůrkyně měla velké problémy s prosazením na trhu. Myšlenkou založit ho se vietnamská architektka Dang Viet Nga zaobírala už před více než třiceti lety, nicméně ji brzdil nedostatek peněz.

I dnes je na hotelu stále co dodělávat. I když mnohé nedodělávky a nepravidelné tvary jsou záměrem. V některých pokojích to vypadá jako v norách nějakého zvířete. Kdo projíždí kolem Dalatu, nenechá si ujít, aby si originální hotel nevyfotil, nebo alespoň neprohlédl.

Nemusí však zůstat jen u pozorování zvenku. Za poplatek pár desítek korun se mohou zvědavci podívat dokonce dovnitř.

Fotografii originálního hotelu Hang Nga najdete vedle v článku.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám