Hlavní obsah

Garmisch-Partenkirchen – z iglú rovnou na sjezdovku

Novinky, Kamila Stojanovová, Německá turistická centrála

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ráj sjezdařů, prvotřídní servis, dokonalá infrastruktura – vítejte v Garmisch-Partenkirchenu. Světoznámé středisko je otevřeno všem turistům, kteří chtějí zažít lyžování na kvalitně upravených sjezdovkách či v hluboké sněhové pokrývce německých Alp. Na své si ale přijdou i milovníci pěší turistiky zasněženou krajinou.

Foto: Bayerische Zugspitzbahn Bergbahn AG/Wörnlein

Střecha Německa – vrcholek Zugspitze.

Článek

 Nejpopulárnější německé středisko

Jedná se o nejznámější zimní středisko Německa, které se proslavilo například konáním zimních olympijských her v roce 1936, ale také rokem 2011, kdy se zde konalo mistrovství světa ve sjezdovém lyžování. Právě díky poslednímu zmíněnému se Garmisch-Partenkirchen může pyšnit moderním vybavením a kvalitní infrastrukturou. Toto zimní středisko, nacházející se v Bavorsku, nabízí zhruba 60 km sjezdovek jak lehkých, tak středních kategorií. Převažuje zde kategorie střední (červená barva), do níž spadá zhruba 40 km sjezdovek.

Foto: Bayerische Zugspitzbahn Bergbahn AG/Farys

Zimní sporty na Zugspitze

 Lyžařská střediska

Areál Garmisch-Partenkirchen je rozdělen do dvou hlavních oblastí. První z nich nese název Zugspitze, kde se téměř se 100% jistotou vždy setkáte s přírodním sněhem. Na Zugspitze vás čeká 22 km upravených sjezdovek, ale také třeba fun park pro zkušené snowboardisty.

Pohodová dovolená - Garmisch-Partenkirchen

Druhou oblast pak tvoří tzv. Garmisch-Partenkirchen Classic.  Zde jsou k dispozici hned tři místa k lyžování: Hausberg, Kreuzeck a Alpspitze. Ty nabízejí 40 km sjezdovek ve výšce od 700 do 2050 metrů. Cenově je pak výhodné zakoupit si takzvanou Top snow card, která zahrnuje obě části (tedy Garmisch-Partenkirchen Classic a Zugspitze).

Foto: Bayerische Zugspitzbahn Bergbahn AG/Farys

Lanovka na vrcholek hory

Pokud Garmisch-Partenkirchen navštívíte a rovněž se v této oblasti ubytujete, pak zdarma dostanete tzv. návštěvnickou kartu, která je nepřenosná a platí pouze po dobu pobytu. Díky této kartě budete moci zdarma využívat například linkové autobusy mezi jednotlivými vesnicemi v okolí, Schneeexpress propojující Garmisch-Partenkirchen, Ehrwald, Lermoos, Reutte a Vils a mnoho dalšího. Z těch zajímavějších nabídek jmenujme například jeden vstup do kasina Garmisch-Partenkirchen zdarma. Návštěvnická karta také poskytuje slevu na celou řadu místních atrakcí a také na vstup do „Německého muzea“ v Mnichově.

Foto: Bayerische Zugspitzbahn Bergbahn AG/Farys

Chvilka odpočinku a pak zase hurá na lyže

  Ga-Pa je nejen o lyžování

„Ga-Pa“ – jak se oblasti zkráceně říká – však není jen destinací pro sjezdaře. Samozřejmostí jsou i denně upravované stezky pro běžkaře. Rádi byste se projeli na běžkách po olympijském stadiónu? Pak vyražte do Garmisch-Partenkirchenu! Každou středu se navíc můžete zúčastnit tréninku biatlonu.

Foto: Markt Garmisch-Partenkirchen

Koulovaná baví nejen děti

Na své si ale přijdou i ti, kdo nejsou zrovna fanoušci lyžování a uchylují se raději k pěší turistice. I v zimě je k dispozici přes 100 km upravených pěších tras, každou středu se navíc můžete vydat na pěší túru s průvodcem zdarma. Pokud by vás lákala spíše procházka ničím nenarušenou zimní krajinou, pak byste se určitě měli vydat na túru se sněžnicemi. Populární zábavou je také sjezd speciálně upravených tratí na saních.

Foto: Bayerische Zugspitzbahn Bergbahn AG/Farys

Putování na sněžnicích

  Něco pro romantické duše

Po dávce adrenalinu přichází na řadu romantika. Za tím účelem vzniklo na Zugspitze malé ledové městečko s dvaceti iglú nabízející nevšední zážitek – noc strávenou na vrcholku Zugspitze. Pokud byste měli strach, že přes noc umrznete, nebojte. Teploty v iglú se pohybují od nuly do čtyř stupňů a zahřeje vás kvalitní spacák. Jestli vás noc strávená v iglú na nejvyšší hoře Německa neláká, pak alespoň návštěva místního ledového baru během denního výstupu určitě stojí za to.

Foto: IGLU-DORF GmbH

Vesnička iglú

Zugspitze je rovněž ideálním místem pro ty, kdo by rádi zažili lyžování ve volném terénu a přitom bezpečně. Minulou sezónu zde byly zřízeny tzv. Freeride Checkpoints, kde se dozvíte nejdůležitější informace nutné k lyžování mimo upravené sjezdovky. Navíc se zde pořádají i kurzy „freeride“ lyžování.

Foto: Markt Garmisch-Partenkirchen

Stavba sněhuláka dokáže pořádně unavit

Co se dopravy do Garmisch-Partenkirchenu týče, je zajímavou možností využít Garmisch Partenkirchen Express, který jede z Mnichova.

Garmisch-Partenkirchen

V oblasti Garmisch Classic na vás čeká ještě jeden zážitek. Kousek za stanicí lanové dráhy Alpspitzbahn se nachází vyhlídková platforma - prohlédnout si můžete tisíc metrů pod sebou, nebo stovky dalších alpských vrcholků. Přístup dle povětrnostních podmínek po celý rok.  Malé upozornění závěrem - nic pro jedince, kteří trpí závratí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám