Hlavní obsah

Nejkurióznější hotely světa: Vznikají pod hladinou moře i v korunách stromů

Kazí vám dovolenou to, že nemůžete v noci usnout? Tak počítejte žraloky nebo opice. Existují hotely na dně moře nebo v korunách stromů, kde se dá klasické počítání oveček díky okolní exotické krajině takto nahradit. Známe také hotely, kde si s mimosezónním úklidem nedělají starosti, budova totiž roztaje. Kde tyhle podivné hotely najdeme?

Foto: ESO travel

Vypadají jako příbytky domorodců oděných do listů, ale uvnitř budov Serengeti Serena hotelů v Tanzanii je prvotřídní vybavení.

Článek

Na netradiční hotely je možné narazit všude. Touha upoutat a porazit všední konkurenci originálním nápadem totiž nezná hranic, a tak unikátní koncepty dovolené vznikly v divočině Tanzanie, mezi zasněženými horami Švýcarska nebo na dně moře u Fidži.

Kde strávit noc mezi banány nebo vedle tygrů

Ručně vyráběný, převážně dřevěný nábytek, výhled přímo do pralesa, patnáct pokojů vybavených v domorodém stylu, promenáda mezi stromy a liánami, vůně čerstvého ovoce a autentické hlasy exotických zvířat, to vážně vypadá dost originálně. Jako byste byli přímo v pralese. Vy také jste přímo v pralese, hotel Hacienda Concepcion v Peru se nachází v nespoutané divočině.

Komfort tu, pravda, je vysoký, nicméně stačí se podívat kolem sebe a hostům je jasné, že se ocitli v tropickém pralese nedaleko řeky Madre de Dios a od drsné divočiny je odděluje pouze vyvýšená konstrukce, na níž hotel mezi korunami stromů stojí.

Foto: ESO travel

Hotel nad pralesem je hodně zvláštní, tak jako nejslavnější památka Peru, tajemné město Machu Picchu.

Podobně jako v Peru lze strávit pár nocí v indickém Mudumalai, ovšem mnohem stylověji a naturalističtěji. V jednom z hotelů tamní přírodní rezervace se dá přespat na stromě, tedy, lépe formulováno, v klasickém domku na stromě velmi podobném těm, které milující otcové stavějí svým dítkám. Hotelová verze se může pochlubit o něco větší rozlohou, jinak je vše jako od tatínka, tedy kromě těsného sousedství slonů a tygrů.

Kde složit hlavu na území „Velké pětky”

V divočině zůstaneme, jen se přesuneme na černý kontinent do míst s trochu řidší vegetací, než jakou mají bujné lesy Peru a Indie. Zas tak chudá tu ovšem příroda není, nacházíme se totiž v národním parku Serengeti, v domově „Velké pětky“, tedy obtížně ulovitelných zvířat typických pro Afriku - lva, slona, nosorožce, buvola a levharta.

Foto: Max Handelsman (Flickr)

Sedmihvězdičkový hotel, který v Jižní Africe postavil ocelářský magnát Fred Wörner to není, ale i tak mají kempy okolo parku Serengeti prvotřídní vybavení.

Kdo by tu čekal jen skromné spaní korespondující s odlehlostí místa ležícího stovky kilometrů od civilizace, je na omylu. Například v Serena Hotels rozesetých po okolí mají prvotřídní postele, koupelnu a absolutní soukromí designově neotřelých interiérů. Na safari se dnes lze vydat s plným komfortem.

Existenční potíže Velké pětky
The Big Five neboli Velká pětka znamená magické sousloví, na které slyší turisté, ovšem i pytláci. Velká africká zvířata se potýkají nejen s úbytkem životního prostoru a potravy, ale také s lidmi, kteří je chtějí zabít a zpeněžit, konkrétně jejich kůže, rohy či kly. Silně se s tím potýká populace nosorožců, jejichž rozdrcený roh zastává významné místo v čínské a tibetské lidové medicíně a ve velkém se do těchto končin dováží.

Jak je možné strávit na nejodlehlejších místech světa noc v luxusu? Díky glampingu: Luxus ve stanu? Zkuste glamping, moderní kempování pro náročné

Foto: ESO travel

V Africe lze přespat leckde.

Hotely, v nichž nenajdete ústřední ani jiné topení

Z horké Tanzánie ukrývající park Serengeti se nyní vydáme do míst, kam je záhodno jít v hodně teplém oblečení, konkrétně do ledových hotelů. Spousta ubytovacích zařízení si naříká na malou obsazenost mimo sezónu, ty postavené z ledu jsou prázdné úplně, protože přes léto ani neexistují.

Hotely, které v létě roztají, se každou zimu musejí stavět znovu, své o tom vědí třeba v kanadském Quebecu, ve Švédsku u řeky Torne nebo nedaleko švýcarského Davosu. Tam každoročně vyroste ledová vesnice s několika iglú-hotely schopnými pojmout velký počet návštěvníků.

Foto: Flyout (Wikimedia Commons)

Davos, město s ledovým hotelem, v němž panují teploty od 23 do 32 stupňů, ovšem Fahrenheita. V těch Celsiových to činí něco mezi minus pěti a nulou.

Ovšem nemyslete si, že v davoské ledové vsi jde jen o samoúčelné dobrodružství v ledových interiérech. Na hosty čeká prvotřídní servis ve špičkově vybavených barech, pohodlí ledových postelí, jež jsou vystlané měkkými moderními materiály, ale také konferenční sály, kde si lze strčit kabel do zásuvky v ledové podlaze a dobít baterie v notebooku. Cena pokojů je různá, začíná někde na čtyřech tisících korun za noc.

Nemůžete usnout? Počítejte žraloky!

Teď se vydáme do míst, kde návštěvníci bydlí v mnohem příjemnějších teplotách, konkrétně v Poseidon Undersea Resortu ležícím pod hladinou moře uprostřed Oceánie. Tento luxusní hotelový komplex vyrostl nedávno na Fidži a nabízí čtyřiadvacet perfektně vybavených pokojů, knihovnu, obchod s potápěčským vybavením a hlavně neskutečný výhled prosklenými stěnami hotelových kajut na rostliny a živočichy plující kolem budovy. Vyhlídka však něco stojí, za týden strávený v resortu boha Poseidona hosté běžně utrácejí kolem půl miliónu korun.

Více o tomto projektu najdete v článku Na Fidži vyrůstá unikátní podmořský rezort Poseidon 

Foto: Alexey Potov - Noblige (Wikimedia Commons)

Na Fidži lze na dně moře spát, v této restauraci na Maledivách zase večeřet.

Za běžné ubytování se nedají považovat ani luxusní apartmány v supermoderních hotelech ve Spojených arabských emirátech, kde se dá za noc utratit klidně i přes sto tisíc korun, například ve známé stavbě Burdž al-Arab. Zvláštní kouzlo mají i chatky postavené uprostřed moře na atolech Malediv, takže z postele lze skočit rovnou do moře. O těchto lokalitách jsme ale již několikrát psali, tak je dnes vynecháme.

Inzertní sdělení: Vydejte se za exotikou!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku, vybírá z nabídky last minute zájezdů:

Týden v srdci africké divočiny v nejkrásnějších národních parcích Keni jako Maasai Mara s pobyty v kempech a hotelích zasazených do exotické krajiny černého kontinentu.

Ostrov Zanzibar u pobřeží Tanzanie proslul jako multikulturní centrum obchodu, kde voní arabské koření, africké byliny a vůbec vše, co dodává tajemnému ostrovu jeho kouzlo.

V Reef Hotelu v Nyali nedaleko centra Mombasy a mezinárodního letiště se jako keňský vytrvalec rozhodně nenaběháte, pláž je totiž hned u hotelu a golfové hřiště 1,5 kilometru odsud.

Čtěte dále:

Přečtěte si také o nejošklivějších zvířatech světa, o dalších luxusních hotelech v exotických lokalitách nebo o americké dálnici, která vede skrz moře mezi žraloky. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Autor: Jan Švestka & Tomáš Cikán 

Anketa

Kde by se odehrávala vaše vysněná bláznivá dovolená?
V džungli.
9,5 %
V ledu.
8,7 %
Pod mořem.
17,5 %
Na safari.
7,5 %
Jinde.
13,2 %
Nikde - nic bláznivého na dovolené nechci.
43,6 %
Celkem hlasovalo 1556 čtenářů.

Nejdivnější restaurace světa

V prapodivných lokalitách se dá nejen přespat, ale také najíst. Ty nejzvláštnější restaurace mají třeba zde:

Maledivy – restaurace s přírodním akváriem

Řada pohostinských podniků utrácí za akvárium s pestrobarevnými rybkami, které hostům zpestřují konverzaci u večeře, v restauraci Ithaa na souostroví Maledivy (nebo spíše pod ním) ho mají přímo za zdmi. Prosklenými stěnami vedle sebe i nad sebou může každý návštěvník podniku pozorovat podmořský život a zapomene tak na chvíli na účet, který v této luxusní restauraci musí zaplatit.

Ukrajina – hostina v rakvi

Když z dálky vidíte gigantickou rakev, dostanete podezření, že se asi schyluje k pohřbu obra, nicméně přímo u ní zjistíte, že jde jen o restauraci s hodně neobvyklým tvarem budovy. Že není náhodný, zjistíte i uvnitř. Rakev stojí nu každého stolu a na menu lze najít jídla jako „Sejdeme se na věčnosti“ a podobné morbidnosti. Asi nepřekvapí hlavní podnikatelská aktivita provozovatele restaurace v ukrajinském truskavci – jedná se o majitele pohřebního ústavu.

Japonsko – ochutnejte lidská játra

Japonsko – ochutnejte lidská játra Játra, ledvinky, srdce a mnoho dalších orgánů jíme běžně v restauracích, ovšem nutno podotknout, že většinou zvířecí. Ve vegetariánských podnicích vnitřnosti pochopitelně nedostaneme vůbec, v kanibalské restauraci v Tokiu servírují lidské orgány. Dokonce je můžete v záplavách krve jíst přímo z figuríny ve tvaru člověka místo z talíře.

Samozřejmě nejde o pravé orgány, jen o jejich atrapy vytvořené z tradiční japonské pochoutky – ze suši. Krev nepředstavuje nic jiného než pikantní červená omáčka.

Tchaj-wan – před moučníkem se připoutejte, prosím

Máte z létání žaludeční potíže, takže se na palubě letounu ani nenajíte? V jednom tchajwanském Airbusu nic takového nehrozí. Nejde totiž o skutečné tryskové letadlo, ale pouze o restauraci v jeho tvaru a s jeho interiéry. Nad hlavami svítí výzva zakazující kouření, hosty uvádí servírka ve stejnokroji letušky a vybrat si lze z jídel první a druhé třídy.

Thajsko – když jeden steak stojí jako celé stádo

Těžko říct, zda nálepka jedné z nejdražších restaurací světa znamená pro Mezzalunu v bangkokském hotelu Lebua tu nejlepší reklamu, nicméně ti, kdo sebrali odvahu a úspory a najedli se tam, tvrdí, že šlo o nezapomenutelný zážitek (těžko říct, zda kvůli jídlu, nebo účtu). Vaří zde opravdu špičkoví kuchaři a pětašedesáté patro poskytuje nádherný výhled na hlavní město Thajska. Za skromnou svačinu se tu platí přes dva tisíce korun, rekord z roku 2007 činí kolem třiceti tisíc.

Související články

Výběr článků

Načítám