Hlavní obsah

Slovensko zvažuje zpoplatnění vstupu do části Vysokých Tater

Právo, Ivan Vilček

Státní ochranáři zvažují zpoplatnění vstupu do chráněného území části Vysokých Tater a Pienin. V budoucnu by tak túra ve Vysokých Tatrách už nemusela být zdarma.

Foto: Profimedia.cz

Pohled na slovenské Vysoké Tatry

Článek

Deník Hospodárske noviny uvedl, že stát si od zpoplatnění vstupu do chráněného území části Vysokých Tater slibuje lepší péči o chráněná území. „Příjem ze vstupného by šel na opravu turistických chodníků a do vylepšení služeb, například do vybudování odpadkových košů a toalet, s čímž máme problém,“ uvedl ředitel správy Tatranského národního parku Pavol Majko.

Státní ochranáři by chtěli v budoucnu nabídnout návštěvníkům také průvodcovské služby a odborné výklady. Myšlenku zpoplatnění vstupu do chráněných území vítá Ján Roháč z nadace Ekopolis. Tvrdí, že pokud bude systém nastavený rozumně, tak může chráněným územím pomoci.

„Umožní to, aby z peněz měla přínos ochrana přírody i místní obyvatelé. Pokud by tyto peníze skončily v Bratislavě, tak z toho nebude profitovat nikdo,“ vysvětlil Roháč. Slovákům jdou příkladem Poláci, kteří zpoplatňují vstup do části Tater už 20 let.

Dospělý tam za celodenní vstup zaplatí přibližně jedno euro (necelých 26 korun). Na Slovensku se zatím platí pouze za vstup do Slovenského ráje. Tam se však platí obcím, nikoliv státu.

Reklama

Související články

Ve Vysokých Tatrách má vyrůst Krtkoland

Naši slovenští sousedé už jsou v poslední fázi jednání o stavbě zábavního parku ve stylu Disneylandu, ve kterém bude ovšem hrát hlavní prim náš Krteček....

Výběr článků

Načítám