Hlavní obsah

Istanbulský chrám Hagia Sofia má být opět mešitou

Právo, mcm
Istanbul

Jeden ze symbolů Istanbulu, největšího města Evropy, tamní chrám Hagia Sofia, má být opět přeměněn na mešitu. Napsal to vatikánský list L’Osservatore Romano s odvoláním na katolickou tiskovou agenturu Kathpress.

Foto: Profimedia.cz

Hagia Sofia

Článek

O přeměně jednoho z turistických symbolů města na Bosporu nyní jedná turecký parlament na návrh občana z Anatolie, centrální oblasti Turecka. K posouzení návrhu vznikla parlamentní komise, která má vyslechnout zainteresované instituce a sdružení.

L’Osservatore Romano poukazuje na podobný případ z města Iznik ležícího asi sto kilometrů od Istanbulu, v němž bylo v roce 325 zformulováno dodnes používané nikajské vyznání víry.

Na mešitu byla vloni v listopadu přeměněna tamní bazilika, kde se v 8. století uskutečnil sedmý ekumenický koncil. Poislámštění chrámu kritizovali i turečtí intelektuálové, podle nichž měla být bazilika přeměněna na muzeum, podobně jako symbol Istanbulu.

Hagia Sofia, jedna z nejskvělejších památek pozdní antiky, byla po staletí centrem řecké pravoslavné církve. Jako mešita sloužila od dobytí Byzance Turky v roce 1453 až do roku 1935, kdy byla přeměněna na muzeum. Patří k nejoblíbenějším turistickým atrakcím města: loni ji navštívily více než tři milióny lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám