Hlavní obsah

Na belgickém hřbitově aut na vás dýchne smutná minulost

Novinky, vps
Chatillon

Přímo uprostřed malého lesa u Chatillonu, vesničky v jižní Belgii, se nachází několik desítek opuštěných a časem poznamenaných automobilů. Po skončení druhé světové války je tam zanechali američtí vojáci, kteří si nemohli dovolit převoz vozů přes oceán. Později k nim přibyly i další auta od vojáků z amerických poválečných základen.

BEZ KOMENTÁŘE: Uprostřed lesa v Belgii se nachází tajuplný hřbitov aut

 
Článek

Po skončení války rozhodli američtí velící důstojníci, že auta budou zanechána v Belgii a transport přes Atlantik se vyřeší až později. Vozy proto byly zavezeny na klidné místo a zaparkovány jeden vedle druhého.

Nakonec ale nedošlo k převozu jediného vozu. Vojákům totiž bylo sděleno, že veškeré náklady na převoz automobilů si musí zaplatit sami.

Foto: Profimedia.cz

Auta jsou pečlivě seřazena vedle sebe

To samé se opakovalo i v příštích letech, kdy se domů vraceli vojáci, kteří zůstali v oblasti umístěni po válce. Automobily tak zůstaly ponechány svému osudu, a pokud si je nerozebrali na náhradní díly místní obyvatelé, postupně se rozpadaly.

V jeden moment byly okolo Chatillonu dokonce čtyři takové hřbitovy s téměř pěti sty automobily. Dnes už existuje pouze jeden a je na něm něco málo přes sto automobilů. Proč nebyl vybrakován podobně jako ostatní pohřebiště, to zůstává záhadou.

Foto: Profimedia.cz

Čas zanechal své stopy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám