Hlavní obsah

Karneval černých a bílých je oslavou kulturní různorodosti

Novinky, vps
Pasto

V neděli skončil v kolumbijském městě Pasto Karneval černých a bílých, který letos navštívilo téměř jeden a půl miliónu lidí. Koná se už od roku 1912 a pro Kolumbijce je velmi důležitý, oslavují jím totiž etnickou a kulturní různorodost své země.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Karneval černých a bílých v kolumbijském PastuVideo: Reuters

 
Článek

Podoba karnevalu se během let vyvíjela a měnila. Důležitým mezníkem byla výstavba panamerické dálnice v 70. letech minulého století. Pasto se tím intenzivněji začlenilo do kolumbijské ekonomiky, což mělo pozitivní vliv i na slavnost. Zpřístupnila se většímu množství návštěvníků a obohatily ji nové trendy.

Slavnost se koná od 2. do 7. ledna, přičemž první tři dny jsou věnovány například dětskému karnevalu nebo přehlídce alternativní hudby. Čtvrtý den je pak označován jako Černý. Lidé se při něm oblékají do černého oblečení a krémy si barví obličeje. Symbolizuje to den, kdy tehdejší afričtí otroci získali na svých pánech jeden den volna.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Vrcholem karnevalu je pátý den. V jeho první části se koná v kontrastu k předchozímu dni Bílý den, při kterém se lidé oblékají do bílé. Poté následuje Velká přehlídka, většinou dlouhá kolem sedmi kilometrů. Pravidla jsou volná, její účastníci si mohou zvolit jakýkoliv kostým. Nejdůležitější součástí průvodu jsou různobarevné postavy v nadživotní velikosti, které jsou poté hodnoceny odbornou porotou.

Poslední den festivalu, který symbolizuje jednotu a rovnost a zároveň kulturní a etnickou rozmanitost, je zasvěcen ochutnávání místních jídel. Především turisté pak ještě navštěvují blízké jezero Guamuez.

Letošní ročník se zapsal do historie, poprvé v historii ho totiž navštívil kolumbijský prezident. „Jsem velmi poctěn, že jsem prvním prezidentem, který tento karneval navštívil. Moji předchůdci netuší, o co přišli,“ uvedl pro agenturu Reuters prezident Kolumbie Juan Manuel Santos.

Foto: Profimedia.cz

Letošní ročník navštívil i kolumbijský prezident Juan Manuel Santos

Tradiční karneval byl v roce 2009 vyhlášen organizací UNESCO jako mistrovské dílo ústního a nehmotného dědictví lidstva. Toto ocenění bylo zavedeno v roce 2001 jako uvědomění si, že existují i nehmatatelné kulturní památky, jež je potřeba ochraňovat a zachovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám