Hlavní obsah

Dubaj je obraz ve zlatém rámu, nabízí hotely pro náročné i skromnější turisty

Právo, Bohuslav Borovička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Člověk, který se chce v zimě vypravit za teplým mořem, aniž by musel absolvovat transatlantický let, moc na vybranou nemá. Jistotu koupání má vlastně jen v Rudém moři (Egypt, Jordánsko, Izrael) nebo o kousek dál, v Perském zálivu. Právě tam jsou Spojené arabské emiráty a jejich centrum – Dubaj.

Foto: Profimedia.cz

Kilometry zlatavého a bílého písku, omývané teplým mořem, palmy a slunečníky, slavnostně odění velbloudi, na nichž se můžete projet.

Článek

Je to sice exotický Orient se vším všudy, ale je úplně jiný, než to, co známe z ostatního arabského světa. Je to obraz pozoruhodný nejen výjimečností svého provedení, ale také tím, že je ve zlatém rámu.

Dubaj je městský stát v poušti na břehu moře. Zisky z těžby a prodeje ropy, která se v oné oblasti našla v 50. letech minulého století, proměnili vládcové Dubaje v investice, které udělaly z Dubaje jeden z divů současného světa.

Písek mění ve zlato

Nejznámější dubajskou pláží je Džumeira. Kilometry zlatavého a bílého písku, omývané teplým mořem, palmy a slunečníky, slavnostně odění velbloudi, na nichž se můžete projet.

Na pláži mají návštěvníci k dispozici všechny myslitelné vodní atrakce a bohaté zázemí hotelů. Jsou mezi nimi takové, které oslní neuvěřitelným přepychem.

Apartmá se zlatými klikami a kohoutky v koupelně, s vlastním výtahem, osobním kuchařem a komorníkem. Cena za noc se počítá v tisícovkách dolarů. Jsou ale i hotely skromnější (od pláže vzdálenější), pro méně náročné.

Foto: Profimedia.cz

Brit pobýval v luxusním hotelu Burdž al-Arab.

Zlatonosné jsou v Dubaji nejen písky pláže Džumeira, ale i ty pouštní. Mezi atrakce, které si návštěvník může dopřát, patří pouštní safari v klimatizovaných terénních autech, jízda po písečných dunách, při níž se tají dech.

Romantikové si užijí při sledování západu slunce v poušti nebo při beduínském večeru, folklórním představení v reálných kulisách beduínského tábora. Nechybí tam tradiční pokrmy, hudba a tanec.

Není asi třeba dodávat, že nic z toho není zadarmo. Turismus, obchod, obrovská námořní a letecká překladiště, to jsou zdroje, z nichž dnes už pochází více bohatství než z ropy.

Nákupní festival

Už mnoho let se každou zimu v Dubaji koná měsíc trvající nákupní festival. Obchodníci, včetně zlatníků, snižují ceny svého zboží, loňská móda se prodává za pár šupů. Do emirátu se sjíždějí milovníci nákupů nejen z Blízkého východu, ale i z Evropy.

Nákupní horečka zachvátí jak obrovská nákupní centra, tak tradiční arabská tržiště. Ta se prostírají mezi obrovskými mrakodrapy a překotný rozvoj Dubaje jim nikterak neublížil. Jsou naopak hájena, aby si město udrželo alespoň část oné orientální exotiky, kterou tam mnozí přijíždějí hledat.

Foto: Profimedia.cz

Nákupní centrum v Dubaji

V období nákupního festivalu se konají i další události, jako džezový festival a bohatě dotovaný golfový turnaj. To všechno přiláká do Dubaje statisíce lidí. Mezi zvláštní atrakce patří loterie. Každý den vyhrává jeden z losů zlatou cihlu zvící jednoho kila. Dubaj a zlato k sobě patří tak těsně, že si plátek zlata v hodnotě tisíc dolarů koupíte v automatu stejně jako u nás kávu nebo tatranku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám