Hlavní obsah

Tipy na nejoblíbenější exotické destinace potápěčů

Novinky, Lucie Poštolková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zima pomalu klepe na dveře, ale to neznamená, že by se Češi vzdávali dovolené u moře. Právě naopak, řada lidí se jezdí ohřát a vybírá exotické destinace. Pokud máte rádi potápění a šnorchlování, máme pro vás inspiraci.

BEZ KOMENTÁŘE: Potápění v Indonésii

 
Článek

Ačkoliv se Česká republika nachází v srdci Evropy a neomývají ji vody moří ani oceánů, máme u nás velice rozsáhlou potápěčskou základnu. Čeští průkopníci potápění, kteří se začínali potápět v dobách hluboké totality, se museli spokojit s tmavými vodami lomů a písníků. Ale dnes si už můžeme vybírat, kde se budeme potápět.

Je pravda, že některé zájezdy nejsou tak finančně dostupné jako Chorvatsko či Itálie, ale nabídka specializovaných cestovních kanceláří je velice pestrá a vybere si každý. Pro ty, kteří si chtějí zpříjemnit chladné měsíce, je v tropických a subtropických oblastech celá řada lokalit.

Egyptské safari

Do Egypta jezdí v zimě čeští potápěči nejčastěji. Teploty vody a vzduchu neklesají pod 20 stupňů, z Prahy trvá let pouhé čtyři hodiny, na výběr jsou stovky hotelů a potápěčských bází. Mezi největší výhody patří dobrá viditelnost a bohatý podmořský život a v neposlední řadě i cenově výhodné nabídky cestovních kanceláří.

Foto: Profimedia.cz

Korálový útes nedaleko Sinajského poloostrova v Egyptě

"Velmi oblíbené je potápěčské safari. Lidé jsou ubytováni na lodi, se kterou se přesouvají na nejzajímavější lokality většinou nedosažitelné při denních výjezdech. Na lodi se odehrává vše. Během pobytu se klienti sice nepodívají na pevninu, ale potápí se dosyta. Nevýhodou Egypta jsou někdy dost přeplněné lokality a na některých místech již poničené útesy," popisoval Pavel Počepický z České potápěčské základny v Thajsku.

Indonésie pro zkušené

Do Indonésie míří hlavně zkušení potápěči, které lákají dosud neobjevené útesy plné života, velké a pestré ryby, vraky lodí a panenské ostrovy. To všechno dělá z tohoto souostroví jedno z posledních míst na zemi, kam ještě nedorazil masový potápěčský turismus.

Foto: Profimedia.cz

Potápění v Indonésii

Indonésie to není jen Bali, kde již dlouho funguje několik českých základen, ale hlavně Komodo, Flores, Sulawesi, Raja Ampat a nespočet jiných menších lokalit.

Filipíny - pohřebiště válečných lodí

Filipíny čítají více než 7000 ostrovů. Příjemné klima, korálový útes Tubbataha patřící ke světovému dědictví UNESCO, pohřebiště japonských válečných lodí v Coron Bay, velrybí žraloci v zátoce Donsol, ostrov Panglao a mnoho dalšího patří mezi největší lákadla potápění v této oblasti.

BEZ KOMENTÁŘE: Potápění na Filipínách

Mexiko - sladkovodní jeskyně

Mezi hlavní cíl potápěčů patří unikátní systém sladkovodních jeskyní nazývaných cenoty. Jak zkušení jeskyňáři, tak i rekreační potápěči si zde přijdou na své. "Český speleopotápěčský tým pod vedením Dana Hutňana zde propojil nejdelší zmapovaný zatopený jeskynní systém na světě dlouhý 62 km. Jeskyně svou krápníkovou výzdobou a téměř nekonečnou viditelností musí uchvátit každého potápěče," popisoval Počepický

Foto: www.potapenithajsko.cz

Pozadu nezůstávají korálové útesy podél pobřeží Yukatánského poloostrova, které jsou druhým nejdelším bariérovým útesem na světě. Bohužel jsou na mnoha místech mírně poničené četnými hurikány.

Thajsko a Andamanské moře

Thajsko je vyhledávané především pro svou bohatou budhistickou historii, přívětivé obyvatele, vynikající kuchyni, přírodu a také pro pohodové objevování podmořského světa. "Nejdostupnější potápění se odehrává na malém ostrůvku v Thajském zálivu Ko Tao. Je až neuvěřitelné, že se na tak malém kousku země certifikuje víc potápěčů než na celém Velkém bariérovém útesu," uvedl Počepický.

Za nejkrásnějším potápěním ale potápěči míří do Andamanského moře na Similanské ostrovy a lokality kolem ostrůvků Phi Phi a Ko Lanty, které jsou považované za nejlepší v Thajsku. Návštěva těchto lokalit je možná jak při denních výjezdech, tak v rámci potápěčského safari.

BEZ KOMENTÁŘE: Kouzelný podmořský svět čeká na potápěče v Thajsku

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám