Hlavní obsah

V sobotu se blýsknou parní lokomotivy, oslaví Den železnice

Novinky, Lucie Poštolková

V sobotu 22. září se bude po celé republice oslavovat Den železnice. Parní lokomotivy a historické vlaky si budete moct v celé jejich slávě prohlédnout nejen v Praze, ale i Nymburku, Příbrami, Jindřichově Hradci, Liberci, Frýdlantu, Pardubicích, Ostravě, České Třebové, Sušici a dalších městech.

Foto: Archiv České dráhy

Velký býček a Rosnička

Článek

Den železnice v Praze

V hlavním městě se můžete o sobotním svátku svézt šlapací drezínou nebo si prohlédnout výstavu lokomotiv, jídelního a lůžkového vozu. Akce proběhne od 9 do 16:30 na nádraží Praha - Braník. V 10 a ve 12 hodin vystoupí country-rocková skupina El Paso. Na pražském hlavním nádraží budou ve stejný den otevřené jinak nepřístupné dopravní kanceláře, kam se můžete vydat na prohlídku v 10, 11 a 12 hodin.

Od 9 do 14:30 bude mezi Bráníkem a hlavním nádražím jezdit historický motorový vůz známý jako Hurvínek. Po trase Braník – KrčVršoviceSmíchov a zpět pojede parní vlak v čele s lokomotivou přezdívanou Čtyřkolák. Moderní příměstskou jednotkou City Elefant se můžete svézt po trase Smíchov – Radotín – Krč (přes tzv. most Inteligence) – Vršovice – hlavní nádraží a zpět.

Den železnice ve Středočeském kraji

V Nymburku se můžete na Den železnice svézt motorovým vlakem Singrovka v 10, 11:30, 13 a 14:30 hodin. Děti potěší jízda v historickém voze Rybák s lokomotivou 703 Venda, který zájemce zaveze do Pivovaru Nymburk v 10, 12 a 14 hodin. V areálu železničních dílen bude probíhat zábavný program pro malé i velké spojený s výstavou lokomotiv, exkurzemi po areálu a odborný výklad. Na zastávce Nymburk depo budou od 9 do 16:15 hodin zastavovat všechny osobní vlaky. Vstup na výstavu, jízdné a program na nádraží je zdarma.

Foto: Archiv České dráhy

Šlechtična

Bohatý program od 10 do 17 hodin připravili na sobotu také v Příbrami. Můžete se projet vlakem Regionova po obvodu železniční stanice nebo se zúčastnit exkurze na pracoviště řízení provozu (ve 12, 14, 15 a 16 hodin). Připraveno bude také divadelní představení hry Bedřich Hrozný od 14 a 17 hodin a filmová projekce. Prohlédnout si můžete také výstavu o historii a současnosti železniční tratě Zdice – Protivín či prezentaci záměru zřízení zastávky Příbram město. Vyhlídkové jízdy jsou pro návštěvníky opět zdarma, vstupné na divadelní představení a muzejní expozici je dobrovolné.

Den železnice v Jindřichově Hradci

Jízda parního vlaku na trati Jindřichův Hradec – Nová  Bystřice a zpět, výstava drážních vozidel, modelové kolejiště a atrakce pro děti, to vše nabízí oslava Dne železnice v Jindřichově Hradci. Celodenní program začíná v 9 hodin a nabízí třeba jízdu na historické motorové drezíně nebo motorovým vlakem po úzkokolejce do Lovětína.

K vidění bude i ukázka přechodu vozů na podvalové jámě, zájemci mohou absolvovat exkurzi s odborným výkladem nebo jízdu Regionovou po pracovištích v obvodu železniční stanice Jindřichův Hradec a depu Jindřichohradecké místní dráhy. Oslavy nabídnou zábavu také dětem – k dispozici jim bude Vláček Hráček a kinematovlak, kde se budou promítat pohádky. Další oblíbenou atrakcí je skákací hrad a Elfíkovy hry.

Den železnice v Libereckém kraji

Při příležitosti Dne železnice vyjedou v sobotu zvláštní parní vlaky mezi Libercem a Frýdlantem. Nostalgické jízdy budou zdarma, cestující navíc dostanou letáčky o zajímavostech Frýdlantska dosažitelných po železnici. Vlaky vedené parní lokomotivou přezdívanou Kafemlejnek vyjedou z Liberce do Frýdlantu v 9:45 a 14:45, z Frýdlantu do Liberce v 12:10 a 16:10 hodin.

Foto: Archiv České dráhy

Kafemlejnek

V areálu libereckého depa kolejových vozidel bude od 9 do 18 přístupné modelové kolejiště Klubu železničních modelářů Liberec, ve výtopně u nádraží ČD ve Frýdlantu se otevře od 10 do 17 muzeum Frýdlantských okresních drah. Současně se můžete podívat na Den otevřených dveří v areálu tramvajové vozovny nedaleko nádraží ČD v Liberci. Těšit se můžete na výstavu vozidel a jízdy historických tramvají i autobusů.

Den železnice na Pardubicku

V rámci oslav Dne železnice se bude konat tradiční exkurze na vybraná drážní provozní pracoviště v Pardubicích hl. n., České Třebové a Rosicích nad Labem. Na trati Pardubice hl. n. – Pardubice – Rosice nad Labem bude jezdit historický osobní vlak. Pro návštěvníky jsou připraveny i jízdy zvláštním vlakem po železničním uzlu v České Třebové. Těšit se můžete také na bohatý výstavní program v areálu tamního depa kolejových vozidel. V provozu bude také výcvikový lokomotivní trenažér.

Den železnice v Plzeňském kraji

V Plzeňském kraji bude hlavním dějištěm stanice Sušice, odkud budou vyjíždět zvláštní parní i motorové vlaky do Horažďovic a Kolince. V čele parních vlaků se předvede lokomotiva přezdívaná Kafemlejnek, která byla vyrobena v roce 1899 v Linci. Z historických motorových vlaků se návštěvníci mohou těšit na legendární motorový vůz známý jako Hurvínek.

Přímo ve stanici Sušice bude k vidění modelové kolejiště, prohlédnout si můžete také výstavu o historii železnice, která bude mít netypické kulisy – najdete ji totiž v bývalém služebním voze. Zájemci se můžou svézt šlapací drezínou, což patří k oblíbeným atrakcím pro malé i velké. Přichystáno bude i občerstvení, které bude k dispozici v barovém voze Bambistro. Chybět nebude ani hudební doprovod – skupina Bodlák bude hrát nejen na nástupišti, ale i ve vlaku.

Den železnice na Ostravsku

V Bohumíně se v rámci oslav Dne železnice koná velká železniční pouť. Zájemci budou moci navštívit jak pracoviště depa kolejových vozidel Českých drah, tak i řízení provozu stanice. Po celou dobu budou v prostoru přednádraží stanice Bohumín připraveny atrakce pro děti – skákadla, trampolína, dětský koutek se soutěžemi a kvízy, malování na obličej či tvarování balonků. Prohlédnout si můžete výstavku dětských výtvorů, do provozu tu budou uvedeny zbrusu nové elektrické jednotky City Elefant.

Stranou nezůstane ani ostravské hlavní nádraží, kde bude umožněna prohlídka pracovišť lokomotivního depa společnosti ČD Cargo a v areálu ve Wattově ulici předvedou svou techniku pracovníci Správy železniční dopravní cesty. Přístupné bude také řídicí stavědlo stanice, kam návštěvníky odveze nová Regionova.

Proč se slaví den železnice?

První osobní historický vlak tažený parní lokomotivou vyjel 27. září roku 1825. Šlo o slavnostní jízdu zahajující provoz na trati mezi anglickými městy Stockton a Darlington – tedy na první parostrojní železnici na světě.

Za úspěšným podnikem stálo nezměrné úsilí George Stephensona. Právě jeho lokomotiva, nesoucí označení Locomotion No. 1, se stala průkopnicí využití páry na železnici. Jako připomínka této významné události se tak slaví každoročně v druhé polovině září den železnice.

V Brně oslaví Den železnice v sobotu 29. září.

Podrobnější informace ke Dni železnice najdete na webových stránkách www.denzeleznice.cz.

Mezi Ostravou a Bohumínem bude pendlovat historický vlak tažený parní lokomotivou přezdívanou Velký býček. Společnost AWT nabídne vyhlídkové jízdy zvláštními vlaky mezi Ostravou a Bohumínem po síti svých vleček a k vyhlídkovým jízdám se připojí i historická vozidla Dopravního podniku Ostrava.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám