Hlavní obsah

Výstup na Sněžku po málo známé, ale náročnější Stezce česko-polského přátelství

Novinky, Lucie Poštolková

Vyhnuli jsme se davům, které o víkendu míří na Sněžku, a vydali jsme se po méně známé stezce od Horní Malé Úpy. Místy jsme sice úpěli, ale výhledy a krásná příroda bez lidí za tu námahu stála.

Foto: Pro Novinky Jan Mottl

Krkonošská panoramata

Článek

V Horní Malé Úpě jsme nechali auto na placeném parkovišti. U informačních tabulí jsme se rozhodovali mezi červenou Stezkou česko-polského přátelství přes Pomezní boudy nebo modrou stezkou s výhledy Skalný Stól a Czolo. Žlutou jsme si vybrali jako zpáteční cestu, lehčí variantu po náročném výšlapu.

Nakonec jsme se rozhodli vyjít po modré, která zprvu strmě stoupá vzhůru, ale později se napojuje zpátky na červenou. Před vedrem nás schovávaly větve stromů, a pod nohama nám protékaly malé potůčky, ve kterých jsme si smáčeli alespoň prsty.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Výchozí bod byla Horní Malá Úpa.

Když jsme se dostali na vrchol Czolo, ocitli jsme se na příjemné cestičce, která se pozvolna vinula k další vyhlídce Skalný Stól. Vpravo jsme viděli na polskou stranu, kde se v oparu rýsovalo město Skalne Osiedle. Vlevo pak byl výhled na českou stranu s Národním parkem Krkonoše. Po cestě jsme potkali jen dvě skupiny turistů a jednoho samotáře, což v porovnání se sobotními davy na vrcholu Sněžky bylo neuvěřitelné.

Ze Skalného Stolu jsme už už viděli na Sněžku, ale před námi také kamenitý krpál dolů a za ním ještě překážku v podobě Svorové hory. Tedy ještě jeden výstup a sestup, před posledním kopcem na Sněžku.

Foto: Pro Novinky Jan Mottl
Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Z vyhlídky Skalný Stól se díváme na kopec v dálce - na Sněžku

Příjemným odpočinkem byla chata Jelenka, kde každý z nás vypil půllitr limonády. Při cestě nazpátek jsme nad chatou našli také studánku s osvěžující vodou.

Na Svorovou horu jsme se vyšplhali po kamenných schodech, poté už se nám šlo hezky. Když to šlo, chladili jsme se alespoň trochu ve stínu. Všude kolem nás lítaly doslova mraky berušek.

Foto: Pro Novinky Jan Mottl
Foto: Pro Novinky Jan Mottl
Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Berušky byly úplně všude.

U rozcestníku Jubilejní cesta se nám naskytl nevídaný pohled, kromě několika dělníků pečlivě skládajících kamenný chodník jsme zahlédli tříčlennou rodinku s dětským kočárkem. Otec se vsadil s kolegyněmi, že dvouletého synka vyveze na Sněžku po skalnaté cestě za každou cenu. I přes slzy.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Stavba chodníku na úseku mezi Sněžkou a rozcestníkem Jubilejní cesta

Foto: Pro Novinky Jan Mottl

K vrcholku nejvyšší hory Čech jsme stoupali po červené, těšili jsme se na oběd a výhled do krajiny. Nahoře nás překvapily davy turistů, které sem došly pravděpodobně z Pece pod Sněžkou přes Obří důl. Mezi lidmi se hojně prolínala čeština i polština.

Nahlédli jsme do kaple sv. Vavřince a těšili se na oběd v České poštovně. Tam nás ale čekalo zklamání. Na jídelním lístku měli jen nápoje a pytlíkové polévky na zalití. Ani toalety tu nemají.

Děti před námi odtud poslaly pohledy a nakoupily turistické známky. Otevřeno mají od 10 do 16 hodin každý den.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Poštovna

Naše další kroky vedly do Polské boudy. Plastové cedule a neonové nápisy připomínaly spíše americké Las Vegas. Uprostřed seděl Krakonoš v paruce a nabízel za poplatek certifikát o výstupu na Sněžku či snímek s ním. Mají tu uvedené dvoje ceny: v českých korunách a v polských zlotých. Využili jsme jejich toalety, každý za 20 korun.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Zatím budou moct turisté na nejvyšší českou horu chodit jen pěšky.

Zpáteční cesta nejprve kopírovala červenou a modrou stezku. V chatě Jelenka jsme si pochutnali na tradičních českých jídlech. Odtud jsme se pak vydali po žluté, která lehce sklouzávala po vrstevnicích. Jen místy nám dával zabrat prudký kopec asfaltové cesty. S pomalu zapadajícím sluncem jsme se dostali na parkoviště zpět k autu.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Anketa

Byli jste na Sněžce?
Ano, jednou
45,1 %
Ano, chodíme na Sněžku pravidelně
28,8 %
Ano, ale nedošli jsme až k vrcholu
0,5 %
Výlet na Sněžku plánuji
15,1 %
Ne
10,5 %
Celkem hlasovalo 410 čtenářů.

Kde se můžete zastavit po cestě

Pokud se vydáte na Sněžku na prodloužený víkend, můžete se zastavit ještě na několika malebných místech či veselých atrakcích.

1. Pecka

Využili jsme druhého prohlídkového okruhu a podívali jsme se do hladomorny. Expozice je připravena tak, aby zaujala a bavila i malé návštěvníky. www.hradpecka.cz

2. Kost

Na Kost si nechte víc času. Kromě pěkného hradu se můžete projít také údolím Plakánek s pískovcovými skalami. Najdete tu i roubenku, která představovala statek Doroty Máchalové v pohádce S čerty nejsou žerty. www.hrad-kost.cz

3. Bezděz

Majestátní hrad Bezděz se tyčí na kopcovité vlně, která vystupuje v ploché krajině. Je nepřehlédnutelnou dominantou v krajině. Pokud chcete otěhotnět, projděte se pod dveřmi, které mají v portálu reliéf s ještěrkou. Pro lepší zdraví hledejte portál s reliéfem stromu. www.hrad-bezdez.eu

4. Máchovo jezero

V romantické krajině Karla Hynka Máchy byste neměli vynechat i Máchovo jezero. Jedno z nejoblíbenějších letních míst pro večírky.

5. Bobová dráha

V Mladých Bukách se můžete zastavit na bobové dráze, která jezdí rychlostí až 40 km/h. Otevřeno mají celoročně. www.skipark-mladebuky.cz

6. Trosky

Pokud vám vyjde počasí, budete mít z Trosek nádherný výhled do širokého okolí. www.hrad-trosky.eu

Reklama

Výběr článků

Načítám