Hlavní obsah

Washington, D.C. - hlavní město USA

Washington,D.C. je hlavním městem Spojených států amerických. Najdeme ho v severovýchodní části USA mezi stát Maryland a Virginia, na severním břehu řeky Potomac. Rozkládá se na ploše 177 km² na území federálního distriktu District of Colombia (D. C.). Ve městě samotném žije 621 000 obyvatel, spolu s přilehlými oblastmi se uvádí až 5 400 000 lidí.

Článek

Od roku 1783, kdy USA získaly nezávislost na Británii, až do začátku 19. století bylo hlavní města USA několikrát měněno. Snahou Kongresu bylo najít vládě stálé místo. Volbou lokality byl pověřen prezident George Washington, jehož volba nakonec padla na federální území na bažinatých březích řeky Potomac. Okolní státy Maryland a Virginia postoupily část svých území na výstavbu nové metropole a roku 1791 byl položen základ federálního města Washington, který byl podle prezidenta pojmenován. Na počest objevitele Kryštofa Kolumba byl distrikt nazván District of Columbia.

Francouzský architekt Pierre Charles L´Enfant, který byl pověřen architektonickým návrhem města, se nechal inspirovat vzory starého Říma a Versailles. Jeho ideou bylo, že žádná z okolních staveb by neměla být vyšší než budova zdejšího Kapitolu.

Do dnešních dnů se zdejší architekti tímto pravidlem řídí a nenajdete tu proto jediný mrakodrap. Během války v roce 1812 bylo mnoho vládních budov zničeno či vypáleno.  Většina staveb byla následně poměrně brzy opravena, ale obnova Kapitolu se protáhla až do roku 1868. Koncem 19. století prošlo město mnohými úpravami. Vznikla nová parková úprava a byly postaveny četné významné budovy.

Současnost

Terén města je rovný, bez většího převýšení, a tím pádem velice příjemný k procházkám. Vzdálenosti mezi některými zajímavými místy jsou delší, ale k jejich překonání nám poslouží turistické vyhlídkové autobusy, ze kterých můžeme vystupovat / nastupovat na libovolné zastávce. Město je navíc vybaveno hustou autobusovou dopravou a metrem. Se stravováním si také určitě lámat hlavu nemusíme, možností se dobře najíst se tu nabízí nepřeberně. Nabízena vám bude rozmanitá mezinárodní kuchyně. V době oběda je oblíbená čínská čtvrť Chinatown.

Chceme-li užít hezkého počasí, můžeme k odpočinku a lehkému občerstvení využít rozlehlý trávník National Mall a kochat se pohledem na majestátní budovu Kapitolu. Na území města žije široká mezinárodní komunita, s čímž souvisí poměrně vysoká kriminalita a bída. Washington je městem kontrastů – na jedné straně oficiální vládní město s honosnými budovami a živým turistickým ruchem, na druhé straně město chudoby, revolty a až překvapivě vysoké zločinnosti.

Budete-li se ale pohybovat ve vládních a turisticky navštěvovaných čtvrtích, stačí dodržovat běžné zásady bezpečnosti. Místem, kterému bychom se měli ale rozhodně vyhnout, je chudinská jihovýchodní část města Southeast D. C.

Tipy k návštěvě    

Jednou z nejstarších čtvrtí, a zároveň i největší a nejhustěji obydlenou, je Capitol Hill.  Ani ne na 5 km² zde žije 35 000 lidí. Mezi východní částí ulice Capitol St. a parkem Lincoln Park stojí nejpěknější obytné domky. Místo, které ale upoutá jistě každého, je zdejší dominanta – doslova ikonická budova americké vlády US Capitol. Stavbu najdeme na vyvýšenině Capitol Hill na náměstí Capitol Plaza. Můžeme absolvovat velmi zajímavou komentovanou prohlídku, a jestliže si návštěvu naplánujeme hodně předem, můžeme se jako diváci zúčastnit i sezení Kongresu (nutná rezervace).

Východní část náměstí zdobí mramorová budova Nejvyššího soudu USA – Soupreme Court a unikátní Kongresová knihovna Library of Congress, jejíž sbírka patřící k největším na světě, obsahuje na 100 miliónů knih a rukopisů, mapek, fotografií, partitur a hudebních nástrojů.

Od budovy Kapitolu směrem na západ ke břehům řeky Potomac River se táhne 3 km dlouhý úsek National Mall, který je lemován zářivě bílými neoklasicistními vládními paláci, památníky a četnými muzei. Je zde spousta travnatých ploch se záhonky, stromovými alejemi a jezírky. Příjemná parková úprava láká návštěvníky k odpočinku i sportovním aktivitám.

Samostatnou kapitolou jsou zde vyhlášená muzea. Vstup do muzeí je zdarma, otvírací doba je většinou denně od 10.00 do 17.30. Nabídka je velmi bohatá a rozmanitá. Jmenujme alespoň některá.

National Museum of the American Indian – muzeum věnované americkým indiánům. National Air and Space Museum – letecké a vesmírné muzeum. Hirshborn Museum and Sculpture – sochařská díla 20. století. Arts and Industries Building – vynálezy viktoriánské doby. Freer Gallery of Art – americké umění se sbírkou Whistlerových obrazů. East and West Building of the National Gallery of Art – národní umělecké galerie, propojené podzemní chodbou, s uměleckými  sbírkami od středověku po začátek 20. století. National Museum of Natural History – národní muzeum přírodní historie, sbírka je obohacena i o model velryby v životní velikosti, kostry dinosaurů, živou hmyzí ZOO atd. National Museum of American History – národní muzeum americké historie.

Při procházce Washingtonem je nepřehlédnutelný Washington Monument – Washingtonův památník. Bílý mramorový obelisk, vysoký 170 m, se začal stavět v roce 1848, stavba však byla v době občanské války přerušena z důvodu nedostatku financí, a dokončena byla až o 37 let později. Z vyhlídkové terasy na vrcholu se nabízí nádherný pohled na město.

Nenechte si ujít ani návštěvu Lincolnova památníku na západním konci Mallu – Lincoln Memorial. Ohromí vás 6 m vysoká sedící socha prezidenta Lincolna. Stavba samotná připomíná řecký chrám. Působivý dojem se naskytne především při večerním osvětlení.  Neméně zajímavý je i Jefferson Memorial, kde spatříte impozantní bronzovou sochu význačného amerického prezidenta Jeffersona.

Asi nejznámější stavbou Washingtonu je sídlo amerických prezidentů - White House (Bílý dům). Probíhají zde i návštěvní prohlídky, a to vždy dopoledne od úterý do soboty. Předem si ale musíte zajistit volnou vstupenku v návštěvnickém centru White House Visitor Center. Doporučujeme raději si přivstat, neboť fronty bývají značné a počet vstupenek omezený.

V části města s názvem Arlington se rozkládá světoznámý národní hřbitov Arlington National Cemetery. Je zde pochováno více jak 300 000 amerických veteránů a padlých vojáků. Najdeme zde i hroby Johna F. Kennedyho i jeho manželky či prezidentova mladšího bratra Roberta Kennedyho. U hrobu neznámého vojína Tomb of the Unknown Soldier probíhá několikrát denně výměna čestných stráží.

Kousek od Arlingtonského hřbitova směrem na jih se nachází budova Ministerstva obrany Spojených států amerických – Pentagon. Tato proslulá největší úřední stavba světa se v září 2001 stala cílem teroristických útoků, když do jedné z jejích částí narazil unesený Boeing 761 s cestujícími na palubě.

Autor : Irena Reiterová America Tours

Anketa

Myslíte si, že vzdálenost z New Yorku do Washingtonu urazíte autem za jeden den ?
ano
93,8 %
ne
6,2 %
Celkem hlasovalo 694 čtenářů.
Související témata:

Výběr článků

Načítám