Hlavní obsah

Cestujete na Slovensko autem? Bez Karty první pomoci vám hrozí pokuta

Právo, Barbora Silná
Slovensko

Řidiči, kteří nyní míří na Slovensko, by se měli vybavit takzvanou Kartou prvej (první) pomoci. Tu vyhláška slovenského ministerstva zdravotnictví nařizuje jako povinnou součást autolékarniček. Pokud ji mít nebudou, mohou se vystavit nepříjemné pokutě v eurech.

Foto: reprofoto, Právo

Karta první pomoci je od května 2009 povinnou výbavou motoristů na Slovensku, tedy i turistů cestujících na Slovensko.

Článek

„Na ty řidiče, kteří u sebe nemají podle nové slovenské vyhlášky tuto kartu s nákresy a pokyny, jak poskytovat první pomoc, čekají citelné pokuty,“ potvrdil Právu mluvčí Libereckého kraje Jiří Langer.

Jenže, kde tu kartu vzít? Kde ji před cestou na Slovensko koupit?

Velvyslanectví neví, kde kartu v Česku koupit

Odpověď tento týden ještě neznali ani pracovníci slovenského konzulárního oddělení v Praze.

„Kde je budou moci řidiči před vstupem na slovenské území koupit, zatím nevím. Máme tady informace o nové vyhlášce, která začíná platit od 1. května, ale kde budou karty k dispozici nikoli. Cena jedné by měla být jedno euro,“ uvedla  pracovnice konzulárního oddělení slovenského velvyslanectví v Praze Renata Bílková.

Zástupci ÚAMK v Praze se ale domnívají, že českým řidičům při absenci karty nic nehrozí.

Stáhnout z internetu a zalaminovat

„Podle platné legislativy musí mít řidič povinnou výbavu země původu, tedy českou, a tak se domnívám, že mu pokuta nehrozí,“ uklidňoval situaci pracovník ÚAMK v Praze Karel Pospíšil.

To, že slovenskou kartu zahraniční řidiči mít nemusejí, tvrdí i slovenské úřady. Ale tamní policie naproti tomu sdělila, že bude kontrolovat všechny řidiče.

Proto je rozhodně jistější, když si i český řidič slovenskou kartu do vozidla přibalí. Což radí i Pospíšil z ÚAMK. Jak říká, určitě se tím čeští řidiči mohou vyhnout případným diskusím se slovenskými policisty při silničních kontrolách.

Foto: reprofoto, Právo

Karta první pomoci je od května 2009 povinnou výbavou motoristů na Slovensku, tedy i turistů cestujících na Slovensko.

Jedinou možnost, jak kartu v ČR získat, tak patrně bude stáhnout si ji z internetu, kde je vyhláška Ministerstva zdravotnictví Slovenské republiky z 8. dubna t. r., publikovaná ve Sbírce zákonů č. 143/2009 částka 53, dostupná. Například na natankuj.sme.sk, www.zakon.sk nebo na adrese www.kraj-lbc.cz.

„Řidiči si ji mohou okopírovat a pak si ji musí zalaminovat. V jejich vyhlášce totiž stojí, že karta musí být vodě a prachu odolná,“ upozornil pro Právo Zdeněk Rieger z odboru dopravy Libereckého kraje.

Jako bývalý dopravní policista a zkušební komisař považuje slovenskou novinku za prospěšnou.

Jako bývalý dopravní policista a zkušební komisař považuje slovenskou novinku za prospěšnou. „Myslím si, že je to určitě dobrá věc. Na jedné straně karty jsou názorné kresby, jak při první pomoci postupovat, a na druhé popis ve slovenštině. Karta musí mít obě strany. Řada řidičů vůbec neví, co je stabilizovaná poloha, kolikrát při masáži stlačit hrudník anebo dát umělé dýchání,“ upozornil Rieger.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám