Hlavní obsah

Zubní kazy stále podceňujeme

Novinky, ema

To, že si zuby máme čistit minimálně dvakrát denně, většinu z nás rodiče učili už od narození. Ale jak se spolehlivě vyvarovat zubního plaku, dokonale vyčistit zuby a předejít nepříjemným zubním kazům, se kterými většinou končíme na zubařském křesle?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Přes 80 % české populace trápí kazy, uvádí Česká stomatologická komora. Bohužel téměř v naprosté většině případů si za tento, mnohokrát nepříjemný a bolestivý problém, můžeme sami. A to nedostatečnou zubní a ústní hygienou.

Pozor si dejte hlavně na sladké. To, co se od malička říká dětem, že nemohou tolik bonbónů a sladkého, aby neměly zkažené zoubky, je určitě věc vhodná k zamyšlení i pro dospělé. Cukr totiž podporuje vznik zubního kazu a bakterie, které se ve sladkém prostředí usazují, způsobují dobře známý zubní plak, který se tvoří především u kořene zubu.

Celých 60 % pětiletých dětí má zkažené zuby

Jak poznat, jestli se tento problém týká i vás? Zcela jednoduše. Stačí si jazykem zuby přejet. Pokud je máte čisté, bez plaku, bude jejich povrch zcela hladký, pokud cítíte na zubech, a zejména u jejich kořenů nerovnosti, pak se jedná o zubní plak.

Ročně lékaři ošetří na šest miliónů zubních kazů. Dá se proti nim bojovat? Určitě ano. K zásadám péče o zuby a ústní dutinu patří správně čistění zubů, a to alespoň dvakrát denně, přičemž večerní čištění by se nemělo nikdy vynechávat. Už vzhledem k tomu, že se přes noc mohou bakterie ještě více množit.

Alarmující jsou čísla kazů i u dětí, celých 60 % pětiletých má kaz. Dospívající trápí poškozené zuby ještě víc, konkrétně v 86 % případů. Bohužel na vině je nedostatečná edukace dětí v jejich raném věku a samozřejmě jak u dětí, tak i u dospělých, nadměrná konzumace sladkostí.

S čištěním pomůže dentální hygiena

Základem dobré péče o dutinu ústní je kvalitní spolupráce pacienta, dentální hygienistky a zubního lékaře. Péče dentální hygienistky vždy navazuje na domácí péči. „Při návštěvě ordinace si s klientem nejprve vysvětlíme pojmy, jako je plak, zubní kaz, zánět dásní a parodontitida a následně doporučíme nejvhodnější postupy, pomůcky a prostředky péče o dutinu ústní,“ říká dentální hygienistka Lenka Hrabcová z Asklepionu.

Z přítomnosti plaku v různých oblastech chrupu vzniká zánět dásní. Ten se projevuje krvácením při čištění zubů. Při dlouhodobém přecházení tohoto problému se může rozvinout až v závažnou parodontitidu – zánětlivé onemocnění závěsného aparátu zubu. To se projevuje silným krvácením dásní, obnažováním zubních krčků až viklavostí zubu. Může vést až k nutnému vytržení jinak zdravého zubu.

Efektivní odstranění zubního plaku, který je původcem výše zmíněných onemocnění, je základem správné ústní hygieny. „Základní pomůckou je zubní kartáček, jehož použití dále doplňujeme pomůckami k odstranění zubního plaku z mezizubních prostor. Těmi jsou především zubní nit, používaná v předních úsecích dutiny ústní, a mezizubní kartáčky vhodné k čištění ostatních mezizubních prostor,“ dodává Hrabcová.

Pozor na citrusy

Cukr obsažený v limonádách není pro zuby ani pro lidský organismus ničím výhodný, spíše naopak. Ovšem není to primárně cukr, ale kyseliny ve sladkých nápojích, které zubům škodí a mohou způsobit i zubní kaz. Pokud si je nedokážete odpustit,  odborníci doporučují dát si je k obědu. Jídlo kyseliny částečně neutralizuje a žvýkání potravy zuby mechanicky očišťuje.

Zubní sklovinu narušují také kyseliny obsažené v citrusech. Po půl hodině se ovšem pH v ústní dutině vrátí do normálu a sklovina se díky iontům obnoví. Proto lékaři radí s čištěním zubů počkat alespoň půl hodiny po konzumaci citrusů.

„Kartáček uvolněné ionty odstraní a zuby se pak nemají jak zpevnit. Následně dochází k nevratnému ztenčování skloviny. Místo okamžitého čištění je vhodnější si ústa propláchnout čistou vodou, která kyseliny odplaví,“ vysvětluje doktor Pavel Hanzelka z LR Health & Beauty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám