Hlavní obsah

Pozor na zrádné pihy a mateřská znaménka

Novinky, Dana Sokolová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pihy lze jednoduše definovat jako malé hnědé flíčky, tvořené shluky pigmentu. Buňky, které tvoří kožní barvivo melanin, ho prostě tvoří víc než obvykle. Jelikož slunce může zvýraznit pigmentaci nebo i velikost a tvar, je ten nejvhodnější čas pro samovyšetření znamének. S každou nesrovnalostí je pak nutné navštívit svého dermatologa.

Foto: Novinky

Vyšetření dermatoskopem je v patnácti specializovaných centrech zdarma.

Článek

Pihy, pigmentové skvrny, jsou malé či větší skvrny kožního barviva na pokožce. Jejich vznik ovlivňují především geny a slunce, které nutí buňky melanocyty produkovat kožní barvivo, melanin, naši ochranu kůže před ultrafialovým zářením.

Pigmentace mohou vzniknout i jako následek spálení kůže, zánětů, antikoncepce, hormonálního onemocnění, věku.

.: Prvním varovným signálem, že naše piha není zcela v pořádku, je asymetrie znaménka.foto: www.melanoma.cz

Z pih a mateřských znamének může vzniknout nádor

Zhoubný nádor neboli melanom patří mezi velmi nebezpečné typy nádoru, jelikož je schopen poměrně časně metastazovat. Nicméně pokud je zachycen včas, pravděpodobnost vyléčení je téměř stoprocentní.

Maligním melanomem jsou nejvíce ohroženi ti, kteří mají na své kůži pigmentové névy. "Podle některých autorů přítomnost 50-90 pigmentových mateřských znamének zvyšuje vznik maligního melanomu až dvakrát. Větší riziko panuje i u osob, kde v rodině se již nějaká rakovina kůže vyskytovala," vysvětluje dermatoložka Jana Hercogová z Fakultní nemocnice Na Bulovce.

.: Běžně má mateřské znaménko ohraničené okraje, jakmile dojde k nerovnostem či nepravidelnosti, může jít o melanom.foto: www.melanoma.cz

Velmi nebezpečné je sluneční záření

Jedno až dvě spálení na slunci zvyšuje riziko vzniku melanomu u žen 1,5krát a u mužů 2,8krát. Tři a více spálení na slunci během života zvyšují riziko vzniku u žen 2,3krát a u mužů 7,6krát.

V poslední době je popisován posun začátku vzniku tohoto nádoru do mladších věkových skupin. "Zatímco dříve byl diagnostikován mezi 60. a 70. rokem, nyní jsou pozorována dvě maxima, a to mezi 30 - 40 lety a v 60 letech věku. U žen ve věku mezi 20 - 30 lety je melanom nejčastějším maligním nádorem," dodává lékařka.

.: Znaménko by mělo být jednobarevné. Pokud se počet barev náhle změní, ihned běžte k lékaři.foto: www.melanoma.cz

Najděte si deset minut na samovyšetření svých znamének

Podle posledních lékařských studií více jak polovina melanomů může být odhalena samovyšetřením. "Najděte si deset minut a v klidu si prohlédněte celé své tělo - od hlavy až k patě a to včetně pokožky hlavy a genitálií," radí Hercogová.

Pokud se vám některá piha či znaménko nebude líbit, zajděte za svým kožařem. "I zde totiž platí pravidlo, že je lepší přijít k dermatologovi desetkrát zbytečně, než pozdě s již rozvinutým zhoubným nádorem," dodává Hercogová.

.: O melanom může jít, pokud znaménko z půl centimetru naroste na dvojnásobek své velikosti. foto: www.melanom.cz

Dermatoskop odhalí již nepatrné anomálie

Pokud si chcete nechat vyšetřit svá znaménka tou nejlepší možnou metodou, pak vám doporučujeme navštívit jedno z patnácti specializovaných center, kde mají digitální dermatoskop - speciálně upravenou světelnou lupu. Dokáže až padesátkrát zvětšit obraz a lékař má možnost ihned nález porovnat s databází v počítači.

.: Velmi podezřelé jsou výrazné změny, které se odehrají během několika měsíců.foto: Novinky

Reklama

Související články

Lidé s velkým počtem pih stárnou pomaleji

Velký počet znamének může způsobit trápení, nikoli však vrásky. Podle britských odborníků totiž majitelé různě zbarvených teček na kůži mají genetickou...

Výběr článků

Načítám