Hlavní obsah

Očkování dětí proti pneumokoku již proplácí pojišťovny

Novinky, DaS

Očkování proti pneumokoku, který způsobuje smrtící zápaly plic, záněty mozkových blan, míchy a často končí trvalým postižením, si doteď rodiče museli pro své děti platit sami. Od 1. července náklady na toto očkování plně proplácí zdravotní pojišťovny.

Článek

Očkování proti pneumokoku lékaři doporučují dětem s oslabenou imunitou a dětem které trpí častými záněty ucha, jenž pneumokok v lehčích formách též způsobuje. U zdravých dětí očkování nemá význam, proto by se očkovat nemělo celoplošně.

Rodiče, kteří mají o očkování svého dítěte zájem,  by se měli obrátit na svého pediatra a očkování si vyžádat. Účtenku jim následně proplatí jejich pojišťovna.

Vakcína se podává dětem od dvou měsíců věku, na jednu dávku přispívá pojišťovna až 1500 korun. Děti od dvou do šesti měsíců dostanou tři dávky, od šesti měsíců do dvou let je schéma dvoudávkové a do pěti let se vakcína dává v jediné dávce.

Pneumokok napadá děti všech věkových skupin i dospělé, na světě ročně zahubí přes milión dětí do pěti let věku. Největší riziko nákazy je do dvou let věku, zvýšené riziko přetrvává do věku deseti let. Nákaza se šíří blízkým kontaktem v dětských a dalších společných zařízeních.

Reklama

Související články

Na očkování nemá smysl šetřit

Chceme-li si dovolenou opravdu užít, měli bychom hned, jak se rozhodneme, kam pojedeme, zahájit přípravu na cestu. Jiná je situace, pokud se budeme pohybovat...

Vakcína proti chřipce může podpořit imunitu

Každoročně v ČR na chřipku nebo respirační onemocnění onemocní zhruba dva milióny osob, dojde k 50 000 komplikací a na nemoc umírá zhruba 2000 převážně...

Výběr článků

Načítám