Hlavní obsah

Kmenové buňky jsou velkou nadějí pro mozek

Právo, Václav Pergl
PRAHA

Kmenové buňky jsou velkou nadějí pro lidi, kteří mají poškozený mozek, míchu nebo srdce. Několik desítek pacientů je již v České republice dostalo, ale léčebné výsledky se neprojevují hned.

Foto: Ilustrační foto z archivu Clarinet Factory

V rámci série Hudebních pátků v klatovském renesančním dvorku vystoupí Clarinet Factory

Článek

"Rozhodně víme, že nikomu jejich aplikace neublížila, ale na to, jak úspěšný je s nimi léčebný postup, si budeme muset ještě počkat. Několik pacientů se již zlepšilo," prohlásila v pondělí profesorka Eva Syková, ředitelka Ústavu experimentální medicíny Akademie věd ČR.

V Centru buněčné terapie a tkáňových náhrad ve Fakultní nemocnici Motol začnou ověřovat i postup, kdy se velmi malými částicemi, nanočásticemi, dopraví na poškozené místo faktory, které mozek opraví. V místě poškození utvoří základ pro obnovu biomateriály osazené kmenovými buňkami.

Česko patří ke špici

Právě Česká republika ve výzkumu kmenovými buňkami patří ke světové špičce a rozhodně bychom toto postavení neměli opustit. Je však třeba, aby i stát pro to udělal víc než dosud.

"Potřebujeme přibližně 150 miliónů korun na vybudování superčistých prostor k zajištění produkce kmenových buněk pro klinické užití," informovala profesorka Syková. Přitom nejde jen o aplikaci kmenových buněk pro pacienty s poruchou míchy nebo srdce, ale i o umělé chrupavky, implantáty pro krytí ran či pro léčbu diabetiků. 

Příští týden se koná tzv. Evropský týden mozku a akademie bude organizovat řadu přednášek. Jednou z nich právě budou nové poznatky z léčby kmenovými buňkami, ale i poznatky z výzkumu bolesti nebo epilepsie.

Reklama

Související témata:

Související články

Éra kmenových buněk začíná

Lékaři nás nabádají, abychom se věnovali svému zdraví, předcházeli onemocněním a snažili se udělat vše pro to, abychom si ho co nejdéle uchovali. Necháváme...

Výběr článků

Načítám