Hlavní obsah

Solná jeskyně místo pobytu u moře

Právo, Petr Veselý

V České republice se objevil nový hit: uměle vybudované solné jeskyně. Jak potvrzuje přední pražský odborník prof. MUDr. Jiří Homolka, DrSc., pobyt v solné jeskyni má pozitivní efekty u průduškového astmatu. Zlepšuje také projevy senné rýmy a některých dalších chorob horních a dolních dýchacích cest.

Článek

"Naši třináctiletou dceru trápí alergická rýma 360 dní v roce," říká Miroslava Čuříková z Prahy. "Letos se nám poprvé po osmi letech nepodařilo zajet k moři, které jí alergii vždycky zlepšilo. Proto jsme se rozhodli vyzkoušet kúru pěti návštěv v solné jeskyni. Její efekty nás příjemně překvapily. Dceři se tu dobře dýchalo. Rýma se jí uvolnila, sliznice zklidnily a její potíže významně zmírnily. To je bezvadné, ale zůstáváme nohama na zemi. I když jí pobyt v jeskyni pomohl, alergii nevyléčí. Mohu ho však vřele doporučit všem rodičům, kteří marně hledají, co by jejich alergickým dětem pomohlo. Určitě si kúru zopakujeme. Tím spíš, že je cenově dostupná pro naprostou většinu lidí."

Ne každý alergik se dočká tak příznivého efektu jako dcera paní Čuříkové. Lidé, kterým negativní projevy alergie u moře obvykle ustoupí, však mají slušnou šanci na to, že jim solná jeskyně zlepší stav choroby. Pobytů v ní musí být ovšem několik (alespoň pět) a po určité době je nutné kúru zopakovat.

V jiném světě

Zavřel jsem za sebou dveře a jako bych se ocitl v jiném světě. Na podlaze i na stěnách jeskyně byla sůl. Tlumené světlo prosvítalo skrze solné kameny na zdech. Sedl jsem si do křesla, ze kterého jsem si jednoduchým pohybem vyrobil lehátko, a přikryl se dekou. Z reproduktorů se ozývala jemná relaxační hudba. Světla umístěná za solnými kameny vytvářela v jeskyni různobarevné efekty. V jednom z výklenků protékala slaná voda.

Nemusel jsem nic, jen dýchat prosolený silně ionizovaný vzduch a vnímat zvláštní, uklidňující atmosféru. Někteří lidé se tu uvolní tak, že usnou. Relaxační účinky pobytu v jeskyni a příznivé efekty vzduchu prosyceného solemi, který cirkuluje přes bloky soli a čističku vzduchu, jsou příčinou léčebných efektů jeskyně na naše zdraví.

Vypojit se ze zásuvky

Pavlína Vaňková chodí do jeskyně preventivně, aby tu relaxovala. Užívá si jí. Několik známých ji upozornilo, že se v poslední době pořád usmívá. Bere s sebou i dva své potomky. Ti si tady hrají se solí jako s pískem a poslouchají pohádkový program pro děti. Její příbuzná, která má lupénku, si sem koupila permanentku. "Tak jsem zvědavá, jestli jí to pomůže," říká Pavlína Vaňková. "Ale i kdyby se tu jenom uvolnila a oddychla si od svých starostí, tak to podle mě vůbec není málo."

Když Václav Koza přestal kouřit, začínal každé ráno nepříjemným kašlem. V jeskyni se mu lépe dýchalo a odkašlávalo. A po několika pobytech v ní byly ranní kašle mírnější. Navíc si v jeskyni i příjemně oddychl.

"Nikdy bych nevěřila, že člověk může v jeskyni tak výrazně zregenerovat síly," říká herečka Petra Špindlerová, kterou diváci znají z role sekretářky Haničky z Rodinných pout. "Že se tu může tak uvolnit a odpočinout si." Ví o čem mluví. Chodila do jeskyně celý týden. Přicházela sem unavená po zkouškách na premiéru hry Kennedyho děti v pražském A Studiu Rubín.

Zatímco u nás jeskyně začínají teprve vznikat, na Slovensku jich je 13 a v Polsku dokonce 40.

Při čem může pomoci:
při alergii, astmatu
kožních chorobách (atopické ekzémy nebo lupénka)
při zánětech nosních dutin
u vysokého krevního tlaku, u chorob srdce a cév nebo u poinfarktových stavů
při nedostatečné činnosti štítné žlázy
při zhoršené činnosti vegetativního nervového systému
u stavů přepracovanosti, snížené odolnosti proti stresu, u neuróz nebo u emočního vyčerpání způsobeného špatným odpočinkem

Užitečný doplněk

Lékaři chápou pobyt v solné jeskyni jako doplňkovou léčbu zejména u chorob dýchacích cest a alergií. Může ho však absolvovat také člověk zdravý. Preventivně, třeba před obdobím chřipek. Nebo proto, aby se uvolnil a zbavil napětí, případně negativních emocí.

Provozovatelé jeskyní uvádějí, že jeden 45minutový pobyt v jeskyni nahradí 2-3 dny u moře. Ale je to jen odhad. Efekty jeskyně jsou u každého člověka trochu jiné a mají různou dobu trvání. Je to podobné jako v případě pobytu u moře, tedy klimatologické léčby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám