Hlavní obsah

Rebarbora posiluje vitalitu a dodává energii

Právo, Vendula Presserová

Rebarboru také známe jako reveň. Koláč z ní je voňavý, šťavnatý, příjemně nakyslý. Jenomže si ho nemůžeme dát kdykoli, rebarbora totiž skrývá zrádné tajemství.

Foto: Profimedia.cz

Ve východní medicíně je rebarbora považována za rostlinu posilující vitalitu, dodávající energii.

Článek

Ovoce, nebo zelenina?

Zdá se, že to není rozhodnuté. Reveň vlnitá (Rheum rhabarbarum) se pohybuje někde mezi ovocem a zeleninou. Přišla k nám z Tibetu, než se ji podařilo u nás vypěstovat, dovážela se a byla velmi vzácná a drahá. Lidé ji znají přibližně pět tisíc let a zpočátku ji užívali jako lék.

Jen v sezoně!

U nás se reveň sklízí od května do poloviny června. Podle lidových zvyklostí vystavuje její konzumaci stopku letní slunovrat. Později se v ní totiž vytváří příliš mnoho kyseliny šťavelové, která přebíjí pozitivní působení.

Co léčí?

V kuchyni se zpracovávají pouze řapíky. Ty jsou zásobárnou vitaminů, především skupiny B. Přímo se nabízí také vitamin C, ale jeho obsah je překvapivě malý. Vysoký je naopak obsah kyseliny listové, vápníku, manganu a draslíku.

Řapíky konzumujeme výhradně tepelně upravené, nikdy ne syrové. Proč ne i listy? V nich se schovávají jedovaté sloučeniny, například kyselina šťavelová v mnohem vyšší koncentraci než v řapících. Kvůli ní by rebarboru ve velkém množství neměli jíst lidé s ledvinovými problémy a revmatismem. Dají-li si však tu a tam kousek reveňového koláče, nic zlého jim nehrozí.

Ve východní medicíně je rebarbora považována za rostlinu posilující vitalitu, dodávající energii. Doporučuje se při potížích se zažíváním, na zácpu, zmírňuje problémy s játry nebo žlučníkem. Na druhé straně může podráždit žaludek.

Dále pak prospívá krevnímu oběhu a ulevuje od bolesti při zánětech. Navíc má úžasně nízkou energetickou hodnotu, pouhých 84 kJ/100 g.

Nejen koláč

  • Před přípravou je třeba řapíky omýt, z těch starších stáhnout slupku, u mladých výhonků to není zapotřebí.
  • U nás se většinou používá na koláč z piškotového těsta zasypaná drobenkou. Můžete z ní však upéct i krambl – čistě drobenkový koláč. To ale zdaleka není jediná možnost.
  • Revení můžete naplnit buchty i závin z listového těsta. Zkuste ji nakrájet a pár minut povařit, nikdy ale nepoužívejte hliníkové nádobí.
  • Budete-li ji vařit v cukrové vodě, můžete ji pak obalit v cukru a baštit jako bonbonky, anebo použít do salátů, do müsli, ke kaším či do jogurtu.
  • Abyste si reveň užili i v dalších obdobích roku, zavařte ji jako džem nebo kompot, připravte z ní čatní.
  • Uplatnění najde i jako příloha k masu, v „číně“ nebo v omáčkách. Díky tomu, že nejde o rostlinu příliš rozšířenou v kuchyni, dává velký prostor fantazii a experimenty většinou vyjdou skvěle.

Zajímavosti o rebarboře

V listech se koncentrují nezdravé látky. Během první světové války, kdy Anglie trpěla nedostatkem zeleniny, byly rebarborové listy doporučovány jako zdroj vitaminů. Namísto prospěchu však způsobily otravy.

Nejde však o nic srovnatelného s muchomůrkou zelenou, nemusíte se bát. Jeden list nikomu neublíží. Abyste se otrávili k smrti, museli byste sníst kolem pěti kilogramů výrazně kyselých listů.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Bůček už ustupuje zelenině

Stravovací zvyklosti Čechů se v posledních deset let výrazně změnily. Téměř tři čtvrtiny lidí obědvají pravidelně, ale oblíbený pečený bůček s knedlíkem...

Výběr článků

Načítám