Hlavní obsah

Proč by avokádo a mandle neměly být považovány za veganské potraviny

Novinky, das

Veganství není jen o rostlinné stravě, ale především o filozofii a etickém přesvědčení. Vegan odmítá jakékoli využívání a zneužívání zvířat k lidskému užitku. Neodmítá tedy jen konzumovat potraviny živočišného původu, ale také například med, jelikož k jeho získávání jsou včely zneužívány a je tak porušováno právo včel na volný život bez lidského vykořisťování. Ze stejného důvodu by neměly být považovány za veganské potraviny ani avokádo či mandle.

Foto: Profimedia.cz

Při opylování avokáda a mandloní pro komerční účely je využíváno tzv. migrující včelařství.

Článek

Podle zastánců veganské filozofie jsou k pěstování uvedených plodin pro komerční účely totiž opět zneužívány právě včely. Jelikož v místech, kde se pěstují tyto plodiny, není dostatek místních včel nebo jiného opylovacího hmyzu, majitelé polí je sem dovážejí. Včelí úly tak neustále putují mezi jednotlivými farmami na velkých náklaďácích.

V jedné části USA jsou využity k opylování mandloňových sadů, za pár týdnů jsou převezeny jinam do avokádových sadů a nakonec končí na slunečnicových polích apod.

Přísní vegani by se tak měli vyhnout i těmto surovinám. Odborníci je nabádají ke studiu komerčního pěstování i dalších druhů, které jsou závislé na včelařství. Vegani by totiž měli vědět, že transport včel negativně ovlivňuje jejich zdraví i životnost. Jen pro představu – k opylování jen kalifornských mandlových sadů je podle magazínu Time každým rokem zapotřebí 31 miliard včel.

Migrující včelařství má navíc negativní dopad i na životní prostředí kvůli šíření nemocí a negativních účinků na původní populace včel.

Lidská populace je mnohonásobně vyšší, než tomu bylo u našich předků. Poptávka po některých surovinách, je tak natolik vysoká, že se zvyšují nároky na jejich pěstování, což se negativně odráží nejen na životním prostředí (vypalování pralesů, spotřeba vody, používání chemických postřiků apod.), ale také na živočišné populaci. Zároveň by se nemělo zapomínat, že dovážení těchto surovin ze stále vzdálenějších oblastí se negativně odráží i na zvyšování emisí CO₂.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám