Hlavní obsah

Znepokojivé snímky ukazují, co může očím způsobit spánek s kontaktními čočkami

Novinky, lin

Kontaktní čočky denně ulehčují život bezpočtu lidí. Jejich nošení ale není zcela bez rizika. Při nedodržování hygienických zásad a pravidel totiž hrozí i slepota. Jako důkaz zveřejnila americká oční klinika snímky, na kterých je vidět, co se může stát s rohovkou, pokud často usínáte s kontaktními čočkami. Nejedná se přitom o ojedinělý případ.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„S kontaktními čočkami chodím spát často a nikdy se mi nic nestalo,“ to je věta, kterou slýchávají oční lékaři na denní bázi. Pravda ale je, že pokud spíte s čočkami, které na to nejsou uzpůsobeny, koledujete si minimálně o nepříjemné probuzení.

Podle výzkumu australských vědců, uveřejněného v American Academy of Ophthalmology, vám hrozí například až 6,5krát vyšší riziko infekce rohovky.

Jako odstrašující příklad vyvěsila americká klinika Vita Eye Clinic na svém facebookovém profilu fotky akutního případu zánětu oka, jehož příčinou bylo právě nošení kontaktních čoček i při spaní.

Následkem toho totiž došlo k rozšíření bakterií z rodu Pseudomonas, které během několika dní napadnou rohovku oka a zanechávají za sebou nekrotickou (mrtvou) tkáň.

Přestože při včasné léčbě pomocí antibakteriálních kapek a steroidů lze zánět potlačit a do určité míry vyléčit, často se pacienti potýkají s určitou formu zbytkové ztráty zraku i po léčbě.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám