Hlavní obsah

Olivový olej snižuje riziko vzniku krevních sraženin, jež mohou způsobit infarkt či mrtvici

Novinky, das

Středomořská strava je dlouhodobě považována za jednu z nejzdravějších diet. Z pohledu prevence srdečních onemocnění je pak tou nejdůležitější složkou olivový olej. Jak ukázala nejnovější studie amerických vědců, zařazením kvalitního olivového oleje do jídelníčku alespoň jednou týdně velmi významně snížíte riziko ucpání tepen, jež může způsobit srdeční infarkt či mozkovou mrtvici.

Foto: Profimedia.cz

Olivový olej

Článek

Z výzkumu vyplynulo, že olivový olej zřejmě chrání krevní destičky před nebezpečnou aktivací, která může způsobit tvorbu krevních sraženin.

„Obézním lidem hrozí zvýšené riziko srdečního záchvatu, mrtvice či jiné kardiovaskulární příhody, i když nemají cukrovku či jiné metabolické onemocnění. Naše studie naznačuje, že pravidelnou konzumací olivového oleje se tato rizika u obézních lidí výrazně sníží,” vysvětluje pro Daily Mail doktor Sean Heffron z Lékařské fakulty americké New York University.

Krevní destičky jsou součástí krevních buněk. Jsou-li aktivovány, vytvářejí shluky a sraženiny. Pomáhají tak k zastavení krvácení. Mohou se ale také podílet na vytváření plaku na stěně cévy a způsobit tak ucpání tepny známé jako ateroskleróza, jež stojí za většinou infarktů a mrtvic.

Studie se zúčastnilo 63 obézních nekuřáků s průměrným věkem 32,2 roku a morbidně obézních s průměrným BMI 44,1. Pokud do svého jídelníčku nejméně jednou týdně zařadili olivový olej, měli nižší aktivitu krevních destiček než ti, kteří tento olej konzumovali méně často. Úplně nejlepší výsledky krevních testů pak měli lidé, kteří si dopřávali olivový olej téměř denně.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám