Hlavní obsah

Třiadvacetiletá dívka popsala, jak jí detoxikační čaje poškodily střeva

Novinky, das

Detoxikační čaje se staly v posledních letech doslova hitem mezi lidmi toužícími zhubnout a očistit svůj organismus od nebezpečných toxinů. Jejich účinkům podlehlo mnoho hvězd a youtuberů, na základě jejich zkušeností i miliony jejich fanoušků. Podobné to bylo i u Iman Hariri-Kiaové (23), která vsadila na detoxikační čaje, které propagují hvězdy jako Kim Kardashian Westová, Khloe Kardashianová či Cardi B.

Foto: Profimedia.cz

Detoxikační čaj může obsahovat i přírodní laxativa.

Článek

Mladá žena popsala, jak moc jí právě tyto čaje poškodily střeva a způsobily celou řadu dalších potíží.

Detoxikační čaje podle jejich propagátorů podporují spalování tuku, mají eliminovat chuť k jídlu a zároveň čistit trávicí systém od nebezpečných toxinů. Podle Iman ale ve většině případů tyto čaje působí jen jako projímadlo. Mnoho z nich totiž obsahuje přírodní laxativa, tedy látky s projímacími účinky, které při dlouhodobém užívání mohou velmi významně poškodit střeva.

Iman detoxikační čaje poprvé zkusila již ve 13 letech, kdy toužila zhubnout. Nic z toho, co si o čajích přečetla, ale nefungovalo, jediné, co se dělo, bylo, že měla obrovské křeče v břiše a silný průjem. Užívala totiž detoxikační čaje, které obsahovaly list senny a tedy velmi silné přírodní laxativum, které by se nemělo užívat déle než týden, jinak může poškodit střeva.

Bohužel Iman tyto čaje užívala téměř denně dva roky. Stala se na nich doslova závislá. Tím, že si lidé všímali, že hubne, s tím navíc nedokázala skoncovat.

Podle odborníků z Daily Mailu se v podstatě jedná o formu bulimie, jen průjem nahrazuje zvracení. Důsledky dlouhodobého užívání těchto čajů pak mohou být fatální.

Foto: Instagram Iman Hariri-Kiaové

Iman Hariri-Kiaová

Iman tak jednoho dne zkolabovala. Přes všechno, co se s ní dělo, ale nedokázala lékařům přiznat důvody svých potíží, kdy v sobě měla problém zadržet jakoukoliv potravu, i když už čaje nějakou dobu nepila.

Přiznání přišlo až po nějaké době, kdy jí lékaři diagnostikovali celiakii (autoimunitní zánět sliznice tenkého střeva, který vede k destrukci slizničních klků a mikroklků. Následkem toho se povrch tenkého střeva zmenšuje, čímž se snižuje jeho schopnost trávení a vstřebávání živin. U nemocného může dojít až k rozvratu metabolismu). A pak také gastroparézu (porucha vyprazdňování žaludku).

Důsledky dlouhodobého působení těchto čajů v žaludku a ve střevech si tak Iman ponese celý život. V budoucnu jí navíc hrozí i srdeční onemocnění a poškození jater.

List senny
Jedná se o schválené rostlinné projímadlo k léčbě zácpy či k vyprázdnění střev před jejich vyšetřením (kolonoskopie, rektoskopie). List senny obsahuje tzv. glykosidy a sennosidy, které dráždí výstelku tlustého střeva a způsobují svalové kontrakce. U lidí s chronickou zácpou nebo syndromem dráždivého tračníku může tento přípravek pomoci udržet tekutinu ve střevě, změkčit stolici a stimulovat pohyb střev. U zdravých lidí ale spíše škodí. Kromě stimulace střev totiž může vyvolat chronické nadýmání, křeče a chronický průjem. Zcela vyhnout by se mu měly těhotné ženy.

Anketa

Zkoušeli jste už někdy účinky detoxikačních čajů?
Ano, piju je i několikrát do roka
19 %
Ano, ale pil/a jsem jen ty bez laxativ
3,4 %
Ano, ale jen několik dní
43,1 %
Ne, ale uvažoval/a jsem o tom
5,2 %
Ne, nevěřím na tyto věci
29,3 %
Celkem hlasovalo 58 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Skryté nástrahy populárních diet

Plavková sezona se nezadržitelně blíží, a pokud ji chcete stihnout v té nejlepší formě, musíte začít s přípravou již nyní. Přemýšlíte-li nad nějakou dietou,...

Jak zkrotit vlčí hlad

Vlčí hlad neboli nutkavé večerní nájezdy na lednici či špajz, kdy člověk sní doslova vše, co se mu dostane pod ruce, obvykle souvisí s nepravidelným...

Výběr článků

Načítám