Hlavní obsah

Glyfosát zabraňující růstu plevele výrazně zvyšuje riziko lymfomu, tvrdí studie

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Herbicid glyfosát, jenž se stále ve velkém používá v zemědělství, ale také na našich zahradách v boji proti plevelu, není z pohledu zdraví pravděpodobně tak bezpečný, jak doposud někteří odborníci tvrdili. Podle nejnovější vědecké analýzy minimálně velmi významně zvyšuje riziko Non-Hodgkinova lymfomu (NHL), zhoubného nádoru mízních uzlin, a to až o 41 procent.

Foto: Profimedia.cz

Herbicid glyfosát je hojně využíván v zemědělství v boji s plevelem, ale také jako prostředek k urychlení dozrávání zejména kukuřice, řepky a slunečnice.

Článek

Vědci z Washingtonské univerzity v USA zanalyzovali veškeré stávající studie zaměřené na herbicid glyfosát a jeho působení na zdraví lidí.

„Všechny provedené metaanalýzy, včetně našich vlastních, vykazovaly stejná klíčová zjištění z působení glyfosátu na vznik lymfomu,” sdělili autoři studie odbornému časopisu Mutation Research.

Vědci v roce 2018 prozkoumali data od více než 54 000 lidí, kteří měli licenci pro aplikaci těchto herbicidů, a zároveň zhodnotili veškeré studie provedené na zvířatech.

Nicméně proti této studii se okamžitě ohradil německý koncern Bayer AG, který je novým vlastníkem společnosti Monsanto, výrobce přípravku Rund-up, jenž obsahuje tento herbicid. Ve svém prohlášení uvedl, že tato nová analýza byla statisticky manipulována a má celou řadu dalších závažných metodologických nedostatků, a tedy neposkytuje žádné vědecké důkazy.

Vědci sice přiznávají, že jejich studie má určité nedostatky, ale na svých zjištěních trvají.

„Osobně jsem zprávu vědců z Washingtonské univerzity přivítal, jelikož diskuse o bezpečnosti glyfosátu je velmi důležitá, a to zejména pro jeho masivní používání. Nicméně k prokázání jejich zjištění bude zapotřebí ještě dalších rozsáhlejších studií,” uvedl pro CNN profesor Francis Martin z anglické University of Central Lancashire.

Dlouholeté spory

O potenciálních karcinogenních vlastnostech glyfosátu se vedou vědecké diskuse již několik let. Zatímco americká Agentura pro ochranu životního prostředí v roce 2017 uvedla, že tento herbicid pravděpodobně není karcinogenní, což později potvrdil i Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) a Evropská agentura pro chemické látky (ECHA), Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny WHO tuto látku již od roku 2015 považuje za pravděpodobný karcinogen.

Ve Spojených státech tento herbicid vyvolal i celou řadu soudních sporů. V roce 2017 společnost Monsanto zažalovalo více než 800 nemocných s Non-Hodgkinovým lymfomem, o rok později se k žalobě přidaly tisíce dalších nemocných.

Jedním z prvních, kdo společnost Monsanto žaloval, byl Dewayne Johnson, kterému byl Non-Hodgkinův lymfom diagnostikován v roce 2014. Při své práci používal Rund-up 20–30krát za rok, přičemž se mu staly dvě nehody, kdy byl od herbicidu potřísněn. První nehoda se mu stala v roce 2012, o dva roky později mu byla diagnostikována rakovina.

V roce 2018 padlo soudní rozhodnutí, že má společnost Monsanto zaplatit Johnsonovi náhradu škody ve výši 289 milionů dolarů, po odvolání společnosti byla tato částka snížena na 78 milionů dolarů.

Plošné používání glyfosátu u nás

Přestože Evropská unie prodloužila povolení plošného používání glyfosátu v zemědělství, české ministerstvo zemědělství od ledna 2019 začalo jeho plošné užívání omezovat. Původně chtělo plošné používání této látky zcela zakázat, ale na základě nevole samotných zemědělců od toho ustoupilo. Za tento herbicid totiž zatím neexistuje žádná alternativa.

Nově je tak zakázáno plošné používání glyfosátu na urychlení dozrávání a vysušování rostlin, hlavně u kukuřice, řepky a slunečnic.

Podle ministerstva zemědělství se v roce 2017 v ČR spotřebovalo 750 000 litrů glyfosátu, v roce 2013 pak 935 000 litrů.

Non-Hodgkinův lymfom (NHL)
Jedná se o zhoubná onemocnění mízních uzlin vycházející z B (asi z 90 %) a T lymfocytů, existuje asi 40 typů. Prognóza onemocnění závisí na konkrétním typu lymfomu. Pacienti jsou léčeni kombinací chemoterapie a biologické léčby. Komplexnější léčba rovněž závisí na typu onemocnění.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám