Hlavní obsah

Mozková mlha neboli zamlžení mysli může jednou za čas potrápit každého

Novinky, das

Možná jste to také někdy zažili - snažíte se někomu něco vysvětlit, když vám náhle dojdou slova a trvá nějakou dobu, než vám opět naskočí. Nebo něco vyprávíte a v půlce věty zapomenete, co jste chtěli říct. Za tohle všechno může tzv. mozková mlha, při níž dochází ke ztrátě soustředění, neschopnosti myšlení a k mírné ztrátě vědomí. Děje se tak často při únavě, vyčerpání, nízké hladině cukru v krvi, špatné funkci štítné žlázy, ale také při úzkostech, depresi či po traumatickém zážitku apod.

Foto: Profimedia.cz

Příčin mozkové mlhy existuje mnoho, od zcela banálních po závažné.

Článek

Odborně je na mozkovou mlhu nahlíženo jako na dočasnou poruchu poznávacích funkcí mozku, která způsobuje zpomalení mentálních procesů, potíže s pamětí, zkreslené vnímání, poruchy soustředění, zapomnětlivost a chaotické jednání.

Příčin mozkové mlhy existuje mnoho, od zcela banálních po závažné, a proto je důležité tyto stavy nepodceňovat. Po každém takovém výpadku se tak zaměřte na to, na co vás chtělo tělo touto událostí upozornit.

V případě, že se cítíte dlouhodobě unaveni, pak si nechte udělat od lékaře rozbory krve, včetně hladin hormonů štítné žlázy a nadledvinek.

Pokud se ale nejedná o žádný větší zdravotní problém, pak se můžete naučit jednoduché techniky pro zvýšení koncentrace, které vám pomohou se tohoto problému zbavit.

Co může pomoci

Cvičení - má na mozek doslova blahodárný účinek. Poskytuje energii a zároveň pročišťuje mysl. Pouhých 30 minut chůze omlazuje mozek i tělo a člověk se začne cítit mnohem lépe než před cvičením. I díky cvičení mohou mozkové mlhy zcela vymizet.

Spánek - umožňuje mozku zpracovávat emocionální informace a řešit problémy. Kvalitní spánek pak také pomáhá zvládat stres.

Strava - za mozkovou mlhou často stojí epizody nízké hladiny cukru v krvi. Potraviny, které jíme, ovlivňují naši energii. Bohužel ne všechny potraviny fungují u každého stejně. Vždy je tedy zapotřebí sledovat, jak na určité potraviny reaguje vaše tělo. Zatímco palačinky a vafle vám mohou způsobit ospalost, kešu oříšky, jahody a banány vás mohou doslova nabít energií. Stejně tak vám může dodat více energie jen menší svačinka během dne než velká porce oběda apod.

Meditace - může zklidnit mysl a zvýšit pozornost. Existuje mnoho druhů meditace, proto vám nezbude nic jiného než zkoušet a vybrat si tu, která vám přinese největší užitek.

Alternativní techniky práce s energiemi - za mozkovou mlhou může stát i nedostatek vnitřní energie. Diagnostikovat to mohou jednak lékaři, kteří umí monitorovat ajurvédské impulsy, ale také specialisté na Reiky (japonská technika pro snížení stresu a relaxace), shiatsu (pracuje s akupunkturními dráhami a body s cílem obnovit přirozený tok vitální energie) apod.

Reklama

Výběr článků

Načítám