Hlavní obsah

Trendy diety, které nefungují, často jsou i zdraví škodlivé

Sociální sítě jsou plné zaručených diet, které propagují nejrůznější celebrity. Ve skutečnosti jsou nejen neúčinné, ale také mnohdy zdraví škodlivé. Rychle shozené kilogramy se tak nejen brzy vrátí, kvůli omezení důležitých výživových složek může navíc dojít k oslabení imunitního systému a dalších procesů v těle. Obrovským rizikem jsou pak tyto diety pro malé dívky, které pak často končí v nemocnicích s poruchou příjmu potravy.

Foto: Profimedia.cz

Rychle shozené kilogramy se většinou po nesprávné dietě brzy vrátí.

Článek

Trendy dietám podléhá stále více žen, ale i malých dívek. Pro krásnou postavu jsou mnohé z nich schopné udělat cokoliv. Často bez ohledu na rozum a své zdraví. Riziko hrozí přitom zejména mladým dívkám, jelikož přesně tyto diety bývají živnou půdou pro anorexii.

„Nemocnice jsou plné anorektických dívek, které tyto diety držely. Často je jim přitom pouhých osm či deset let," varuje doktor Jean-Michel Lecerf z Pasteurova ústavu ve francouzském Lille.

Trendy diety pod lupou

Monodieta - spočívá v tom, že se jí při každém jídle pouze jediná potravina, ale v neomezeném množství, a to po několik dní. Cílem není ani tak zhubnout, jako zbavit tělo toxinů, i když dopad na tělesnou hmotnost je rychlý: zkuste jíst jen hroznové víno, budete ho mít brzy dost, a proto sníte méně kalorií.

Tyto diety spočívají většinou v konzumaci rostlinných produktů - jablek, melounů, zeleninového džusu či celozrnné rýže. Není žádný důvod je schvalovat: vedou k výraznému nedostatku potřebných živin.

Totální půst - znamená přestat jíst a pít naprosto všechno kromě vody. Cílem je dát odpočinout tělu. Výsledkem je silná únava a posléze okamžité znovunabytí shozených kilogramů.

Dieta 5:2 - spočívá v tom, že se jí pět dní v týdnu normálně a dva dny se drží půst. Tuto dietu propaguje ve svém spise anglický doktor Michael Mosley, ačkoli její účinnost nebyla nikdy prokázána.

Půst v době úplňku - někteří lidé v době úplňku 24 hodin nejedí a snaží se vypít co nejvíce vody nebo džusu, neboť nebeské těleso prý působí na vodu v těle jako na vodu v mořích a vytváří detoxikační odliv...

Kosmonautická dieta - byla zřejmě ordinována sovětským kosmonautům, aby v rekordním čase zhubli. Drastický hypokalorický režim bez jakéhokoli tuku a cukru se nemá držet déle než dva týdny. Výsledek? Rychlý úbytek váhy, po němž nevyhnutelně následuje rychlé ztloustnutí. Plus něco navíc.

Dieta Tokio-Paříž - inspiruje se japonským životním stylem a spočívá v tom, že se jí co možná nejméně. Je to exotické, ale po několika dnech následuje nevyhnutelná frustrace.

Paleolitická dieta - zrodila se z údajně vědeckého předpokladu, že se náš genom od dob našich předků, kteří byli štíhlí a svalnatí, vyvinul jen velmi málo, a proto nám jejich strava může přinést jen výhody. Jde o návrat k praxi lovců a sběračů.

Dieta spočívá v konzumaci libového masa, drůbeže a ryb, vajec, ovoce a zeleniny. Zakázány jsou mléčné výrobky a obilniny. O to, zda se maso má jíst syrové nebo vařené, její stoupenci vedou spory.

Balzamikový či jablečný ocet - podle herečky Megan Foxové balzamikový nebo jablečný ocet pročišťuje tělo a spaluje nežádoucí tuk.

Očistná kúra podle Beyoncé - místo jídla tato zpěvačka pije nápoj z vody, citrónu, javorového sirupu či kajenského pepře.

Air Diet - praktikovala ji zpěvačka Madonna. Dieta spočívá v tom, že se vdechuje vůně jídla, ale nejí se.

Dieta Five Hands - při této dietě se jí pětkrát denně porce, které se vejdou do hrsti. Tuto dietu praktikuje například módní návrhářka Victoria Beckhamová.

Může se vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám