Hlavní obsah

Projedl se až ke 148 kilogramům a cukrovce. Pomohl mu bypass žaludku

Novinky, Kristýna Léblová, jdu
Praha

Nejen v Česku, ale i ve světě přibývá extrémně obézních lidí. Může za to nedostatek pohybu a špatné stravování. Stejně jako u Josefa Vrby, který se projedl až ke 148 kilogramům. K tomu se přidala i cukrovka a vysoký krevní tlak. Pomohl mu až bypass žaludku.

Pomoc extrémně obézním pacientůmVideo: Novinky

 
Článek

Dnes již 68letý muž z Frýdku-Místku začal mít problémy s nadváhou poté, co změnil náročné zaměstnání v dole za ruční práci v dílnách.

„Tam už nebyla taková zátěž na tělo, a navíc, jelikož jsem předtím na šachtě dělal 22 roků noční směny, tak se mi vlastně obrátil život. Dělal jsem přes den a v noci jsem jedl,“ přiznal pan Josef. Během dvou a půl roku se nakonec se svou výškou 174 centimetrů dostal až na neuvěřitelných 148 kilo. Sám přiznává, že k tomu dopomohla i jeho záliba v pivu.

První problém přišel v roce 2000, kdy pan Josef musel na operaci kvůli takzvanému refluxu, kdy dochází k vracení žaludečních šťáv do jícnu a k poleptání sliznice. Navíc se mu začala také dělat brániční kýla. Ve Fakultní nemocnici v Ostravě tehdy podstoupil podvázání žaludku, které mu pomohlo zhubnout, ale časem se kila začala opět vracet.

„Navíc se v roce 2011 zjistilo, že páska, která objímala žaludek, vrostla do tkáně a byla zapotřebí odstranit. Proto jsem absolvoval i další operaci,“ svěřil se.

Gastrický bypass

Pan Josef podstoupil zákrok zvaný gastrický bypass. Jak uvádí doktor Pavol Holéczy z obezitologického centra Vítkovické nemocnice, jedná se o obejití žaludku, které vede ke zkrácení tenkého střeva a k hormonálním změnám, které tlumí pocit hladu.

„Princip operace spočívá v tom, že z horní části žaludku se obrazně řečeno uřízne malý kousek a na ten se napojí tenké střevo. Potrava tak prochází jícnem, malým žaludkem a pak přímo do tenkého střeva. Zbylý žaludek zůstává v dutině břišní, ale neprochází jím potrava. Dvanácterníkem procházejí jen šťávy ze žaludku, žlučovodu a slinivky. K trávení dochází tedy až v tenkém střevě,“ vysvětlil Novinkám průběh zákroku Holéczy.

Nejedná se však o jediný druh operace, v chirurgii se již pro podobné druhy operací vyčlenilo celé nové odvětví bariatrické a metabolické chirurgie. Rozdíl spočívá v tom, že zatímco bariatrická chirurgie se zaměřuje na odstranění nadváhy, metabolická se snaží dosáhnout hormonálních změn, které zabraňují pocitu hladu.

Foto: Novinky

S obezitou jsou spojeny i ostatní nemoci, jako je diabetes.

„Léčíme nejen obezitu, ale i onemocnění, která ji provázejí, zejména cukrovku druhého typu. Je zajímavé, že tato chirurgie je specifická v tom, že operujeme zdravé orgány,“ dodal lékař.

Díky poslední operaci a následné dietě nakonec pan Vrba s váhou „spadl“ na 96 kilogramů. „Klouby mě nebolí, krevní tlak se mi spravil. Cukr spadl tak, že mám někdy hypoglykemii a musím si na to dávat pozor,“ popsal další vývoj pan Josef, který ale přiznává, že má přísnou manželku, která mu porce odměřuje a na dietu dohlíží.

Zákrok hradí pojišťovna

I když jsou podobné zákroky v Česku hrazené pojišťovnami, nejsou řešením pro každého. Podle doktora Holéczyho se k operaci doporučují jen lidé s tělesným indexem hmotnosti (BMI) 30 a víc.

„Není to kosmetická operace. Přestože pacienti nejsou bezprostředně ohroženi na životě, výhledově je jejich věk dožití nižší. U obézních lidí se vyskytují ve vyšším procentu i komplikace, a dokonce i onkologická onemocnění. Jedná se tedy o velmi významné preventivní opatření,“ uzavírá téma odborník.

Epidemie

Extrémní obezitu považují lékaři za epidemii 21. století. Obezita přitom není spojena jen s váhou, člověku způsobuje další komplikace, jako je například cukrovka, kýla nebo vysoký krevní tlak.

Podle statistik se navíc obézním lidem zkracuje délka života. Už v roce 2005 podle Světové zdravotnické organizace počet úmrtí na následky obezity převýšil počet mrtvých na následky podvýživy. Problém se výrazně dotýká i Česka. Ve statistikách počtu lidí s nadváhou se v posledních letech umisťujeme na prvních příčkách.

Podle doktora Holéczyho je prevence v podobě zdravého stravování s dostatkem pohybu nejúčinnějším způsobem boje proti obezitě, a to hlavně u dětí. V současnosti tak lékaři a odborníci na stravování představují veřejnosti kampaň „Za lehčí život“. Ta varuje před zdravotními riziky spojenými s obezitou a informuje o možnostech účinného řešení tohoto problému.

Reklama

Výběr článků

Načítám