Hlavní obsah

Užívejte si život naplno aneb Jak se zbavit všudypřítomného stresu

Novinky, bok

Moderní život je plný překážek, které si bohužel mnohdy sami nastavujeme. Výsledkem toho je pak narůstající hladina stresu a snižující se chuť opravdu žít a život si užívat. Stejně jako je poměrně jednoduché se stresovat, je stejně jednoduché naučit se stresu vyhnout. Stačí vědět, jak na to.

Foto: Profimedia.cz

Zkuste se na chvíli oprostit od všech povinností a technologií a dopřejte si klidnou chvilku jen sami pro sebe, třeba s pěknou knížkou.

Článek

Kariéra, rodina, sledování sociálních sítí atd. To jsou jen některé situace, které nás dennodenně nervují a vyčerpávají, v důsledku toho pak i narůstá hladina tolik obávaného stresu.

Podle odborníků ale veškerým nástrahám, které nám běžný den přinese, můžeme čelit s pomocí několika jednoduchých rad, díky nimž zůstaneme za všech okolností v pohodě a soustředění a budeme si moci život naplno užívat.

Objevte kouzlo hořčíku

Hořčík je pro správné a vyvážené fungování organismu nezbytný, podílí se až na 600 metabolických funkcích v těle. Bohužel je ale hned po vitamínu D druhým nejrozšířenějším prvkem, který lidé ve vyspělých zemích svému tělu dodávají v mnohem menší míře, než by měli.

A že ho opravdu potřebují – kromě omezování hladiny stresových hormonů také například redukuje záněty v těle a udržuje stabilní hladinu cukru v krvi, zlepšuje spánek.

Doporučená denní dávka magnezia pro muže činí 300 mg, u žen 270 mg. Nejprospěšnější je přijímat ho formou stravy, nejlepším zdrojem je zelená listová zelenina – špenát, dále ořechy, celozrnný chléb, ryby a maso.

Kouzlo ukryté v rostlinách 

Všichni víme, že dobrým způsobem, jak uklidnit mysl, je jít se projít do přírody. Ale věděli jste, že podobnou službu udělá i pěstování rostlin v teple vašeho domova?

Nejenže se zlepší vzduch ve vaší domácnosti, i pouhý pohled na krásné rostliny dokáže snižovat krevní tlak a zrelaxovat mysl.

Jste ve stresu? Dejte si žvýkačku 

Ne, neděláme si legraci. Žvýkání ve vypjaté situaci pomáhá regulovat dýchání, což výrazně napomáhá ke snížení aktuální úrovně stresu, cituje Daily Mail.

Studie provedená v roce 2008 rovněž prokázala, že žvýkání nejen pomáhá regulovat hladinu úzkosti, rovněž dokáže udržel bdělost dotyčného v pracovně či jinak vytíženém období. Jen jedno varování, nedělejte před ostatními bubliny, to nikdy nedělá dobrý dojem.

Pauza od mobilu i počítače

Většina lidí je během dne takzvaně neustále na příjmu – pokud nekoukají osm či více pracovních hodin do monitoru u počítače, sledují a kontrolují telefon. To oči, ale i mysl, velmi zatěžuje. Výsledkem je pak výrazně zvýšená hladina stresu, což může vést k potížím se spánkem, u žen i ke zvýšenému riziku výskytu depresí, jak uváděla studie provedená odborníky z univerzity ve švédském Göteborgu.

Rada tedy zní – udělejte si skutečnou pauzu, jejíž součástí nebude ani telefon, ani počítač. Místo toho si zkuste zacvičit, jít na procházku nebo si něco hezkého přečtěte – uvidíte, jak se vám uleví. Mobily a počítače také vypínejte minimálně hodinu předtím, než si jdete lehnout, aby měl mozek čas se dostatečně uvolnit.

Rozmazlujte se 

Umění odpočívat je ten nejlepší způsob relaxace těla. A když odpočívá tělo, odpočívá i duše, tudíž není tolik místa pro stres. A navíc příjemný odpočinek je zaslouženou odměnou za namáhavou práci, kterou nejen v zaměstnání vykonáváme.

Dopřejte si takový odpočinek pravidelně, například formou masáže, a uvidíte, jak se vám stres bude vyhýbat.

Buďte milováni

Lidé jsou jednoduše společenská stvoření – touží po společném životě a pevných vazbách. O to větší důvod mít vedle sebe milujícího partnera, který vás zahrne láskou a dokáže obejmout po náročném dni. Znáte lepší způsob, jak zahnat chmury a stres?

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám