Hlavní obsah

Po 28 letech našla ztracenou kontaktní čočku. Zaseklou pod očním víčkem

Novinky, bok

Kontaktní čočky jsou pro mnohé pohodlnější náhradou za brýle, které v určitých situacích nemohou, případně nechtějí nosit. I tato moderní pomůcka může ale ve výjimečných případech způsobit nepříjemné zdravotní potíže. Přesvědčila se o tom i žena ze Spojeného království, která kvůli 28 let pohřešované čočce nakonec musela na operaci.

Článek

Jak před nedávnem uvedl server časopisu Time, blíže nejmenovaná žena před několika týdny navštívila očního lékaře kvůli nepříjemnému otoku levého horního víčka. Po bližším ohledání a magnetické rezonanci lékař zjistil přítomnost cysty v daném místě a rozhodl se ji operativně odstranit.

Při podrobnějším zkoumání vnitřního obsahu cysty se lékaři ani pacientka nestačili divit. Uvnitř našli značně poškozenou kontaktní čočku, uvádí studie v časopise British Medical Journal, který rovněž o případu informoval.

V prvním okamžiku nikdo nedokázal pochopit, jak se mohla čočka na dané místo dostat a způsobit tam takové škody. Teprve po podrobném „výslechu” lékařů si matka pacientky vybavila, že její dcera ve 14 letech utrpěla úraz oka, když při hraní badmintonu dostala míčkem (košíkem) přímo do oka, které jí následně oteklo. Již v té době nosila kontaktní čočky. Po úrazu a otoku oka, který ovšem brzy zmizel a další potíže se neobjevily, tak všichni nabyli dojmu, že čočka z postiženého oka při úrazu jednoduše vypadla, a nikdo celou záležitost dál neřešil.

A to až do července tohoto roku, kdy byla ženě stanovena příčina vzniku cysty – za vše mohla právě ona údajně ztracená kontaktní čočka, která byla v očním víčku zaseknuta dlouhých 28 let. Z několika dřívějších případů už bylo známo, že některým lidem zůstala po úrazu čočka zaseknutá v oku, nikdy ale netrvalo tak dlouho, než ji objevili.

Po úspěšném odstranění čočky ale stále zůstává nevyřešena jedna záhada. Nikdo z lékařů nedokáže říci, proč potíže pacientky začaly až po dlouhých 28 letech.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám