Hlavní obsah

Speciální ubrousek dokáže detekovat drogy v nápojích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Potají přidaná droga do nápoje patří mezi časté způsoby sexuálních násilníků, jak omámit svou oběť. Proto odborníci neustále lidi nabádají, aby si ve společnosti střežili svou sklenku s pitím. Jenže to ne vždy dobře jde, proto americká studentka Danya Shermanová z Univerzity George Washingtona v americkém Washingtonu DC vymyslela jiné řešení – speciální ubrousky KnoNap, které dokážou testovat 26 z 40 nejčastěji používaných drog usnadňujících sexuální násilí.

Foto: Profimedia.cz

Drogy usnadňující sexuální násilí jsou často násilníky přimíchávány do alkoholu.

Článek

Ubrousek KnoNap vypadá jako úplně obyčejný ubrousek, stačí ale jedna kapka nápoje na jeho povrchu a okamžitě zjistíte na základě jasného zbarvení, zda nápoj obsahuje, či neobsahuje tzv. benzodiazepiny.

„Jedná se o skupinu léků, kam řadíme například Rohypnol, Xanax, Valium a další, které mají na jedince tlumicí účinky a jsou v případě sexuálních znásilnění používány nejčastěji,” vysvětluje pro deník Independent Danya Shermanová.

Foto: Profimedia.cz

Danya Shermanová

Motivací k objevu ubrousku pro ni byla vlastní zkušenost, ale i zkušenosti tisíců dalších žen i mužů, kteří byli podobným způsobem omámeni a znásilněni.

Ráda by svým ubrouskem také zvýšila povědomí o rizicích drog usnadňujících sexuální násilí a zvýšila tak bezpečnost dalších lidí.

Znásilnění v číslech
V ČR je oficiálně registrováno jedno až dvě znásilnění denně – předpokládá se, že znásilnění je oznamováno pouze v 8 % případů (znásilnění, ke kterému došlo v rámci rodinných a partnerských vztahů, je nahlašováno pouze ve 3 % případů).
Se sexuálním násilím se v průběhu svého života setká až 25 % žen a 6–10 % mužů – oficiální statistiky zaznamenají pouze zlomek skutečného výskytu jevů sexuálního násilí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám