Hlavní obsah

Suchá kůže může signalizovat celou řadu zdravotních potíží

Právo, Petr Veselý

Vysoušení kůže nezpůsobují zdaleka jen vnější vlivy. Mnohem závažnější mohou být vnitřní problémy, které se pak odrážejí na stavu pokožky. Jde většinou o vlivy zdravotní.

Foto: Profimedia.cz

Suchá kůže nemá jenom sklon k šupinatění a svědění, je také náchylnější k infekcím či poškození.

Článek

Typickým příkladem může být atopický ekzém. Při něm se naruší správná tvorba vrchní tukové vrstvy, která chrání kůži. Dochází pak k průniku alergenů a infekcí do organismu.

Příčiny ekzému mohou být imunitní, nervové i kožní. Ostrovy suché kůže bývají jedním z jeho prvotních projevů. Pacient musí postiženou kůži promazávat vhodnými prostředky, aby se obnovila její narušená bariéra.

Suchá kůže však může být i příznakem některých onemocnění. Která to jsou?
Potíže s játry. Dalšími projevy bývají únava, případně zatažené nebo nažloutlé oční bělmo, někdy i ekzémy. Problém je potřeba řešit s praktickým lékařem, internistou nebo hepatologem jako odborníkem zaměřeným speciálně na játra.
Problémy s ledvinami. Pleť nás tehdy obvykle i svědí, zejména na zádech, hrudníku a hlavě. Je to však jenom jeden z příznaků. Pomoci vám může internista nebo nefrolog jako specialista na ledviny.
Seboroická dermatitida. Z pokožky se ve vlasech, ale někdy i na jiných místech odlupují bílé nebo nažloutlé šupinky kůže. Příčinou je příliš zkrácená tvorba kožních buněk. Tato porucha často způsobuje vznik lupů, ale i další potíže. U lehčích případů je řešením používání speciálních šamponů, u závažnějších pak celá řada léků. Se správným řešením vám poradí dermatolog.
Plísně. Postižená kůže snáz vysychá, odlupuje se nebo praská, zejména na chodidlech a mezi prsty. Trpí tím hlavně lidé, kteří chodí dlouho v uzavřené sportovní obuvi. V ní se jim často potí nohy a množí plísně. Řešením bývá používání protiplísňových prostředků. Vedle postižené nohy je důležité ošetřit také zmíněnou obuv. Pokud se problém vrací, je nutné zapátrat, jestli příčinou není třeba cukrovka nebo jiné zdravotní potíže. Pomoci může dermatolog a diabetolog.
Špatné prokrvení. Špatná výživa kůže v důsledku horšího prokrvení kvůli postiženým cévám nebo kvůli horšímu návratu žilní krve. Pleť má sklon k vysychání, ztenčení a větší křehkosti, ale také k horšímu hojení, tvorbě bércových vředů a dalších defektů. S problémem je dobré zajít za chirurgem nebo flebologem, odborníkem na léčbu žil. Ten vám řekne, jak kůži promazávat a stimulovat, případně jaké používat pomůcky. U lehčích i středně těžkých případů částečně zlepší průtok krve, a tedy výživu kůže kompresní punčochy, lymfatické masáže, různé cviky, akupresurní masáže atd.

 Vliv mají i ženské hormony

U žen je většinou namístě zajímat se o hladiny ženských hormonů, které pozitivně nebo negativně působí jak na kvalitu kůže, tak na její pružnost. Ne náhodou se ztráta pružnosti nebo vysušování objevují nebo zhoršují v klimakteriu, kdy vyhasíná činnost vaječníků a klesá hladina těchto hormonů.

Jestli k tomu začíná docházet, celkem spolehlivě zjistí váš gynekolog. Pak je asi namístě zajít za dermatologem nebo na pracoviště estetické medicíny. Klidně i v období před klimakteriem. Specialisté vám poradí, co by pomohlo zmírnit potíže s křehčí a sušší kůží.

Co když se kosmetické potíže neustále vracejí?

Vedle příčin zdravotních, tedy vnitřních, vysušují kůži i vnější vlivy: mráz, horko, suchý vzduch z klimatizace nebo z ústředního topení, prudké změny teplot, sluneční UV záření atd. Ale třeba také saponáty nebo další prostředky domácí chemie. Pak je nutné si chránit ruce rukavicemi, pleť na obličeji nebo na těle ošetřovat pravidelně kosmetikou, která ji nejen zvlhčí, ale zároveň zlepší kvalitu lipidové, tedy tukové vrstvy na povrchu kůže. Ta ji nejen chrání, ale zmenšuje i ztráty vody z pokožky.

Ochrana a správná péče nejsou důležité jen z hlediska kosmetického. Suchá kůže nemá totiž jenom sklon k šupinatění a svědění, také je náchylnější k nejrůznějším druhům infekcí nebo poškození.

Pokud se ženě potíže se suchou kůží stále vracejí, je vhodné navštívit pracoviště Ústavu lékařské kosmetiky nebo estetické medicíny. Tam dokážou řešit kosmetické problémy zároveň se zdravotními.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám