Hlavní obsah

Tatér pomáhá lidem postiženým kožní poruchou maskovat skvrny na kůži

Novinky, lin

Vitiligo je nemoc, za kterou se mnozí stydí. Projevuje se tak, že na kůži vznikají různě veliké bílé skvrny, které mnohdy narušují i běžný život pacientů. To se rozhodl změnit bolivijský tatér Enrique Castro, který začal nemocným skvrny maskovat pomocí tetování.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Tatér pomáhá pacientkám s vitiligem maskovat skvrny na kůžiVideo: AP

 
Článek

Podle Vitiligo Research Foundation se s nemocí potýká každý stý obyvatel planety, může se vyskytnout u kohokoli (v minulosti nemocí trpěl i slavný zpěvák Michael Jackson). Zejména malé děti se pak kvůli odlišnému vzhledu stávají terčem šikany, trpí izolací a depresemi.

V dnešní době sice existuje celá řada léčebných postupů, jako je například terapie světlem v kombinaci s medikamenty, avšak žádný lék není schopný potlačit šíření nemoci, nebo ji vyléčit, navíc se jedná o dlouhodobý proces.

Pacienti byli ještě donedávna odkázáni na nejrůznější maskovací přípravky, které se ale dají lehce smazat. Právě tento problém vyřešil tatér Enrique Castro, který začal lidem postiženým vitiligem překrývat bílé skvrny tetováním v barvě okolní kůže.

„Díky tetování vidíte výsledky hned. To je rozdíl oproti lékařským ošetřením, která si žádají minimálně pět let trpělivosti, výsledky jsou přitom nejisté,” řekl Castro pro agenturu AP. Jeho klientka Carina Bordaová souhlasí. „Tetování jsem brala jako poslední možnost léčby. Je to dobrá alternativa, i když je samozřejmě poměrně bolestná."

Lékaři ale takové tetování příliš nevítají. Oddělení dermatologie na Lékařské fakultě americké Massachusettské univerzity zveřejnilo článek, kde se uvádí, že jakékoli trauma či poškození způsobené jehlou může příznaky vitiliga zhoršit, případně může vést ke vzniku nové skvrny.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám