Hlavní obsah

Polévková smršť pomáhá lidem po cévních a mozkových příhodách

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teplá polévka by měla tvořit základ každého zimního menu. Pokud patříte mezi milovníky polévek, pak si nesmíte nechat ujít tzv. Polévkovou smršť, která již po páté probíhá ve dnech 20.-24. února na pražském Andělu. Celý týden zde budete moci ochutnat polévky od předních českých šéfkuchařů. Koupí polévky si nejen pochutnáte a uděláte něco pro sebe a své zdraví, ale zároveň přispějete lidem po cévních a mozkových příhodách, kteří si rehabilitaci v pražském centru ERGO Aktiv nemohou spolufinancovat sami.

Foto: Profimedia.cz

Polévky od předních šéfkuchařů nejen pro labužníky

Článek

Pokud přijdete hned v pondělí 20. února, můžete si dát První polévku na světě, která léčí mrtvici. Neurolog MUDr. Ondřej Fiala z INEP (pražský Institut neuropsychiatrické péče) určil ingredience, které fungují jako nejlepší prevence mrtvice, a Marek Fichtner z Augustine Restaurant z nich poté sestavil recept a uvařil polévku.

Jste-li Mimopražští, pak vám přinášíme od zúčastněných šéfkuchařů alespoň recepty. Polévky si tak můžete vychutnat i v klidu domova.

Pokud budete chtít podpořit dobrou věc, pošlete dárcovskou SMS ve tvaru DMS CHUTKZIVOTU na telefonní číslo 87 777. Cena DMS je 30 Kč. Více informací na www.polivkovasmrst.cz.

Cizrnová polévka se šafránem podle Marka Fichtnera z Augustine Restaurant
Suroviny na 10 porcí: 500 g cizrny sušené, 1 větší cibule, 1 střední mrkev, 4 stroužky česneku, 100 g cukety, 1 g šafránu, 2/3 kávové lžičky kurkumy, 1 lžička římského kmínu, 1 citrón, 50 ml olivového oleje, 2 rajčata, 1 litr zeleninového vývaru, hrst bylinkových krutonů
Postup: Namočenou cizrnu scedíme, v hrnci rozehřejeme olivový olej, přidáme na kostičky nakrájenou cibuli, mrkev, cuketu a nasekaný česnek. Osmahneme. Poté přidáme kurkumu, římský kmín a šafrán. Osmahneme a zalijeme vývarem. Přidáme cizrnu a vaříme do měkka.Až cizrna změkne, rozmixujeme, dochutíme solí, bílým pepřem a citrónovou šťávou, rozmixujeme. Poté přidáme na kostičky nakrájená oloupaná rajčata.Na zbytku oleje osmahneme na kostičky nakrájený bílý chléb a přidáme na jemno nasekanou petrželku. Nakonec pokapeme olivovým olejem.
Francouzská čočková polévka podle Antonyho Kulehsa z restaurace Etnosvět
Suroviny na 2 litry polévky: 500 g čočky, 2 ks cibule, 2 ks mrkve, 50 g másla, 2 ks bobkového listu, 2 stroužky česneku, 1 polévková lžíce římského kmínu, 2 l zeleninového vývaru, sůl, pepř
Postup: Čočku nechte namočenou ve vodě 6 hodin. Na másle osmahněte na jemnou nakrájenou cibuli a mrkev. Po přibližně 5 minutách, až cibule zesklovatí, přidejte na jemno nasekaný česnek a bobkové listy. Smažte přibližně minutu, přidejte scezenou čočku a smažte další 2 minuty. Přidejte římský kmín. Vlijte vývar a vařte na mírném ohni 45 minut.
Dýňová polévka podle Jana Wiesenera z Hotelu Marriot
Suroviny: 1500 g dýně Hokaido, 3 lžíce másla, 2 cibule, 2 velké karotky nastrouhané na hrubo, 3 stroužky česneku, 1 polévková lžíce zázvoru, 2 citróny, 1 chilli paprika, 2 lžíce medu, 2 lžíce třtinového cukru, 0,8 l zeleninového nebo kuřecího vývaru, 0,3 l smetany, 0,2 l kokosového mléka, opražená dýňová semínka a olej na ozdobu
Postup: Dýni Hokaido rozřízneme, očistíme od semínek a nakrájíme na menší kostky. Na másle zpěníme na drobno nakrájenou cibuli, přidáme česnek, oloupaný a nasekaný zázvor, dýni a mrkev, zalijeme zeleninovým vývarem, přidáme citrónovou šťávu, sekanou chilli papričku.Vše dusíme pod pokličkou asi 25 minut nebo než se dýně začne rozpadat. Nastává fáze rozmixování, lze použít kvalitní a poměrně výkonný tyčový mixér nebo postupně mixovat v klasickém mixéru na ovoce. Hlavní je, aby polévka byla absolutně jemná a hladká. Rozmixovanou polévku přivedeme k bodu varu, přidáme smetanu a kokosové mléko. Polévku dochutíme, dle potřeby dosladíme medem. Na suché pánvi opražíme dýňová semínka a s několika kapkami dýňového oleje použijeme na posypání polévky.
Celerová polévka podle Marka Šády z Restaurace Mlýnec
Suroviny: pečený celer, šalotka, smetana, hovězí vývar, máslo, sůl, pepř, tymián
Postup: Nejprve celer nakrájíme na tenké plátky, poté smažíme, dokud nebude zlatavý, pak necháme osušit na papíru.Na másle orestujeme šalotku a oloupaný pečený celer, přidáme tymián, sůl a pepř, zalijeme vývarem a smetanou a vaříme. Nakonec vše rozmixujeme do hladka s máslem a přichutíme dle potřeby.
Dršťková polévka z hlívy ústřičné podle Jana Hatchbacha z Hotelu Panorama
Suroviny: 500 g hlívy ústřičné, 2 ks cibule, 3 stroužky česneku, olej, sůl, pepř, mletá paprika sladká, zeleninový vývar, majoránka, máslo, brambory (bezlepková verze)
Postup: Na oleji zpěníme na drobno nakrájenou cibuli, přidáme nakrájenou hlívu a dusíme.Poté zasypeme paprikou, zalijeme vodou s bujonem, okořeníme majoránkou, pepřem, solí a česnekem a krátce povaříme. Nakonec zahustíme bramborem (světlou jíškou) a můžeme podávat.
Thajská Tom Yum polévka s kuřecím masem a kokosovým mlékem podle Patrika Šándora z Umami Sushi
Suroviny: 1 ks citrónové trávy, 500 ml kuřecího vývaru, 300 ml kokosového mléka, 3-4 limetové listy, 100 g oloupaného a nakrájeného zázvoru, 3 polévkové lžíce rybí omáčky, 2 polévkové lžíce cukru, 1 polévková lžíce limetové šťávy
Postup: Citrónovou trávu naklepejte a nakrájejte na větší, cca 5centimetrové kusy. V hrnci smíchejte kuřecí vývar a kokosové mléko a přiveďte k varu. Přidejte citrónovou trávu, limetové listy, oloupaný a nakrájený zázvor a dochuťte třemi lžícemi rybí omáčky. Pak přidejte kuřecí maso, dvě polévkové lžíce cukru a jednu lžíci limetové šťávy. Nechte provařit. Podávejte se skleněnými nudlemi, které vařte zvlášť v hrnci (3–5 minut). Na závěr ozdobte lístky koriandru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám