Hlavní obsah

Co všechno dokáže zubař zjistit z pohledu do vašich úst

Novinky, bok

Pravidelná návštěva zubaře je vedle správné ústní hygieny vhodnou prevencí, jak si udržet chrup zdravý a vyhnout se zubním kazům. Zubař ale dokáže z pouhého pohledu do úst vyčíst i další věci než jen to, že si špatně čistíte zuby. Někdy je to právě on, kdo vás podle celkového stavu ústní dutiny může upozornit, že vám hrozí například i vážnější nemoc.

Foto: Profimedia.cz

Při pohledu do úst dokáže zubař nejen zjistit, jak kvalitně si čistíte zuby, ale například i to, jestli si koušete nehty.

Článek

„Ústa jsou jako okno do těla,“ říká David Silverstrom, zubař z amerického New Jersey.

„Často jsou některé nemoci, jako například rakovina, anémie či diabetes, jako první rozpoznány právě zubním lékařem při pravidelné kontrole,“ uvedl pro server Women´s Health magazine.

Těhotenství

Zubní kontrola může vedle zdravotních potíží poukázat i na některé příjemnější záležitosti, například těhotenství.

„U téměř 40 procent žen se v těhotenství vyvine zánět dásní. Ten bývá způsoben zvýšenou hladinou progesteronu, což usnadňuje růst bakterií v ústech,“ uvádí zubař Glen Stephenson z amerického Idaha. Většina žen, které podobné problémy v těhotenství trápí, se s nimi ale nepotýká hned v začátku gravidity. O žádné odhalené tajemství, na které by přišel zrovna zubař, se tak většinou jednat nebude.

Kousání nehtů

Kousání nehtů je poměrně rozšířený zlozvyk, který je patrný jak mezi dětmi, tak i dospělými. A zubař ho dokáže rozpoznat, aniž by se musel dívat pacientovi na ruce. Mezi hlavní příznaky patří malé oděrky, větší opotřebení zubů, nebo dokonce jejich praskání, které je způsobeno opakovaným kontaktem s nehty, uvedl příklad zubař Keith Arbeitman z New Yorku.

Špatná funkce některých orgánů či diabetes

Na některé zdravotní komplikace může již na počátku kontroly poukázat i špatný dech pacienta. Podle jeho specifického typu pak může lékař poukázat přesněji na možné potíže.

Například „ovocný” dech by mohl značit možný výskyt diabetu, „rybí” zápach by pak mohl být příčinou špatné funkce ledvin nebo jater. Příčinou velmi silného zápachu z úst může ale také být zánět průdušek nebo reflux (zpětný tok žaludečních šťáv do jícnu).

Porucha příjmu potravy

I když to možná zní nepravděpodobně, mnohých lidí se na možnou poruchu příjmu potravy zeptá jako první právě zubař. Je to tím, že například bulimie vykazuje specifický a odlišný vzorec opotřebení zubů, což může právě zubař snadno identifikovat.

Nedostatek vitamínů

„Dlouhodobější nedostatek vitamínů a minerálních látek může způsobovat mnoho specifických problémů, jako jsou například pálení jazyka, odlupování tkáně, infekce či krvácivost dásní,“ vysvětluje zubař John P. Dougherty z Baltimoru.

Problémy s alkoholem

Zubař dokonce může poukázat i na problémy s pitím. Alkoholici jsou totiž mnohem náchylnější na výskyt zubních kazů a také vysušování úst, uvedl zubař David Tarica z New Yorku. O jejich mnohdy „typickém” dechu nemluvě.

Reklama

Související témata:

Související články

Zubní kazy stále podceňujeme

To, že si zuby máme čistit minimálně dvakrát denně, většinu z nás rodiče učili už od narození. Ale jak se spolehlivě vyvarovat zubního plaku, dokonale vyčistit...

Výběr článků

Načítám