Hlavní obsah

Proč bychom měli spát nazí

Novinky, das

Zapomeňte na pyžamo a velká trika, radí odborníci přes zdravý spánek. Pokud spíte bez oblečení, pak je to nejen pohodlnější, ale tělu to také pomáhá regulovat teplotu, což velmi významně ovlivňuje kvalitu spánku. Zároveň tak zabráníte šíření bakterií, jimž se daří v teplých vlhkých oblastech, zhubnete a posílíte imunitní systém.

Foto: Profimedia.cz

´Nahý´ spánek je zdravý a prospívá vztahům.

Článek

Lidské tělo je nastaveno tak, aby u něj docházelo během spánku k poklesu tělesné teploty. Pokud budete spát nazí, tělo bude lépe regulovat vaši teplotu a samo vám pak určí, kdy je připraveno usnout, ale i kdy je ideální čas se probudit.

Pokud dojde ke správnému poklesu teploty a ochlazení pokožky, pak lidé upadají do mnohem hlubšího spánku a tedy i mnohem kvalitnějšího. To ocení zejména senioři, kteří mají se spánkem problémy. Podle vědců mají lidé ve vyšším věku mnohem teplejší kůži, což u nich, stejně jako u zvířat, zhoršuje spánek.

Stačí přitom prý pouhé snížení teploty kůže o 0,4 °C, aby byla potlačena bdělost a spánek byl posunut do hlubší fáze.

Další výhody spánku bez pyžama

Noční chlad navíc zrychluje i metabolismus. Aktivuje zdravé tuky, které pomáhají spalovat kalorie a zároveň vytváří tělesné teplo, což ocení zejména muži.

Zvyšuje se i produkce růstových hormonů a naopak se snižuje hladina hormonu kortizolu, což prý vytváří lepší spací vzory a pomáhá to v hubnutí v oblasti břicha. Zároveň se ráno probudíte plni energie, jelikož se tělo zvládlo velmi dobře vypořádat právě s nižší hladinou kortizolu. Je-li v noci spánek přerušen, tělo začne produkovat extra dávky kortizolu, což má za následek větší chuť k jídlu následující den.

„Nahota také pomáhá pokožce dýchat, což je důležité zejména pro ženy. Chrání je to i před kvasinkovými a bakteriálními infekcemi, kterým se daří v teplém a vlhkém prostředí,” upozorňuje pro LiveScience doktorka Alyssa Dwecková z Icahn School of Medicine v New York City.

Mužům pak svědčí nahota při spánku kvůli maximalizované produkci spermií. Mužský šourek by měl mít teplotu 35 - 35,5 °C, což je jen o něco méně než má zbytek těla. Pokud je dlouhodobě přehříván, pak se to odráží na kvalitě spermií.

Spánek v nahotě prospívá i vztahům. Doteky kůže na kůži uvolňují v mozku hormon „lásky” oxytocin, který zlepšuje emocionální vazby a prohlubuje důvěru ve vztahu. Zároveň díky těmto dotekům dochází k posílení imunitního systému, stabilizaci kortizolu a snížení krevního tlaku.

Souhrn, proč bychom měli spát nazí
Snižuje to tělesnou teplotu, což pomáhá k hlubšímu a kvalitnějšímu spánku, zároveň nedochází k nočnímu buzení.
Snížením tělesné teploty zároveň dochází k zrychlení metabolismu a efektivnějšímu spalování kalorií.
Ženy mohou zabránit kvasinkovým a bakteriálním infekcím.
Muži podpoří produkci kvalitních spermií.
Vzájemné dotýkání kůže na kůži uvolňuje hormon oxytocin, který prohlubuje a posiluje vztahy.

Reklama

Související témata:

Související články

Zásady dobrého spánku

Nedostatek spánku či jeho špatná kvalita trápí většinu populace západního světa. Může za to nejen uspěchaná doba, ale i moderní technologie a stres ze...

Výběr článků

Načítám