Hlavní obsah

Lidé upřednostňující bezmasou stravu žijí až o čtyři roky déle, ukázala studie

Novinky, ema

Vyhýbání se masu a přechod na bezmasou stravu může člověku prodloužit život téměř o čtyři roky, tvrdí vědci v nejnovější studii. Ta zahrnovala více než 1,5 miliónu lidí, a to jak vegetariánů, tak i těch, pro které je maso součástí každodenního jídelníčku.

Foto: Profimedia.cz

Bezmasá strava může lidem prodloužit život až o čtyři roky, tvrdí nejnovější studie.

Článek

Nejvíce ohroženi jsou lidé, kteří ve velkém konzumují červené a průmyslově zpracované maso, a to zejména na denní bázi. Tyto druhy jsou podle vědců spojeny s rizikem brzké úmrtnosti.

Lékaři by měli edukovat pacienty

Vědci analyzovali šest studií, aby mohli porovnat mortalitu vegetariánů a lidí konzumujících maso. Z výsledků byli překvapeni a někteří z nich dokonce vyjádřili domněnku, že by bylo vhodné apelovat na lékaře, aby lidem začali doporučovat benefity stravy bez živočišných produktů.

Minimálně maso alespoň začít omezovat a zaměřit se na jeho původ či kvalitu.

Filosofie medicíny

Doktor Brookshield Laurent z oddělení rodinného lékařství a klinických věd řekl, že výsledek není nijak překvapující.

„Mnoho let je známo, že strava má na zdraví člověka sloní podíl. Tato studie je založena na důkazech a může pomoci lékařům s osvětou toho, jak moc je pro jejich pacienty důležitá zdravá a vyvážená strava. Ta vede nejen ke zlepšení preventivní péče, ale je klíčová i pro filosofii medicíny,“ řekl pro Dailymail.

Data ukázala nejvyšší nárůst úmrtnosti právě ve spojení s červeným masem, dokonce i v případě, že jej lidé konzumovali minimálně.

Pozor na zpracované potraviny

Výzkumníci zkoumali také spojení mezi průmyslově zpracovanými potravinami (slanina, klobásy, salámy, párky) a nezpracovaným červeným masem. Bylo zjištěno, že zpracované maso výrazně zvyšuje riziko mortality, od nejrůznějších vazeb na kardiovaskulární onemocnění, přes choroby srdeční.

Další průzkum mezi 500 000 lidmi ukázal, že lidé s velmi nízkým příjmem masa měli riziko mortality sníženo od 25 - 50 % ve srovnání s „masožravci“.

Profesor Laurent dodal, že tato studie by měla především sloužit jako důkazní materiál, kterým by lékaři měli edukovat svoje pacienty, jak velkou roli hraje strava v jejich životě, i co se týče rizika úmrtnosti. Výzkum ukázal, že lidé na bezmasé stravě žijí v průměru o 3,6 let déle.

Bezmasá strava není nudná

Mnoho lidí se domnívá, že pokud přejdou na bezmasou stravu, budou jíst stále to samé, jejich strava nebude pestrá a budou jim chybět živiny.

Opak je pravdou, při změně životního stylu se vegetariánům či veganům otevírá svět plný chutí, receptů, ale i možnosti experimentování. Mnoho potravin může díky originálním receptům získat pro jedince zcela nový rozměr.

Pokud ale člověk chce přejít na bezmasou stravu, rozhodně není vhodné maso nahradit jinými nezdravými věcmi, například dorty či sušenkami. Pokud se člověk rozhodne vyřadit maso a nahradit jej rostlinnými bílkovinami, automaticky to neznamená, že bude zdravý, zdravotní problémy zmizí, nebo že snad začne zázračně shazovat na váze.

Je to životní styl

Pokud si člověk neodpustí další nezdravé potraviny, jako jsou dorty či sušenky, a bude konzumovat spoustu nezdravých tuků a cukru, bezmasá strava ho bohužel nespasí.

Vegetariáni musí jíst vyváženou a zdravou stravu, která je bohatá na vitamíny, minerály, zdravé tuky, vlákninu i bílkoviny. Vynechávat maso a jíst spoustu nezdravého jídla nemá smysl. Vegetariánství a veganství je totiž spíše životní styl než dieta.

Mezi hlavní výhody rostlinné stravy patří téměř neustálá konzumace ovoce a zeleniny, která ještě nikomu neublížila, spíše naopak. Jak ovoce, tak zelenina jsou nabité živinami, které tělu velmi prospívají.

Reklama

Související články

Veganská strava jako životní styl

Trend vegetariánského a veganského stylu života každým dnem roste. Velkou podporu vyjadřují i známé osobnosti jako například herec, idol mnoha žen...

Mýty o stravě bez masa

Uvažujete o tom, že byste rádi změnili svůj životní styl a na nějakou dobu přešli na vegetariánskou nebo veganskou stravu? Určitě jste tedy slyšeli několik...

Výběr článků

Načítám