Hlavní obsah

Vzácný minerál, jenž zpomaluje stárnutí buněk a posiluje imunitu

Novinky, das

Patří mezi minerály, které se v potravinách vyskytují velmi vzácně, přesto jsou jejich účinky pro člověka zásadní. Řeč je o selenu, silném antioxidantu, který chrání lidský organismus před nebezpečnými volnými radikály a má prokazatelnou roli při prevenci rakovinného bujení.

Foto: Profimedia.cz

Významným zdrojem selenu jsou para ořechy.

Článek

Běžná denní spotřeba selenu se pohybuje okolo 25–100 mikrogramů, nicméně v krátkodobých léčebných dávkách je možné ho užívat i ve vyšším množství, tj. 400–600 mikrogramů denně. Odborníci jej pak doporučují užívat společně s vitamínem E, jelikož dohromady fungují lépe.

Nedostatek selenu sice nevyvolává u dospělého jedince žádné život ohrožující stavy, ale zvyšuje riziko zánětlivých nebo imunitních onemocnění, včetně závažných srdečních a onkologických onemocnění. Vážný problém může nastat také u ještě nenarozeného plodu, jemuž hrozí nejrůznější vrozené poruchy.

Na to, že nám chybí selen, nás nejčastěji upozorní únava, svalová slabost a podrážděnost.

Pozor si lidé musí dát i na předávkování selenem. Denní dávky by nikdy neměly přesáhnout 900 mikrogramů, pak se totiž selen stává pro tělo silně toxický.

Nadměrné užívání se může projevit poruchami trávení, nevolností přecházející ve zvracení, vypadáváním vlasů, depresemi či nervozitou.

Přírodní zdroje selenu

Významným zdrojem selenu jsou např. para ořechy, mořské plody, vnitřnosti, drůbeží maso, kvalitní celozrnné pečivo, vejce, ovesné vločky, brokolice, fazole nebo divoká rýže.

Pokud je vaše strava na selen chudá nebo se nacházíte v životní fázi, kdy potřebujete jeho zvýšený příjem, je vhodné poradit se se svým lékařem nebo lékárníkem, který by vám měl pomoci vybrat vhodný doplněk stravy.

Mezi nejdůležitější účinky užívání selenu patří:
Přispívá k normální spermatogenezi
Udržuje normální stav vlasů a nehtů
Pomáhá ke správné funkci imunitního systému
Přispívá ke správné činnosti štítné žlázy
Chrání buňky před oxidativním stresem

Reklama

Související články

Cukrovku má každý desátý Čech

V České republice už má cukrovku každý desátý a její výskyt stále roste. Stát však v prevenci vůči tomuto onemocnění selhává.

Výběr článků

Načítám