Hlavní obsah

Jídla, která dodávají energii

Novinky, ema

V životě každého člověka nastanou občas dny, kdy se potýká s nedostatkem energie. Za to někdy může i nesprávná strava a špatně sestavený jídelníček. Naštěstí existují i jídla, která energii znovu dodají stejně jako tolik oblíbený kofein, který popíjíme v kávě.

Foto: Profimedia.cz

I nesprávně složený jídelníček může být příčinou silné únavy a vyčerpání. Vyzkoušejte do své potravy zařadit jídla, která vám energii znovu dodají.

Článek

Ovesné vločky

Stále populárnější se stávají vločky, které si lidé připravují v podobě sladké kaše, a to hlavně k snídani. Je to jedna z nejlepších věcí, kterou do sebe ráno můžete dostat. Jedná se o energetickou bombu, která je pro tělo výhodná, a to především díky nízkému glykemickému indexu.

Tělo rychle vstřebá sacharidy a vytvoří si z nich „palivo“, což mu dodá dostatek energie na fungování minimálně po celé dopoledne. Ovesné vločky tělo tráví i pálí pomalu, proto udrží energii člověka daleko lépe a déle než obyčejný kofeinový nápoj.

Voda

Něco tak obyčejného, jako je voda, může s přehledem zastoupit velký hrnek kávy. Nevěříte? Chyba. Voda tělo hydratuje a dokáže ho nastartovat. Dokonce i drobná dehydratace může způsobit silné bolesti hlavy. Tělo bez vody nedokáže dost dobře fungovat.

Nedostatečně hydratovaný organismus nemůže nikdy pracovat na sto procent. Pokuste se mít stále u sebe lahev nebo sklenici s vodou a kontrolovat svůj příjem tekutin. Nezapomeňte také na to, že hlad může být převlečená žízeň.

Jablečný ocet

Neexistuje pro to žádný vědecký údaj, ale nakyslý jablečný ocet smíchaný s vodou a medem je pro spoustu lidí energetickým drinkem, kterým začínají svůj den, nebo jej aplikují při jarních očistných detoxikačních kúrách.

Užívají jej také ti, kteří mají problém se zažíváním či vyprazdňováním, má totiž mírné projímací vlastnosti. Ovšem pozor. S octem se to nesmí přehánět. Velké množství může podráždit žaludek, hrdlo i celý trávicí trakt.

Chia semínka

Chia semínka jsou bohatá na omega-3 mastné kyseliny. I díky tomu mohou být skvělým bojovníkem při zvýšené únavě. Pokud hledáte způsoby, jak být během dne čilejší, vyzkoušejte tato malá semínka zařadit do svého jídelníčku. A to jako přísadu do smoothie nebo džusu, tak i ráno do vloček, nebo v podobě tolik populárního pudinku.

Tato drobná super potravina dokáže absorbovat až desetinásobek své hmotnosti ve vodě, proto urychluje trávení (přeměňuje potravu na energii), zatímco udržuje tělo dostatečně hydratované.

Listová zelenina

Jíst co nejvíce zelené zeleniny je jeden z nejlepších způsobů, jak udržet v těle vyhovující energetickou hladinu, říká certifikovaná nutriční poradkyně Kathy Srickerová pro womenshealthmag.com. Obsahuje velké množství vitamínů skupiny B, které pomáhají tělu převádět jídlo na energii. Jaké druhy dodat do stravy?

Pokud začínáte svůj den smoothie, přimixujte do něj například špenát nebo salát. Pokud pátráte po zdravější variantě, vyměňte ovocné smoothie za zeleninovou variantu.

Máta

Vědci zjistili, že máta peprná zvyšuje bdělost a snižuje únavu. Zkuste tedy svůj den místo kávy nastartovat šálkem čerstvě připraveného mátového čaje.

Vajíčka

Vejce jsou další variantou zdravé snídaně. Žloutek obsahuje spoustu bílkovin, což dodává tělu energii po celý den. Zkuste je proto snídat vařená, smažená, nebo míchaná. Vždy doplňte čerstvou zeleninou a dostatečným příjmem tekutin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám