Hlavní obsah

Potraviny pro lepší spánek

Novinky, ema

Nová studie naznačuje překvapivé a pro mnoho lidí, především pro milovníky čokolády, radostné zjištění. Čokoláda je totiž podle vědců klíčem ke snadnému a kvalitnímu nočnímu spánku.

Foto: Profimedia.cz

Hořčík může mít vliv na kvalitu spánku, tvrdí vědci v nové studii.

Článek

Tmavá čokoláda (především surový kakaový prášek 206 mg na 100 g) je totiž bohatá na hořčík - nezbytný minerál, který je důležitý pro celkové zdraví a kondici člověka.

Je také skvělým pomocníkem při stresu, pomáhá při bolestech hlavy, a pro sportovce je nezbytným doplňkem stravy. Má ale i řadu dalších pozitivních účinků na fungování lidského těla.

Hořčík pomáhá udržovat přirozený koloběh v těle a lépe se adaptovat na jeho fyziologický rytmus. Podle odborníků může být i klíčovým pomocníkem při usínání a nočním snění, napsal dailymail.co.uk.

Neprobádané účinky

Vědci z univerzity v Cambridgi zjistili, že hořčík umí kontrolovat přirozený cyklus těla, a to ve dne i v noci. Doporučují, že ačkoliv je k dostání spousta doplňků stravy, je nejlepší jej konzumovat a doplňovat v podobě potravin, které jej obsahují.

Tento překvapivý objev by podle vědců mohl pomoci při vývoji chronoterapie - léčby naplánované podle denní doby. Experiment ukázal, že hladiny hořčíku rostou a klesají v závislosti na denním cyklu. A tento fakt měl také obrovský vliv nejen na kvalitu spánku, ale i na metabolismus.

„Vnitřní hodiny jsou velmi důležité pro všechny živé organismy. Mají vliv na mnoho aspektů, od zdraví po nemoci a další,“ řekl doktor Gerben van Ooijen z Edinburgské univerzity.

Podle něj je důležité zkoumat, jak tato nová zjištění přesně fungují, „abychom je mohli zužitkovat pro budoucí lékařské i zemědělské účely“.

Výhody pro člověka i zemědělství

Spoluautor studie řekl, že klinický význam hořčíku v různých tkáních se v poslední době těší velké pozornosti.

„Stále více se debatuje o tom, že může mít vliv na naše vnitřní hodiny i metabolismus. Tento nový objev může vést k celé řadě výhod v oblasti lidského zdraví, ale i vyšší zemědělské produktivitě,“ dodal John O´Neill.

Kde hořčík najdeme? Je obsažen v mnoha potravinách, například v zelené listové zelenině, ořeších a semínkách, rybách, fazolích, celozrnných potravinách, avokádu, jogurtech, banánech nebo sušeném ovoci (datle, fíky..).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám