Hlavní obsah

Jak poznat závislost na cukru

Novinky, ema

Průměrný Američan zkonzumuje za den až 22 lžiček cukru. To je zhruba dvakrát tolik, než je doporučená denní dávka podle Dietary Guidelines for Americans. A to je závažný problém, protože spotřeba cukru se za posledních několik desetiletí až ztrojnásobila.

Foto: Profimedia.cz

Lidé závislí na cukru zažívají po jeho konzumaci podobné pocity jako uživatelé drog.

Článek

Problém představuje hlavně přidaný cukr, o kterém často ani lidé nevědí, že jej konzumují. Přitom nadměrná konzumace cukru, kterému se říká také bílý zabiják, je spojena nejen s obezitou, ale i diabetem druhého typu či některými typy rakoviny.

Bohužel vyřazení cukru ze stravy je daleko složitější, než se může zdát. A to zejména proto, že je tento bílý prášek vysoce návykový. Někteří odborníci se nebojí závislost na cukru přirovnat například k závislosti na kokainu. [celá zpráva]

Jak poznat, že jsme na cukru závislí?

Psychické uspokojení

Je to stejné jako s jinými závislostmi. Pokud jste na cukru závislí, pravděpodobně se ho jednoduše nebudete moci nabažit. Závislí potřebují daleko více sladkostí, aby ukojili své chutě, ale i psychiku, což hraje důležitou roli. Cukr má vliv právě na jejich psychickou pohodu.

„Někteří lidé zahrnují sladkosti do každodenního života, například si po večeři dají zmrzlinu. Tím si ale tělo a hlavně mozek na příjem cukru zvykne a bude jej vyžadovat víc a víc. Množství se navýší společně s častějším příjmem cukru,“ vysvětluje Jennifer McDanielová z Academy of Nutrition pro womanshealthmag.com.

Nezůstane u jednoho

Je rozdíl mezi tím, zda milujete muffiny, a tím, že je doopravdy potřebujete. „Analogie je podobná jako u návykových látek, někteří lidé si bez problémů dají jednu skleničku vína a stačí jim to, kdežto jiní musí vypít celou lahev. Stejně tak je to se sladkostmi.“

Náhrady

Pokud je člověk závislý na cukru, bohužel se nejedná jen o sladkosti. Ti, kteří bojují s chutěmi na sladké, mnohokrát netouží jen po čokoládě nebo tatrankách, ale mohou mít i chuť na lupínky a nejrůznější slané pečivo, nebo dokonce obyčejný chleba.

Vnitřní boje

Musíte bojovat vždy, když jdete nakoupit do supermarketu, nebo když procházíte kolem automatu na sladké. Stále dokola si musíte opakovat, že čokoláda není zdravá a přesvědčovat se k tomu, abyste po lákavé nabídce nesáhli. Stejně jako závislost na cigaretách nebo alkoholu, dělá vám problém být vystaven nabídce a odmítnout, respektive nutkání po sladkém nepodlehnout.

Závislost v rodině

Pokud někdo z vašich blízkých, otec či matka, bojoval nebo bojuje se závislostí na alkoholu, může být závislost na sladkém zakódována již v DNA. Výzkum ukázal, že za obě závislosti jsou zodpovědné stejné geny. A že mohou být předány i na vaše potomky.

Máte vztah lásky i nenávisti

Pokud máte tak silné nutkání na sladké, že i když víte, že vám bude zle, si nedokážete zmrzlinu nebo čokoládu odepřít, může to signalizovat závislost na cukru.

„Někdo, kdo dbá o své zdraví, si vystačí třeba jenom s jedním kopečkem. Závislí lidé se často potýkají s tím, že se sladkosti přejedí a pak jim je špatně fyzicky, ale i psychicky, mohou mít také výčitky a špatnou náladu. Pokud jsou důsledky konzumace cukru negativní, a to v dlouhodobém horizontu, pak to není dobré,“ říká lékařka.

Anketa

Jak často jíte sladké?
Jednou za týden
13,4 %
Třikrát do týdne
11,3 %
Více než čtyřikrát týdně
75,3 %
Celkem hlasovalo 2357 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám