Hlavní obsah

Co se stane s tělem, když začne hladovět

Novinky, bok

Každý živý tvor potřebuje ke svému přežití nějaký druh potravy. Podle jejího množství a kvality se odvíjí i kvalita a délka jeho života. Rostlina bez živin uschne, zvíře pojde. Co se v těle stane, když přestane jíst člověk? A jak dlouho dokáže bez jídla přežívat? Vědci se snažili najít stručnou a přitom výstižnou odpověď.

Foto: Profimedia.cz

Nedostatek jídla a hladovění je stále problémem v mnoha chudých částech světa.

Článek

Rostlina, malý brouk v trávě, domácí mazlíček, král zvířat nebo třeba člověk. Ti všichni ke svému přežití potřebují dostatek krmiva a živin. Že špatná kvalita a skladba jídelníčku dokáže konkrétně člověku zdravotně dost ublížit, vědí mnozí. I to, že občasnými hladovkami a dietami dokáže tělo na čas něco ze své hmotnosti ubrat.

Co se ale děje v těle, když člověk přestane zcela přijímat potravu a bude natvrdo hladovět? Na to se snažili najít odpověď mnozí vědečtí znalci i laici. Stručné vysvětlení přinesl server Independent.

Prvotním zjištěním byl časový údaj, po který dokáže člověk bez jídla přežívat. Podle odborníků je možné přežít zhruba tři týdny až 70 dní. Dopady jsou ale devastující. Tělo využije veškeré zásoby glukózy, tuků a také svalů, aby mělo z čeho čerpat energii. Výsledkem bude ubývání na váze, strádání, vyčerpání a následně nevyhnutelná smrt.

„Standardní” doba fungování

Poté, co člověk dodá tělu nějakou formu potravy, pokračuje zhruba po dobu šesti hodin organismus v běžném režimu, kdy má dostatek glykogenu, který převádí na glukózu.

V rozmezí šesti až 72 hodin po posledním jídle se začínají pomalu zhoršovat mozkové funkce člověka.

Postupem času (v dlouhodobějším pohledu), pokud není přísun stravy obnoven, začne upadat kvalita a hustota kostí, stejně tak jako libido člověka. Ženy v určité fázi přestanou menstruovat, protože jejich tělo bude šetřit energii, kde to jen půjde.

Postupně začnou oslabovat svaly, až nakonec ten nejdůležitější - srdce. Proto je u lidí, kteří trpí anorexií, tak častou příčinou úmrtí infarkt.

Podváha vs. nadváha 

Nízká tělesná hmotnost je stále problémem v nejchudších oblastech světa. Podle Královské univerzity v Londýně, která zpracovala výzkum ohledně hladovění pro Světový potravinový program OSN, bylo zjištěno, že každý devátý člověk na světě nemá dostatečný přísun jídla, aby mohl vést kvalitní a plnohodnotný život.

Opačným problémem je obezita, kterou by podle prognóz měla v roce 2025 'trpět' téměř pětina světové populace. Nárůst obezity je epidemií vyspělejších zemí, kde lidé nemají problém s přísunem a výběrem potravy. Stejně jako podváha, tak i nadváha nebo obezita mohou vést při neřešení k řadě zdravotních komplikací, od zažívacích potíží přes kardiovaskulární či pohybové problémy až po selhání organismu a smrt.

Reklama

Související témata:

Související články

Proč mají některé ženy neustále hlad

Zatímco někomu stačí tři jídla denně, žaludek někoho jiného připomíná bezednou jámu. Druhá večeře, svačiny mimo plán, to vše je u takových lidí běžnou...

Výběr článků

Načítám