Hlavní obsah

V únoru se v Česku objevilo 36 případů HIV, dvakrát více než loni

V únoru se v Česku objevilo 36 nových případů viru HIV, což je dvakrát více než v roce 2015. Podle Státního zdravotního ústavu růst počtu nakažených zrychlil o třetinu. Od začátku roku jich přibylo 65 na celkem 2685. Už loni byl nárůst nejvyšší za poslední tři desítky let.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Letošní výrazné zrychlení nárůstu výskytu HIV potvrzuje trend, před kterým již dříve varovali odborníci. Lékaři a pracovníci neziskových organizací upozorňují, že strach z HIV a nemoci AIDS, kterou virus způsobuje, v Česku opadá. Lidé se přestávají chránit a spoléhají na moderní léčbu, díky níž mohou nemocní žít výrazně déle.

Lékaři ale zdůrazňují, že terapie má sice nyní méně vedlejších účinků než dříve, je však stále velmi nepříjemná a chorobu nevyléčí.

Nejvíce v Praze

Od začátku letošního roku se objevily tři nové případy AIDS, celkem tak bylo v Česku od poloviny 80. let, od kdy se údaje sledují, zaznamenáno 465 nemocných. Nemoci podlehli letos čtyři lidé a dohromady již 240 lidí.

Nejvíce případů HIV je v Praze, celkem 1314. Hlavní město výrazně přesahuje ostatní regiony i v přepočtu množství případů viru na milión obyvatel, který v Praze přesahuje tisícovku, zatímco v jiných krajích je v řádu desítek až stovek.

Loni bylo v České republice za celý rok diagnostikováno 266 nových případů nákazy HIV, což bylo nejvíce za posledních 30 let. Přitom ještě do roku 2006 se roční růst pohyboval v desítkách. Rekordní byl i počet nových případů nemoci AIDS, a to 31.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám