Hlavní obsah

Psychické bloky, které brání ve štěstí

Novinky, ema

Chcete-li se v životě posunout dopředu, musíte se vzdát věcí, které vás drží zpátky. „Váš životní příběh a jeho minulost nemusí být i příběhem vaší budoucnosti,“ říká Luminita D. Saviucová pro Health.com.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Autorka knihy 15 věcí, kterých se musíte vzdát, abyste byli šťastní, zažila komplikované dětství s násilnickým otcem, přičemž část dětských let strávila v rumunském sirotčinci.

Díky svým zkušenostem s nepříliš snadným dětstvím se rozhodla o svůj příběh podělit, a to nejen prostřednictvím knihy.

Sepsala několik projevů lidské psychiky, které mohou lidem v každodenním životě bránit ve šťastném a spokojeném životě.

Sebevědomí srážející myšlenky

V knize autorka cituje slavného spisovatele Rodericka Thorpa. „Musíme se naučit být sami sobě nejlepším přítelem, jinak se snadno staneme přítelem nejhorším.“

„Pokud se totiž budeme zaměřovat na své nedostatky, snadno ztratíme pojem o tom, co můžeme ve svém životě změnit. Kvalita myšlenek určuje kvalitu víry v lepší život,“ vysvětluje Saviucová.

Čím více se vám bude dařit z mysli vystrnadit negativní myšlenky, tím méně energie na ně budete muset vydat. Pokud se k sobě budete chovat s respektem a láskou, budete sebejistější. Jestliže se vám to podaří, mnoho věcí vám to v životě usnadní.

Strach

Obava, nervy, úzkosti. Zkuste si představit svůj vlastní pohřeb. Proč? „Ve chvíli, kdy si představíte sami sebe na svém pohřbu, zjistíte, že všechny vaše strachy a úzkosti najednou ztratily veškerou svou moc.“

Problémem je lidská lítostivost a smutek z věcí, které byste chtěli, ale kvůli strachu a obavám z neúspěchu nebo ztrapnění je nedokážete zrealizovat.

Pokud chcete se svými obavami bojovat, je nejvyšší čas. Zkuste negativní emoce přesměrovat jiným směrem, anebo si představit situace, kdy můžete svého rozhodnutí, učiněného ze strachu, doopravdy litovat. Cílem je vytěsnit je ze své mysli.

Když cítíte strach z odmítnutí, ztráty, nebo selhání, zaměřte se na něco, co pro vás hodně znamená, anebo si představte situace, které jsou pro vás příjemné a uklidňují vás.

Minulost

Prvním krokem, jak se vzdát své minulosti a vést díky tomu lepší život, je přijmout ji a plně si uvědomit vše, co se stalo. Nemůžete ji změnit, ale můžete se z ní poučit.

„Bolestivé věci, které mě potkaly, mě naučily odpouštět, podívat se za své vlastní hranice a uvědomit si, že pokud se ke mně lidé chovají špatně, pravděpodobně je to způsobeno tím, jakým způsobem přistupují k životu obecně.“

Uvědomte si svou minulost a osvoboďte se od starých ran, které vám uštědřila. Nezapomeňte na to, že budoucnost je zcela ve vašich rukách. Jděte za štěstím, které vás čeká. Za tím, co bylo, se neotáčejte.

Majetek není klíč ke štěstí

Většina lidí věří, že auta, vysoké platy, majetek a další věci jsou klíčem ke štěstí. Saviucová říká, že náš strach z toho, že na takové věci nedosáhneme, nebo je ztratíme, může způsobit nespokojenost a životní nerovnováhu.

Pokud se naučíte předejít strachu z odmítnutí a ztráty, můžete žít nesobecký a čistší život. Bez žárlení, scén a strachu ze samoty. Stejně jako u jiných psychických bloků, i v tomto případě chce vše jen čas. Snažte se být lepší, než včera.

„Všechny dobré věci začínají správnými úmysly,“ uzavírá Saviucová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám