Podle starých receptů se nádivka připravovala bez pečiva, kdy se svařilo mléko s krupicí na hustou kaši, do které se přidalo vejce, nasekané maso a čerstvé kopřivy. Vše se poté peklo na plechu jako svítek.

Dnes se nejčastěji nádivka zapéká. Její příprava není vůbec těžká a zvládnou ji i začínající kuchařky.

Dva takové recepty pro vás připravil Michal Mošna z pražské Restaurace Sokolovna. Přesný postup naleznete v přiloženém videu.

Nádivka s uzeným
Suroviny: 5 starších rohlíků (housek), 5 vajec, 1,5 dcl mléka, 350 g uzeného masa, hladkolistá petržel, muškátový oříšek, 2 větší cibule, sádlo, sůl

Postup: Nakrájené rohlíky na kostky namočíme do mléka. Oddělíme žloutky od bílků. Z bílků vyšleháme sníh. Na drobno nakrájenou cibuli orestujeme s uzeným masem na sádle. Po vychladnutí přidáme maso k rohlíkům, do směsi přimícháme na drobno nasekanou petržel a tuhý sníh. Dáme do vymazané formy a pečeme na 180 °C 30 minut.

Chlebová nádivka s mandlemi
Suroviny: 1/4 starého chleba, mléko, 6 vajec, 250 g lesních hub, 100 g mandlí, 2 větší cibule, sádlo, drcený kmín, česnek, sůl
Postup: Chleba nakrájený na kostky zakápneme mlékem. Oddělíme žloutky od bílků. Z bílků vyšleháme sníh. Na drobno nakrájenou cibuli orestujeme s houbami, česnekem a drceným kmínem na sádle. Po vychladnutí přidáme ke chlebu a společně se sněhem jemně promícháme. Dáme do vymazané formy a pečeme na 180 °C 30 minut.

Inspirovat se můžete i dalšími recepty

 

Nádivka s kopřivami a medvědím česnekem
Velikonoční nádivka

FOTO: Náš Grunt

Suroviny: 6 rohlíků den starých, 6 vajec, 200 ml plnotučného mléka, 150 g uzeného masa, 150 g vařeného kuřecího masa, 1 nakrájená cibule, 2 prolisované stroužky česneku, ¼ lžičky muškátového oříšku, ¼ lžičky pepře, 1 lžička soli, 100 g kopřiv, 50 g medvědího česneku, 1 lžíce másla

Postup: Kopřivy s medvědím česnekem operte, spařte a poté najemno posekejte, ručně nebo v elektrickém sekáčku.

Z bílků ušlehejte sníh, žloutky promíchejte s mlékem, solí, pepřem a muškátovým oříškem. Rohlíky nakrájejte a promíchejte s oběma druhy masa, zeleninou a poté zalijte žloutkovou směsí a opatrně vmíchejte sníh. Směs rozetřete do většího hlubokého pekáčku nebo rozdělte do několika menších zapékacích misek dobře vymazaných máslem. Pečte hodinu při 170 °C.

Tradiční velikonoční nádivka

FOTO: Profimedia.cz

Suroviny: 500 g vepřové plece, 250 g uzeného masa, 5 vajec, 1 chlebíčková veka, 1/4 l mléka, čerstvé kopřivy (může být i pažitka, cibulová nať), svazek petržele, cibule, 3 stroužky česneku, máslo, sůl, pepř

Postup: Pečivo nakrájíme na kostičky, zalijeme mlékem s rozšlehanými žloutky a necháme stát. Vepřové maso uvaříme (přidáme celý pepř a česnek). Zvlášť uvaříme i uzené. Po vychladnutí všechno maso nakrájíme na kostičky a ještě chvilku orestujeme na cibulce. Necháme vychladnout a vložíme do mísy k pečivu. Přidáme nasekané byliny a spařené kopřivy, mírně osolíme, opepříme a jemně promícháme. Nakonec do směsi vmícháme ušlehaný sníh. Vše vložíme do máslem vymaštěné formy či pekáče, navrch naklademe ještě kousky másla a dáme péci dozlatova na 200 °C.

Velikonoční nádivka s hlívou ústřičnou

FOTO: Racio

Suroviny: 6 ks žitného Knäckebrotu, 150 ml mléka, 3 vejce, 150 g šunky, 100 g hlívy ústřičné, špetka muškátového květu, 5 lžic olivového oleje, 3 stroužky česneku, hrst petrželové natě, pažitky a libečku, sůl, pepř

Postup: Knäckebroty rozemeleme v mixéru, zalijeme mlékem s rozšlehanými žloutky, špetkou muškátového květu a mletého pepře a necháme pět minut odležet. Šunku nakrájíme na kostičky a orestujeme dozlatova společně s houbami, poté přidáme k připravené směsi. Promícháme společně s nasekanými bylinkami, prolisovaným česnekem a olejem, nakonec zlehka vmícháme tuhý sníh z bílků.

Směs přendáme do mísy a zapékáme cca 15 minut při 190 °C.