Hlavní obsah

Asijské houby zpestří jídelníček a obohatí ho o cenné látky

Novinky, das

V restauracích je nabízejí jako delikatesy, v lékárnách jako prostředek podporující zdraví. Řeč je o asijských léčivých houbách, jejichž oblíbenost i u nás neustále stoupá.

Foto: Profimedia.cz

Shimeji Brown

Článek

Shimeji Brown a Shimeji White

Foto: Profimedia.cz

Původem japonským Shimeji houbám, ať už světlým bílým, nebo tmavším hnědým, se říká také „plážové houby“, protože rostou na spadaných kmenech stromů na plážích.

Oficiální český název je ale líhovec moučný. Shimeji houby je nutné povařit, v syrovém stavu nejsou ke konzumaci vhodné. Ideální je podávat je tradičním čínským způsobem, to znamená vařené s nudlemi.

Enoki

Foto: Profimedia.cz

Enoki

Enoki jsou na pohled velmi půvabné houby původem z Japonska. U nás je tato houba známa také pod názvem penízovka sametonohá. Kultivované enoki poznáte podle typického dlouhého tvaru s miniaturními kloboučky a porcelánově bílé barvy.

Pokud si chcete enoki skutečně vychutnat, konzumujte je syrové, jedině tak zachováte jejich křupavou ovocno-ořechovou chuť. Díky své křehkosti a lahodnosti je vhodné je přidávat do salátů nebo na poslední chvíli do polévek. Tepelná úprava je možná také, ale jen velmi krátce. Při dlouhém působení tepla houba ztvrdne a ztrácí svou chuť i půvab.

Houby Shiitake

Foto: Profimedia.cz

Shiitake

Houby shiitake jsou po žampionech nejpopulárnější jedlé houby. Jsou nazývány také elixírem života a dlouhověkosti. Obsahují celou řadu minerálů, vitamínů (B12 a D2) a aminokyselin. Zároveň obsahují důležitý prvek polysacharid lentinan, který zvyšuje imunitu a pomáhá při léčbě nádorových onemocnění. Tyto houby jsou také hojně užívány pro své antivirové účinky - hodí se jako prevence i léčba chřipky a nachlazení.

Podle čínské medicíny shiitake také snižuje krevní tlak a pomáhá ke snížení hladiny cholesterolu. Redukuje hladinu cukru v krvi. Je prospěšná pro zdraví a dobrou funkci našeho srdce a cév.

Houbu lze přidávat nejen do asijské kuchyně, ale i do běžně připravovaných pokrmů. Maso, které je s houbou připravováno, rychle přebere její chuť. Je vhodná k jemnému kuřecímu masu, králičímu a krůtímu. Vyzkoušejte ji také při přípravě ryb.

Před přípravou odstraňte stopku houby a ke zpracování použijte jenom kloboučky. Houbu příliš nepodlévejte, aby neztratila chuť. Výjimku tvoří sušené houby, které je vhodné před přípravou do vody namočit. Sušené houby lze také rozemlít na prášek a používat jako koření.

Hlíva ústřičná, ale i královská

Foto: Profimedia.cz

Hlíva ústřičná

Hlíva ústřičná u nás není žádným nováčkem, a tak ji není třeba dlouze představovat. Svůj název dostala díky svému tvaru, jenž připomíná velké ústřice. Kromě rozmanitých možností využití hlívy v kuchyni je dobré připomenout její blahodárné účinky. Tento houbový skvost má především vysokou koncentraci látek zvaných glukany, které podporují a zlepšují imunitu.

Vedle již dobře známé hlívy ústřičné ale můžete vyzkoušet také hlívu královskou (King Oyster), zvanou také máčková nebo ve světě jako Eringi. Výborná je na smažení, dušení i nakládání.

Češi si hlívu natolik oblíbili, že se již běžně pěstuje i na českých farmách nebo si ji můžete vypěstovat díky speciálnímu substrátu a kontejneru doma.

Jidášovo ucho

Foto: Profimedia.cz

Jidášovo ucho

Černá houba, bez níž se asijská kuchyně jednoduše neobejde. Je ceněna pro svou křupavost a pevnou konzistenci. V kuchyni se používá nejen do tepelně upravených masových a zeleninových hlavních chodů, najdeme ji např. i v klasickém čínském zelném salátu, v tradičních asijských polévkách apod.

Přidává se i do klasických polévek (gulášová, česneková, bramborová apod.), do rizota, po povaření do různých salátů.

Rýžové nudle s kuřecím masem, bambusem a houbami shiitake
Suroviny: 400 g rýžových nudlí, 4 kuřecí prsa, 120 g bambusových výhonků, 120 g hub shiitake, 2 menší mrkve, 4 jarní cibulky, 5 cm dlouhý kořen zázvoru, 1 až 2 chilli papričky, 80 ml sójové omáčky, 1 citrón, špetka soli, špetka pepře, olej na smažení
Připravte nudle podle návodu. Suché houby nechte napřed nabobtnat v horké vodě, čerstvé rovnou nakrájejte na tenké plátky. Mrkve očistěte a nakrájejte na tenké nudličky, stejně tak jarní cibulky. Zázvor oloupejte a nadrobno nasekejte. Osmahněte jej spolu s chilli papričkami, přidejte na nudličky nakrájená kuřecí prsa, osolte a opepřete.Až budou prsa dozlatova opečená, přidejte houby, mrkev a jarní cibulku. Nakonec vmíchejte nudle, sójovou omáčku a citrónovou šťávu.
Smažené thajské nudle s chilli, vejcem a tofu
Suroviny: 400 g rýžových nudlí, 2 menší mrkve, 1 pórek, 100 g Jidášových uch, 1 až 2 chilli papričky, 5 cm velký kořen zázvoru, 1 balení tofu, olej na smažení, 2 vejce, špetka soli, špetka pepře, 50 ml sójové omáčky, 50 ml ústřicové omáčky, 1 lžíce citrónové šťávy
Nudle připravte podle návodu. Mezitím namočte do horké vody Jidášova ucha, nechte je nabobtnat. Mrkev, pórek, chilli a zázvor očistěte, nakrájejte na tenké plátky, mrkev na nudličky.Z hub odstraňte pevné středy a nakrájejte je na tenké plátky. Na oleji orestujte chilli se zázvorem, přidejte zeleninu, houby a na kostičky nakrájené tofu. Krátce orestujte, pak vmíchejte nudle, vejce, dochuťte solí, pepřem, omáčkami a citrónovou šťávou.
Lilek s houbami
Suroviny: lilek, hlíva ústřičná, niva, jarní cibulka, olivový olej, sůl, pepř
Postup: Třicet minut před vařením omyjeme a nakrájíme lilek na plátky a hojně posypeme solí. Necháme jej odležet, poté plátky od soli opláchneme a pořádně usušíme. Nakrájíme na čtvrtiny.Na pánvi rozehřejeme zhruba 2 lžíce oleje a lilek necháme opéct zhruba 10 minut (promíchávat, promíchávat!). Lilek si na chvíli odstavíme a na pánvi s troškou oleje necháme podusit nakrájenou hlívu a jarní cibulku. Hlíva by měla po chvíli (5-10 min) změknout a pustit vodu.Přidáme lilek (případně nalijeme trochu vody, aby lilek nebyl na suchu), chvíli promícháváme a nakonec přisypeme nadrobno nakrájenou nivu.Promícháme, necháme ještě chvíli opéct, opepříme a osolíme a můžeme podávat.
Hlíva ústřičná s mrkvovo-celerovým pyré
Suroviny: 300 g hlívy ústřičné, 1 větší celer, 3 velké mrkve, 1 kostka bio zeleninového bujonu, 1 lžíce přepuštěného másla, 100 ml rýžového krému na vaření a pečení, sůl
Postup: Celer a mrkev očistíme, nakrájíme na větší kousky a vhodíme do hrnce. Přidáme vodu, zeleninový bujon a vaříme doměkka.Na pánvi rozehřejeme přepuštěné máslo, přidáme nakrájenou hlívu a necháme cca 10 minut restovat. Nakonec vmícháme rýžový krém, osolíme a dusíme dalších cca 5 minut.Jakmile je zelenina uvařená, ponorným mixérem ji rozmixujeme na hladké pyré a případně ještě dosolíme. Podáváme s hlívou a rýžovým krémem.
Thajská kokosová polévka "Tom Kha"
Suroviny na 4 porce: 1 l kokosového mléka Aroy´d (s vysokým obsahem kokosového krému), 250 g kuřecích prsíček, 150 g krevet dle chuti, 5 stonků citrónové trávy, 1 velký kořen Galangal, 10 ks kafrového listu tzv. lemon leaf, 25 g čerstvého koriandru, 2-5 ks chilli, 2 limety, 250 g hub - hlíva ústřičná, žampion, shiitake, sůl nebo rybí omáčka dle chuti, cukr dle chuti, 250 ml zeleninového / kuřecího vývaru, 3 - 5 stonků thajského koriandru "Pak Chee Farrang"
Postup: Vezmeme si větší nádobu na vaření, do které vlijeme kokosové mléko, které pomalu přivedeme k varu. Čekáme do doby, kdy nám lehce zpění – zhoustne. Poté ztlumíme plamen a přidáme na nudličky nakrájené kuřecí maso. Po pěti minutách přidáme na jemno či hrubo nakrájené asijské bylinky - citrónovou trávu, galangal, citrónový list, koriandr a chilli. Polévku necháváme pomalu probublávat. Pokud je příliš hustá, přidáme zeleninový vývar. Posléze polévku ochutíme cukrem, rybí omáčkou (sůl), přidáme šťávu z vymačkaných limet a postupně ochucujeme dle naší představy. Nakonec lehce spaříme houby a můžeme servírovat.Tip: Pokud chcete mile překvapit své známé či rodinu, spolu s houbami přidejte tygří krevety, které v polévce vařte maximálně tři minuty.
Čočkový salát (4 porce)
Suroviny: 100 g zelené čočky, 100 g červené čočky, 200 g hlívy ústřičné, 100 g sušených rajčat, 5 lžic olivového oleje, 1 červená cibule, 1 stroužek česneku, 1 lžíce hrubozrnné hořčice, 2 hrsti zelené petrželky
Postup: Obě čočky uvaříme každou zvlášť doměkka a scedíme. Cibuli drobně pokrájíme, osmahneme na oleji, pak přidáme nudličky hlívy, osolíme a 10 minut podusíme. Doplníme rozpůlená rajčata a ještě pět minut dusíme. Na závěr vmícháme čočku a dochutíme česnekem, hořčicí i solí. Kdo má rád jídla pikantnější, přidá pepř.Tip: Salát se podává teplý, ale chutná výborně také studený.
Teplý salát z čekanky, hlívy ústřičné a brambor
Suroviny: Bílá i červená čekanka, hlíva ústřičná, brambory, olivový olej, mini rajčátka, sezamové semínko, hotová rybí omáčka, sůl, mletý pepř, citrónová šťáva
Brambory uvaříme ve slupce a necháme vychladnout. Studené oloupeme a nakrájíme na plátky. Omytou čekanku i hlívu ústřičnou natrháme na kousky.Brambory a hlívu opečeme na oleji, pak přidáme rajčátka, čekanku, sezamové semínko a znovu krátce orestujeme. Směs zakápneme rybí omáčkou, citrónovou šťávou, osolíme a opepříme. Salát se hodí ke steakům, pečeným masům i rybám. Pro vegetariány podáváme jen s pečivem.Tip: Čekanka se dá zaměnit spařenou kapustou nebo bílým zelím.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám