Hlavní obsah

Jak ovlivnit kvalitu života přirozeným procesem samoléčby

Novinky, das

Přemýšleli jste někdy nad tím, jak to všichni lidé kolem vás dělají, že neustále vypadají tak mladě, šťastně a bezstarostně, i když se jim toho v životě tolik děje? Podle terapeutky Brandon Baysové je to dáno jejich schopností udržet si vzpomínku na ten krásný a zářící diamant, kterým byli, když se narodili. „Každý den se probouzejí s vděčností za život a děkují za maličkosti, které jim život posílá.”

Foto: Profimedia.cz

Projevovat emoce je zdravé.

Článek

Podle terapeutky máme tuto schopnost v sobě všichni, jen vlivem každodenních záležitostí v běžném životě k ní hůře hledáme cestu.

Nejčastěji se tak děje z důvodů, že:

  • jsme se už v raném věku naučili, že emoce je nutné skrývat a zvlášť ty ”špatné” mít pod kontrolou. Dost často jsme doma slýchali: Nebreč, to nic není!, Kluci nepláčou!, Vzchop se!, Ovládej se!, Buď silný!,
  • jsme se uzavřeli do sebe a začali žít v šedé zóně tzv. předstíraný život postrádající smysl,
  • jsme si vytvořili nezdravé přesvědčení týkající se vlastního potenciálu, schopností či místa v životě. Možná jsme toto přesvědčení přebrali od lidí z okolí,
  • jsme si dali nezdravé a nereálné cíle a sobě i druhým mnohé naslibovali,
  • jsme si vytvořili pravidla na základě dogmat z dětství a tedy z toho, co nám nejbližší říkávali,
  • si v sobě neseme mnohá omezení a vytváříme si svoje vnitřní sabotéry, kteří nám podkopávají naše úsilí a v podstatě nás nutí skrývat svá nadání. 

Důvodů je opravdu mnoho a samy od sebe bohužel z našeho života nezmizí. Naopak v důsledku jejich vlivu se časem mohou objevit zdravotní komplikace.

V čem nejčastěji ohledně svého zdraví chybujeme?

Existuje mnoho důvodů, proč jsou v dnešním zrychleném moderním světě lidé nemocní – špatná strava plná cukrů, hotová jídla, která stačí ohřát nebo osmažit, fast foody, nedostatek pohybu, přepracování, stres, kouření, pití alkoholu, znečištěné ovzduší atd.

Podle rozsáhlého výzkumu, který zveřejnilo Centrum pro kontrolu nemocí v USA, ale až 85 % všech nemocí má emocionální základ.

Tyto emocionální vlivy hrají roli ve střednědobém až dlouhodobém horizontu a zhoršují se v momentech, kdy potlačíme instinktivní emocionální reakci těla na životní události, nebo ve chvílích, kdy se emocionální reakci vyhneme.

Jednoduše řečeno, když jsme pohlceni silnou emocí, naše tělo vypouští měřitelné množství chemikálií do krevního oběhu, a pokud v danou chvíli silné emoce nevyjádříme, pak se zmíněné chemikálie ukládají v těle. A pokud se za nějaký čas objeví nemoc, pravděpodobně se vyskytne v oblasti, kde došlo k tomuto potlačení.

Existuje ověřený recept na udržení energie a zdraví?

Ano - naučit se probouzet s vděčností za dar v podobě tohoto života. Trávit dny s lidmi, kteří milují pravdu a sdílet s nimi své prožitky. Brát život jako dar, který umožňuje uvědomění si potenciálu a každý okamžik vnímat jako požehnání.

Nikdo z nás neví, co je před námi. Jediné, co můžeme dělat, je naslouchat a reagovat na to, co nám život nadělí.

Proto vznikla i metoda Cesta, která umožňuje přístup nejen ke vzpomínkám z dětství, ale umožňuje naplno vyjádřit vše, co se kdysi odehrálo, uvolní bolest a s ní spjatou biochemii, díky čemuž umožňuje tělu nastartovat přirozený proces uzdravování. Někomu k tomu postačí přečíst si knihu o této metodice, jiný na to přijde životní zkušeností.

Podle terapeutky Brandon Baysové, pokud se už objeví zdravotní problém, pak lze právě tuto metodiku použít jako doplněk klasické medicíny. Což potvrzují i lékařské výzkumy, které poukazují na skutečnost, že je v procesu uzdravování zvlášť důležité, aby pacient cítil, že je schopen se uzdravit a že v tomto procesu hraje on sám důležitou roli.

„Každý z nás je jiný a každý prožívá uzdravování jinak, proto neexistuje žádný jednotný vzorec, jak na to, ani žádný způsob, jak procentuálně vyjádřit důležitost jednotlivých faktorů léčení. Důležité je, že lidé v sobě probouzejí svobodu a nacházejí naplněnost ve svých životech. A vlastně vůbec nezáleží na tom, jak se k tomu dostali, důležité je, že na to přišli,” vysvětluje Baysová.

Více se o této metodice dozvíte v třídenním semináři s Brandon Baysovou s názvem Intenzivní Cesta a Pokročilé nástroje, který se uskuteční 18. – 20. 3. 2016 v KC City, Na Strži 65/1702, Praha 4.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám